FSpS:bk4450 Výživové programování ve sport - Informace o předmětu
bk4450 Výživové programování ve sportu
Fakulta sportovních studiípodzim 2024
- Rozsah
- 13/13/0. 6 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Pá 27. 9. 9:20–11:50 C15/207, Pá 1. 11. 11:40–15:00 C15/207, Pá 22. 11. 11:40–14:10 B11/206, Pá 29. 11. 12:05–14:35 C15/207
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Předpoklady
- BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
absolvování předmětu bp4063; bp4062; bp4442. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TVS) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je aplikovat a modifikovat znalosti základních principů výživy do oblasti sportu na základě specifik realizovaného sportovního tréninku, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy a odlišit je od výživy nesportovce
- orientovat se a správně interpretovat nejnovější výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců různého věku a při variabilní náročnosti tréninkového procesu
- analyzovat výživový stav sportovce
- pracovat s nutričním softwarem při programování individuálních nutričních potřeb sportovců
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z variabilní náročnosti tréninkového procesu a umět doporučit vhodná nutriční opatření
- individualizovat výživový plán sportovce s ohledem na specifické potřeby vyplývající z fáze ročního tréninkového cyklu
- doporučit používání doplňků stravy a sportovních potravin za účelem optimalizace sportovní přípravy - Osnova
- PŘEDNÁŠKY:
- 1. Energetická bilance a základní potřeby makroživin a mikroživin ve výživě sportovce (význam, fyziologie trávení a vstřebávání, metabolismus živin při práci, nutriční aspekty zátěžové fyziologie)
- 2. Hodnocení výživového stavu sportovce (nástroje zjišťování výživového stavu sportovce, tréninková a nutriční anamnéza, antropometrická měření se vztahem k výživovému stavu, tělesná kompozice, analýza potřeb energie a živin, energetická dostupnost)
- 3. Výživa před, během a po zatížení (specifika a odlišnosti tréninkové a závodní výživy, specifika sportovní výživy vytrvalostních a silových disciplín, kolektivních sportů a koordinačně estetických sportů)
- 4. Hydratace ve sportu – strategie příjmu tekutin, dehydratace, rehydratace, hyponatremie
- 5. Specifické strategie sportovní výživy (manipulace s příjmem sacharidů a jiných makroživin ve sportu)
- 6. Doplňky stravy ve sportu (kategorizace, legislativa, praktické použití ve sportu – ergogenní doplňky stravy, regenerační a zdravotně preventivní role doplňků stravy)
- 7. Zdravotní aspekty sportovní výživy (rizika nutričních deficiencí – role energie, makroživin a mikroživin, alternativní výživové směry, výživa sportujících diabetiků, seniorů, potravinové intolerance, výživa v čase rekonvalescence, GIT problémy)
- 8. Specifika sportovní výživy dětí, seniorů, ženská atletická triáda
- SEMINÁŘE:
- - monitoring, kontrola, vyhodnocení a programovaní výživy sportovce v návaznosti na specifika sportovní přípravy (fáze RTC, příprava na závod, konkrétní výživové cíle, atd., sledování antropometrických ukazatelů (kaliperace, složení těla, kalkulace energetického výdeje)
- - práce s nutričním softwarem, sběr, analýza a evaluace jídelníčků
- Literatura
- povinná literatura
- KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 2., upravené vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2022, 115 s. ISBN 978-80-280-0173-5. info
- CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
- RAWSON, Eric S., J. David BRANCH a Tammy J. STEPHENSON. Williams' nutrition for health, fitness & sport. Thirteenth edition. New York: McGraw Hill, 2024, 1 online. ISBN 9781266492150. URL info
- JEUKENDRUP, Asker a Michael GLEESON. Sport nutrition. Third edition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2019, xiii, 602. ISBN 9781492529033. info
- doporučená literatura
- VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015, 177 stran. ISBN 9788024631523. info
- EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. 3rd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2014, ix, 382. ISBN 9781450432153. info
- Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
- Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
- Sports nutrition : enhancing athletic performanc. Edited by Bill I. Campbell. New York: CRC Press, 2013, xv, 321. ISBN 9781466513587. info
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
- BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
- Výukové metody
- Teoretická opora je přednostně náplní přednášek a samostatné práce - samostudium interaktivních studijních opor (v rozsahu cca 1 hod/týden).
Praktická výuka je realizována formou seminářů s otevřenou diskuzí a tematicky zaměřených workshopů. Bude zahrnovat práci ve skupinách, vzájemnou analýzu kazuistik, aplikaci poznatků do práce s různými sportujícícmi. Samostatná práce vycházející ze seminární výuky bude postavena na plnění domácích cvičení a úkolů, jejich odevzdání do příslušné odevzdávárny, splnění odpovědníků a předmětových projektů. - Metody hodnocení
- Studenti jsou hodnoceni známkou A-F na základě splnění předpokladů níže:
1. Aktivní účast na seminářích (povolena 1 absence).
2. Naplnění portfolia, které je podmínkou pro připuštění ke zkoušce, v následujícím rozsahu:
a) Semestrální projekt v podobě uceleného textového dokumentu dle šablony. Obsahem bude analýza a hodnocení nutričního stavu a výživových zvyklostí vybrané kazuistiky společně s návrhem doporučení;
b) absolvování Vzájemného hodnocení semestrálního projektu;
c) průběžné plnění dílčích samostatných prací dle zadání v interaktivní osnově.
3. Průběžné testy ověřující znalosti prostudovaných oblastí (celkem 3). Testy jsou absolvovány v čase semináře každý čtvrtý týden semestru. Maximální počet získaných bodů ze všech testů je 30. Pro udělení zápočtu je potřeba získat alespoň 75 % z maximálního bodového zisku (alespoň 22 bodů).
4. Absolvování ústní zkoušky. - Studijní opora
- https://is.muni.cz/auth/el/fsps/podzim2024/bk4450/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/bk4450