np2427 Alternativní výživové směry

Fakulta sportovních studií
jaro 2019
Rozsah
1/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Čt 21. 2. 17:00–17:50 C15/207, Čt 28. 2. 17:00–17:50 C15/207, Čt 7. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 14. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 21. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 28. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 4. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 11. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 18. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 25. 4. 17:00–17:50 C15/207
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
np2427/01: Po 11:00–11:50 C15/207, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je předat informace o možných používaných alternativních výživových směrech. Na konci tohoto předmětu studenti budou schopni porozumět a interpretovat klientovi rozdíl a rizika podstoupení tohoto výživového chování. Nové alternativní trendy budou porovnány s evidencí základních medicínských doporučení.
Výstupy z učení
Student bude umět:
- rozlišit mezi jednotlivými alternativními směry
- kriticky přemýšlet nad jednotlivými směry
Osnova
  • 01. Diety, historie diet
  • 02. Historie alternativních výživových směrů
  • 03. Výhody a negativa alternativních výživových směrů
  • 04. Výživa dle východní medicíny - Ájurvéda
  • 05. Výživa dle východní medicíny - čínská medicína
  • 06. Výživa při kyselosti organismu
  • 07. Výživa dle krevních skupin
  • 08. Diety s vynecháním některých živin
  • 09. Atkinsonova dieta, ketodiety
  • 10. Makrobiotika
  • 11. Další diety aktuální, trendy
  • 12. Veganství a vegetariánství
Literatura
  • Harris M., Ross, E.B. (1987). Food and Evolution: Toward a theory of humna food habits. (1.ed.). UK:Temple University Press.
  • Whitnex E.N.& Rolfes S.R. (2002). Understanding nutrition. (5th ed.), USA:Wadsvort.
  • Insel P., Ross D., Mcmahon K., Bernstein M. (2014). Nutrition. (5th.ed.). UK:Jones and Bartlett Learning LLC.
  • Garrow J.S., James, W.P.T., Ralf, H.(2000). Human nutrition and dietetics. (1st.ed.). UK:Churchill Livingstone.
Výukové metody
samostudium, přednášky, semináře.
Metody hodnocení
Formou ústní zkoušky bude ověřena schopnost studentů pregnantně vyjádřit získané vědomosti na základě studia odborné literatury a získaných informací na přednáškách, hodnoceno na škále A–F.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2020.