FSpS:np2427 Alternativní výživové směry - Informace o předmětu
np2427 Alternativní výživové směry
Fakulta sportovních studiíjaro 2019
- Rozsah
- 1/0/0. 3 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc. (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející) - Garance
- doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Čt 21. 2. 17:00–17:50 C15/207, Čt 28. 2. 17:00–17:50 C15/207, Čt 7. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 14. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 21. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 28. 3. 17:00–17:50 C15/207, Čt 4. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 11. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 18. 4. 17:00–17:50 C15/207, Čt 25. 4. 17:00–17:50 C15/207
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (angl.) (program FSpS, N-TV)
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-TV)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je předat informace o možných používaných alternativních výživových směrech. Na konci tohoto předmětu studenti budou schopni porozumět a interpretovat klientovi rozdíl a rizika podstoupení tohoto výživového chování. Nové alternativní trendy budou porovnány s evidencí základních medicínských doporučení.
- Výstupy z učení
- Student bude umět:
- rozlišit mezi jednotlivými alternativními směry
- kriticky přemýšlet nad jednotlivými směry - Osnova
- 01. Diety, historie diet
- 02. Historie alternativních výživových směrů
- 03. Výhody a negativa alternativních výživových směrů
- 04. Výživa dle východní medicíny - Ájurvéda
- 05. Výživa dle východní medicíny - čínská medicína
- 06. Výživa při kyselosti organismu
- 07. Výživa dle krevních skupin
- 08. Diety s vynecháním některých živin
- 09. Atkinsonova dieta, ketodiety
- 10. Makrobiotika
- 11. Další diety aktuální, trendy
- 12. Veganství a vegetariánství
- Literatura
- Harris M., Ross, E.B. (1987). Food and Evolution: Toward a theory of humna food habits. (1.ed.). UK:Temple University Press.
- Whitnex E.N.& Rolfes S.R. (2002). Understanding nutrition. (5th ed.), USA:Wadsvort.
- Insel P., Ross D., Mcmahon K., Bernstein M. (2014). Nutrition. (5th.ed.). UK:Jones and Bartlett Learning LLC.
- Garrow J.S., James, W.P.T., Ralf, H.(2000). Human nutrition and dietetics. (1st.ed.). UK:Churchill Livingstone.
- Výukové metody
- samostudium, přednášky, semináře.
- Metody hodnocení
- Formou ústní zkoušky bude ověřena schopnost studentů pregnantně vyjádřit získané vědomosti na základě studia odborné literatury a získaných informací na přednáškách, hodnoceno na škále A–F.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2019/np2427