FSpS:t031 Fyziologie výživy - Informace o předmětu
t031 Fyziologie výživy
Fakulta sportovních studiíjaro 2006
- Rozsah
- 2/0. 4 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. (přednášející) - Garance
- prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: Olga Korvasová - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- t031/1: Po 7:30–9:00 K205
t031/2: St 17:30–19:00 K205 - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Regenerace a výživa ve sportu (program FSpS, B-TV)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je pochopit vztahy mezi výživou a životními funkcemi člověka. Dále získat základní znalosti z fyziologie trávicího ústrojí - anatomie, trávení, vstřebávání, základy metabolismu jednotlivých živin (bílkovin, sacharidů a tuků), vitaminů, minerálů a vody. Základní úloha jater, slinivky břišní a ledvin v metabolismu živin
- Osnova
- 1. Úvod, energetický metabolismus 2. Tuky 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Voda a vodní bilance 6. Minerály 7. Vitaminy 8. Přehled trávení a vstřebávání 9. Přehled trávení a vstřebávání 10. Metabolismus živin 11. Metabolismus živin 12. Ledviny, játra, slinivka bříšní 13. Zápočtový týden
- Metody hodnocení
- přednášky budou ukončené zápočtovou písemkou. Její úspěšné složení bude předpokladem pro zkoušku
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2006, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2006/t031