t031 Fyziologie výživy

Fakulta sportovních studií
jaro 2006
Rozsah
2/0. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Lucie Mandelová, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. MUDr. Jan Novotný, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Kontaktní osoba: Olga Korvasová
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
t031/1: Po 7:30–9:00 K205
t031/2: St 17:30–19:00 K205
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je pochopit vztahy mezi výživou a životními funkcemi člověka. Dále získat základní znalosti z fyziologie trávicího ústrojí - anatomie, trávení, vstřebávání, základy metabolismu jednotlivých živin (bílkovin, sacharidů a tuků), vitaminů, minerálů a vody. Základní úloha jater, slinivky břišní a ledvin v metabolismu živin
Osnova
  • 1. Úvod, energetický metabolismus 2. Tuky 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Voda a vodní bilance 6. Minerály 7. Vitaminy 8. Přehled trávení a vstřebávání 9. Přehled trávení a vstřebávání 10. Metabolismus živin 11. Metabolismus živin 12. Ledviny, játra, slinivka bříšní 13. Zápočtový týden
Metody hodnocení
přednášky budou ukončené zápočtovou písemkou. Její úspěšné složení bude předpokladem pro zkoušku
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2004, jaro 2005, jaro 2007.