v2062 Výživa v podpoře zdraví a sportovní výkonnosti

Fakulta sportovních studií
podzim 2022
Rozsah
1/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kristýna Dvořáková (cvičící)
Mgr. Andrea Horáková (cvičící)
Mgr. Dominik Puda (cvičící)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Předpoklady
Předmět je primárně vypsán pro studenty mimo Fakultu sportovních studií.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 8/40, pouze zareg.: 0/40, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/40
Mateřské obory/plány
předmět má 48 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studenti se seznámi s problematikou sportovní výživy, doplňků stravy a pokusíme se vyvrátit některé mýty v oblasti výživy. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě
- identifikovat rozdíly v doporučeních pro běžnou populaci a sportovce
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- orientovat se v problematice doplňků stravy
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení
- pochopit rizika nesprávné výživy
Osnova
  • 1. Úvod do problematiky
  • 2. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR
  • 3. Výživové denní dávky
  • 4. Význam prevence - výživa a pohyb dětí a seniorů
  • 5. Výživa sportovců “olympioniků”
  • 6. Zlepší výživa sportovní výkon?
  • 7. Jak balancovat příjem energie při sportování?
  • 8. Vitamíny a minerální látky pro sportovce?
  • 9. Pít musíme, ale kolik a co?
  • 10. Vaření jako prostředek podpory sportovní výkonnosti?
  • 11. Výživové mýty současnosti
  • 12. Je libo doplňky stravy?
  • 13. Výzkumné střípky ze světa sportovní výživy
Literatura
    doporučená literatura
  • KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 156 s. ISBN 978-80-210-9162-7. E-kniha (Flipbook) info
  • KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019. ISBN 978-80-210-9456-7. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
  • WILLIAMS, Melvin H., Dawn E. ANDERSON a Eric S. RAWSON. Nutrition for health, fitness & sport. 10th ed. New York: Mc Graw- Hill, 2013, xix, 666. ISBN 9780071318167. info
Výukové metody
Asynchronní výuka plně online v rámci interaktivní osnovy předmětu. Témata osnovy odpovídají semestrálním týdnům, kde každý týden se zpřístupní jedna příslusná oblast výuky s textovou oporou a dílčími úkoly.
Metody hodnocení
Hodnocení je uděleno na základě průchodu interaktivní osnovou a splnění dílčích úkolů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2021, jaro 2023, podzim 2023, jaro 2024, podzim 2024, jaro 2025.