LF:BVEP0422p Epidemiologie II - před. - Informace o předmětu
BVEP0422p Epidemiologie infekčních nemocí II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2025
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- MUDr. Radka Boháčová (přednášející)
MUDr. Renata Ciupek (přednášející)
Mgr. Veronika Chuchmová (přednášející)
MUDr. Marie Kolářová, CSc. (přednášející)
MUDr. Eva Pernicová, MBA (přednášející)
Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
doc. MVDr. Renata Karpíšková, Ph.D. (pomocník)
MVDr. Ivana Koláčková, Ph.D. (pomocník)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník) - Garance
- MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MUDr. Bohdana Rezková, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVEP0321p Epidemiol. inf. nem.I -před.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
Cílem výuky je seznámit studenty se základy obecné a speciální epidemiologie se zaměřením na rizika přenosu infekcí alimentární cestou. Pozornost je věnována zejména alimentárním intoxikacím, specifickým i nespecifickým alimentárním nákazám včetně nákaz s parazitární etiologií. Samostatnou část tvoří problematika hygieny nemocničního stravování, hygieny stravovacích provozů a související legislativa.- Výstupy z učení
- 1. Na konci výuky předmětu bude student schopen porozumět a vysvětlit proces šíření nákazy a faktory ovlivňující přenos infekcí.
2. Je schopen použít informace o aktuální epidemiologické situaci.
3. Je schopen vytvořit represivní protiepidemická opatření při zajištění ohnisek nákazy.
4. Absolvent předmětu je schopen předkládat odůvodněná rozhodnutí při kumulovaném výskytu známých infekčních nemocí.
- Osnova
1. Aktivní a pasivní imunizace- 2. Pravidelné a doporučené očkování
- 3. Prevence infekcí na cestách
- 4- Dezinfekce, deratizace
- 5. Epidemiologicky rizikové potraviny
- 6. Epidemiologicky závažné činnosti
- 7. Prionové nákazy zvířat a člověka, BSE
- Literatura
- doporučená literatura
- HELÁN, Martin a Kateřina HELÁNOVÁ. Mikrobiologie, epidemiologie a hygiena. Online. Brno: Masarykova univerzita, 2014, s. nestránkováno, 38 s. ISBN 978-80-210-7381-4. URL info
- GÖPFERTOVÁ, Dana, Petr PAZDIORA a Jana DÁŇOVÁ. Epidemiologie : obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. 2., přepr. vyd. Praha: Karolinum, 2013, 223 s. ISBN 9788024622231. info
- GÖPFERTOVÁ, Dana a Jiří VANIŠTA. Zdravotní rádce na cesty 2008/09. 1. vyd. Praha: Triton, 2008, 99 s. ISBN 9788073871444. info
- GÖPFERTOVÁ, Dana a Jiří VANIŠTA. Infekce na cestách a jejich prevence. 1. vyd. Praha: Triton, 1997, 45 s. ISBN 808587542X. info
- Manuál prevence v lékařské praxi 4 :základy prevence infekčních onemocnění. Edited by Kamil Provazník. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1996, 126 s. ISBN 80-7168-400-7. info
- Záložky
- https://is.muni.cz/ln/tag/LF:BVEP0422p!
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
Předmět je ukončen zkouškou ve formě písemného testu.
Podmínkou pro psaní testu je zápočet ze cvičení. Test obsahuje 20 otázek s nabídkou odpovědí. Vždy jedna správná.
Bodování: Správná odpověď - 1 bod. Nesprávná nebo žádná - 0 bodů.
Hodnocení: A -19-20 bodů, B - 17-18, C - 15-16, D - 13-14, E - 11-12, F - 10 a méně.- Navazující předměty
- Informace učitele
- http://is.muni.cz/auth/student/studijní materiály (e-learning)
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2025/BVEP0422p