BVKV0633p Klinická výživa a dietologie III - přednáška

Lékařská fakulta
jaro 2025
Rozsah
2/0/0. 30. 3 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
doc. MUDr. Radek Kroupa, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Milan Majerník (přednášející)
MUDr. Michal Šenkyřík (přednášející)
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Předpoklady
BVKV0532c Klin. výživa a dietol.II-cvič.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty bakalářského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční intervence u jedinců s poruchami výživy (malnutrice v širším slova smyslu). Osnovy zahrnují jak problematiku podvýživy (proteino-energetická malnutrice), tak i problematiku nadměrné výživy, obezity, dyslipidemie a metabolického syndromu. Zahrnuty jsou také nejčastější metabolické vady. V každé z uvedených oblastí obsahuje výuka jak podrobnou diagnostiku nutriční poruchy, tak i možnosti její léčby v běžné klinické praxi. Celá výuka předmětu klinická výživa je přitom orientována na praktické způsoby využití získaných poznatků. Ve vztahu k podvýživě je kladen důraz na diagnózu proteino-energetické malnutrice a na standardní způsob zhodnocení stupně závažnosti této poruchy. Na tomto základě jsou vyučovány různé formy nutriční podpory s důrazem na správnou aplikaci umělé výživy. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence a perorální suplementace výživovými přípravky, tak způsoby enterální výživy, podávané sondou do zažívacího traktu a parenterální výživy, podávané infúzemi do žíly. Ve všech případech je odděleně rozebíráno zajištění nutriční podpory u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách a dlouhodobé zajištění domácí umělé výživy v ambulantních podmínkách. Součástí předmětu je monitorování nemocného v průběhu podávání umělé výživy, jak co do jejího efektu, tak možných nežádoucích účinků a komplikací. Ve vztahu k obezitě je předmětem osnov především klinicky závažná porucha s nutností intervence velmi nízkoenergetickou dietou nebo intervence farmakologické či chirurgické. Problematika metabolického syndromu a dyslipidemie jsou vyučovány v celé šíři.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování schopen:
- identifikovat nutriční problém,
- aplikovat různé způsoby dietní intervence, jejich monitorování a zhodnocení
- porozumět výsledkům klinického výzkumu.
Osnova
  • 41) Nutriční podpora u diabetika. Enterální a parenterální výživa u nemocných se špatně kompenzovanou cukrovkou. 42) Nutriční podpora u neurologických onemocnění. Dysfagie po cévní mozkové příhodě. Výživa u psychiatrických onemocnění.Poruchy příjmu potravy. Mentální anorexie. Alzheimerova choroba. Vaskulární demence. 43) Domácí sondová enterální výživa. Domácí parenterální výživa. 44) Organizace nutriční podpory v nemocnici. Nutriční podpůrný tým. Vztah lékař-nutriční terapeut. Etické aspekty nutriční podpory. Ekonomika nutriční podpory. 45) Patofyziologie obezity. Abdominální typ obezity. Klinický význam obezity. 46) Léčba závažné obezity. Velmi nízce energetická dieta. Farmakologická léčba. Chirurgická léčba obezity. 47) Metabolický (Reavenův) syndrom. Patofyziologie, klinický význam, diagnostická kritéria a léčba. 48) Diabetes mellitus. Patofyziologie. Diagnostika. Diabetes mellitus 1. a 2.typu. Diabetes typu MODY a LADA. Gestační diabetes. Steroidní diabetes. Porucha glukózové tolerance. Stresová hyperglykemie. 49) Léčba cukrovky. Dieta. Druhy insulinu, způsoby aplikace, léčebné režimy. Přehled perorálních antidiabetik. Léčba stresové hyperglykemie v intenzívní péči. Hypoglykémie při antidiiabetické léčbě. 50) Dyslipidemie a její klasifikace: familiární hypercholesterolemie, smíšená hyperlipidemie, izolovaná hypercholesterolemie. Vztah dyslipidemií ke kardiovaskulárním chorobám. Stanovení rizika ischemické choroby srdeční. Primární a sekundární prevence. Cílové požadované hodnoty tuků v krvi. 51) Strategie léčby dyslipidemií. Farmakologická léčba: statiny, fibráty, další hypolipidemika. Výsledky velkých klinických studií s hypolipidemiky a jejich interpretace. Nežádoucí účinky hypolipidemik, myopatie. Léčba dyslipidemií v dětství a dospívání. 52) Hyperurikemie. Dna. Urátová nephropatie. Léčba hyperurikemie. Metabolické příčiny urolitiázy. Hyperoxalurie. Hyperurikosurie. Cystinurie. Léčba. 53) Osteoporóza jako metabolická kostní choroba. Nutriční faktory a léčba osteoporózy. Osteomalacie. Nutriční faktory a poruchy metabolismu vitaminu D. Renální kostní choroba. 54) Poruchy metabolismu aminokyselin. Fenylketonurie. Poruchy cyklu tvorby močoviny. Poruchy metabolismu větvených aminokyselin. 55) Poruchy metabolismu sacharidů. Galaktosemie. Hereditární intolerance fruktózy. Střádací glykogenózy. 56) Nutriční podpora při AIDS a infekčních onemocněních
Literatura
    povinná literatura
  • TOMÍŠKA, Miroslav. Výživa onkologických pacientů. První vydání. Praha: Mladá fronta, 2018, 743 stran. ISBN 9788020440648. info
  • WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca J. STRATTON. Dietetic pocket guide : adults. Amsterdam: VU University Press, 2017, 288 stran. ISBN 9789086597543. info
  • Krause's food & the nutrition care process. Edited by L. Kathleen Mahan - Janice L. Raymond. 14th edition. St. Louis, Missouri: Elsevier, 2017, xvii, 1134. ISBN 9780323340755. info
  • GROFOVÁ, Zuzana. Nutriční podpora : praktický rádce pro sestry. Vyd. 1. Praha: Grada, 2007, 237 s. ISBN 9788024718682. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
    doporučená literatura
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
    neurčeno
  • WIERDSMA, Nicolette, Hinke KRUIZENGA a Rebecca J. STRATTON. Dietetic pocket guide : adults. Amsterdam: VU University Press, 2017, 288 stran. ISBN 9789086597543. info
  • KING, Kathy. Nutrition therapy : advanced counseling skills. Edited by Bridget M. Klawitter. 3rd ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xi, 315. ISBN 9780781777988. info
  • NAHIKIAN-NELMS, Marcia, Kathryn SUCHER a Sarah S. LONG. Nutrition therapy and pathophysiology. 1st ed. [Belmont]: Wadsworth, 2007, xxvi, 914. ISBN 9780534621544. info
  • Nutritional oncology. Edited by David Heber. 2nd ed. Amsterdam: Elsevier-Academic Press, 2006, xxiv, 822. ISBN 0120883937. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
zkouška
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, jaro 2009, jaro 2010, jaro 2011, jaro 2012, jaro 2013, jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021, jaro 2022, jaro 2023, jaro 2024.