LF:BVMI0221c Microbiology I-p - Course Information
BVMI0221c Microbiology I - practice
Faculty of MedicineAutumn 2008
- Extent and Intensity
- 0/4/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
- Teacher(s)
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine - Prerequisites (in Czech)
- BKBI011 Biology
- Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Nutritive therapist (programme LF, B-SZ)
- Course objectives (in Czech)
- Mikrobiologická cvičení jsou zaměřena na zvládnutí základních technik práce mikrobiologické laboratoři a na běžné techniky obecné a potravinářské mikrobiologie.
- Syllabus (in Czech)
- Základní pravidla pro práci v mikrobiologické laboratoři, laboratorní sklo, sterilizace, desinfekce. Bakteriologické půdy, rozdělení a příprava. Technika očkování živných půd, práce s izolovanými kmeny. Mikrobiální kultivace, kultivace aerobní a anaerobní. Vliv vnějších podmínek na růst mikroorganismů odběr, zasílání a příprava vzorků k mikrobiologickému vyšetření. Stanovení mikrobiologických ukazatelů pitné vody, technika vyšetřování a hodnocení. Mikrobiologie syrového masa. Mikrobiologie konzerv a polokonzerv. Mikrobiologie masných výrobků. Patogenní a indikátorové mikroorganismy v potravinách. Stanovení vybraných patogenních a indikátorových organismů (včetně spór a termorezistentních mikroorganismů) v různých typech potravin a jejich monitoring v prostředí včetně potravinářských provozů. Základy identifikace. Zpracování a kultivace vybraných potravinářských výrobků. Základy mikroskopické techniky v mikrobiologii.
- Literature
- Demnerová, K. et al. Laboratorní cvičení z mikrobiologie. Praha VŠCHT, 2001
- ŠILHÁNKOVÁ, Ludmila. Mikrobiologie pro potravináře a biotechnology. Vyd. 3., opr. a dopl., v Aca. Praha: Academia, 2002, 363 s. ISBN 8020010246. info
- Assessment methods
- laboratory course, credit
- Language of instruction
- Czech
- Follow-Up Courses
- Further Comments
- The course is taught annually.
The course is taught: every week. - Listed among pre-requisites of other courses
- Enrolment Statistics (Autumn 2008, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2008/BVMI0221c