bp1219 Introduction to Healthy Nutrition I

Faculty of Sports Studies
Spring 2012
Extent and Intensity
1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (lecturer)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (seminar tutor)
Guaranteed by
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Supplier department: Department of Health Promotion – Faculty of Sports Studies
Timetable
Mon 12:00–12:45 B11/236
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
V rámci předmětu se studenti seznámí se obecnými výživovými doporučeními, stanovením výživových dávek pro obzvatelstvo, yákladech složení potravin, principy výroby potravin. Studenti se seznámí s prevencí chorob pomocí výživy, a také specifickými doporučeními pro populační a jiné vybrané skupiny obyvatel.
Syllabus (in Czech)
  • 1. Výživová doporučení, výživové dávky. 2. Složení potravin 3. Energetická hodnota potravin 4. Skupiny potravin, yásady sestavení jídelníčku 5. Složení nápojů, yákladní ingredience, náhradní a umělá sladidla 6. Výživa specifických skupin (těhotné, kojící, kojenci, batolata, děti předškolního věku, děti školního věku, senioři, duševně pracijící, sportovci, jídleníček v provozu na směny) 7. Výživa v prevenci vybraných chorob
Literature
  • WHITNEY, Eleanor Noss and Sharon Rady ROLFES. Understanding nutrition. 12th ed. Australia: Wadsworth, Cengage Learning, 2011, A-B, xvii. ISBN 9780538734653. URL info
Teaching methods (in Czech)
předmět sestává z přednášky a semináře. První a poslední přednáška v semestru je pro studenty povinná. Semináře jsou povinné.
Assessment methods (in Czech)
Pro úspěšné ukončení předmětu je nutné absolvovat závěrečnou písemku s úspěšností min. 80%. V průběhu semestru - docházka do seminářů - povoleny max. 2 omluvené neúčasti. Neomluvená neúčast je důvodem pro nepřipuštění k možnosti ukončit tento předmět. - 3 písemné dílčí testy v průběhu semestru - průměrná úspěšnost min. 75% -vypracování samostatných úkolů - kazuistika - zpracování recenze na 1 webovou stránku o výživě a 1 knihu tematickou
Language of instruction
Czech
Further Comments
Study Materials

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/fsps/spring2012/bp1219