ct048 Výživa

Fakulta sportovních studií
podzim 2024
Rozsah
6 celkem. 1 kr. Ukončení: z.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Bc. Lenka Bučková (pomocník)
Mgr. Tereza Králová, Ph.D. (pomocník)
Mgr. Vít Rus (pomocník)
Garance
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D.
Centrum celoživotního vzdělávání – Účelová zařízení – Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: Mgr. Iva Synková
Dodavatelské pracoviště: Centrum celoživotního vzdělávání – Účelová zařízení – Fakulta sportovních studií
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je poskytnout studentům komplexní znalosti z oblasti výživy a jejího vlivu na zdraví člověka. Studenti se seznámí s aktuálními výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro osoby se zvýšenou fyzickou zátěží. Kurz se zaměří na základní složky výživy, jejich význam, zdroje, dávkování a fyziologické účinky na organismus. Důraz bude kladen na pochopení role výživy a zdravého životního stylu v prevenci a podpoře zdraví. Součástí výuky budou také zdravotní aspekty sportovní výživy a problematika správného pitného režimu.
Výstupy z učení
Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
-rozumět základnímu pojmosloví ve výživě, rozdílům v doporučeních pro jednotlivé skupiny a rámci výživových doporučení;
-vysvětlit význam výživy pro lidský organismus;
-identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou u aktivní populace;
-znát specifické potřeby sportující populace;
-znát doporučení pro pitný režim;
-pochopit zdravotní aspekty obecné i sportovní výživy.
Osnova
  • 1. Význam výživy pro lidský organismus
  • 2. Role výživy a životního stylu ve zdraví člověka
  • 3. Zdravotní aspekty sportovní výživy
  • 4. Anamnéza a hodnocení nutričního stavu
  • 5. Výživová doporučení
  • 6. Energetická bilance
  • 7. Sacharidy, bílkoviny, tuky
  • 8. Mikroživiny
  • 9. Pitný režim a význam tekutin
  • 10. Doplňky stravy
Literatura
    povinná literatura
  • KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 2., upravené vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2022, 115 s. ISBN 978-80-280-0173-5. info
    doporučená literatura
  • RAWSON, Eric S., J. David BRANCH a Tammy J. STEPHENSON. Williams' nutrition for health, fitness & sport. Thirteenth edition. New York: McGraw Hill, 2024, 1 online. ISBN 9781266492150. URL info
  • JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition. Third edition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2019, xiii, 602. ISBN 9781492529033. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley Blackwell, 2014, 1 online. ISBN 9781118692356. URL info
Výukové metody
Teoretický rámec výuky bude realizován formou online přednášky.
Navazovat bude praktický blok věnovaný tvorbě anamnézy, zjišťování výživových zvyklostí, analýze stravování s využitím nutričního softwaru, hodnocení stravování v kontextu nutričních doporučení, hodnocení energetické bilance a zohlednění potřeb sportující populace.
V rámci semináře budou využity výukové metody:
-Projektová činnost;
-práce ve skupinách;
-skupinová diskuse a prezentace.
Metody hodnocení
Aktivní účast.
Splnění online testu (20 otázek, 20 minut, vždy právě jedna správná odpověď, za špatně zodpovězenou otázku se body neodečítají, minimální počet bodů je 15 včetně, na splnění testu mají studující 5 pokusů).
Navazující předměty
Studijní opora
https://is.muni.cz/auth/el/fsps/podzim2024/ct048/index.qwarp
Další komentáře
Studijní materiály

  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/ct048