LF:BVHP051 Food Hygiene - Course Information
BVHP051 Food Hygiene
Faculty of MedicineAutumn 2000
- Extent and Intensity
- 1/1/0. 3 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- MVDr. Ing. Tomáš Komprda, CSc., prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (deputy)
- Guaranteed by
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Syllabus (in Czech)
- Charakteristika předmětu
- Úvod do obecné hygieny potravin představuje analýza rizika alimentárních nebezpečí. Jednotlivá fyzikální, chemická a biologická nebezpečí ohrožující zdraví konzumenta jsou následně popsána z hlediska jejich výskytu v životním prostředí, jejich pohybu potravními řetězci, biologických účinků a především prevence. Obecnou část uzavírá sanitace v potravinářském průmyslu a podrobné vysvětlení systému HACCP. Ve speciální části je pojednána hygiena jednotlivých rizikových druhů potravin.
- Studijní literatura
- Komprda: Hygiena potravin, MZLU Brno, 1997
- Neumann a kol.: Chemizace zemědělství, farmakologie a toxikologie, Praha 1990
- Grieger a kol.: Mikrobiológia poživatín živičíšneho povodu, Bratislava 1991
- Grieger a kol.: Hygiena mlieka a mliečnych výrobkov, Praha 1990
- Steinhauser a kol.: Hygiena a technologie masa, Brno 1995
- Lukášová: Mikrobiologie potravin (praktická cvičení), VFU Brno 1997
- Language of instruction
- Czech
- Enrolment Statistics (Autumn 2000, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2000/BVHP051