BVKV0532p Klinická výživa a dietologie II - přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2014
Rozsah
2/0/0. 0 kr. Doporučované ukončení: -. Jiná možná ukončení: z.
Vyučující
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc. (přednášející)
Garance
doc. MUDr. Miroslav Tomíška, CSc.
Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Interní hematologická a onkologická klinika – Společná pracoviště s Fakultní nemocnicí Brno - pracoviště Nemocnice Bohunice a Porodnice – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 13:00–16:00 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem výuky předmětu Klinická výživa a dietologie je seznámit studenty bakalářského studia s různými možnostmi a způsoby nutriční intervence u jedinců s poruchami výživy (malnutrice v širším slova smyslu). Osnovy zahrnují jak problematiku podvýživy (proteino-energetická malnutrice), tak i problematiku nadměrné výživy, obezity, dyslipidemie a metabolického syndromu. Zahrnuty jsou také nejčastější metabolické vady. V každé z uvedených oblastí obsahuje výuka jak podrobnou diagnostiku nutriční poruchy, tak i možnosti její léčby v běžné klinické praxi. Celá výuka předmětu klinická výživa je přitom orientována na praktické způsoby využití získaných poznatků. Ve vztahu k podvýživě je kladen důraz na diagnózu proteino-energetické malnutrice a na standardní způsob zhodnocení stupně závažnosti této poruchy. Na tomto základě jsou vyučovány různé formy nutriční podpory s důrazem na správnou aplikaci umělé výživy. Studium zahrnuje jak různé způsoby dietní intervence a perorální suplementace výživovými přípravky, tak způsoby enterální výživy, podávané sondou do zažívacího traktu a parenterální výživy, podávané infúzemi do žíly. Ve všech případech je odděleně rozebíráno zajištění nutriční podpory u hospitalizovaných pacientů v nemocničních podmínkách a dlouhodobé zajištění domácí umělé výživy v ambulantních podmínkách. Součástí předmětu je monitorování nemocného v průběhu podávání umělé výživy, jak co do jejího efektu, tak možných nežádoucích účinků a komplikací. Ve vztahu k obezitě je předmětem osnov především klinicky závažná porucha s nutností intervence velmi nízce kalorickou dietou nebo intervence farmakologické či chirurgické. Problematika metabolického syndromu a dyslipidemie jsou vyučovány v celé šíři.
Osnova
  • 21) Parenterální výživa. Historie intravenózní výživy. Periferní a centrální žilní katetr. Péče o katetr. Katetrová infekce. Indikace a kontraindikace parenterální výživy. 22) Metabolismus hlavních živin při infúzi do velkého oběhu. Roztoky hlavních živin pro parenterální výživu. Úhrada potřeby bílkovin, sacharidů a tuků nitrožilní cestou. Přepočet koncentrace roztoku na hmotnostní množství živin. 23) Minerální látky a mikronutrienty v parenterální výživě. Zajištění potřeby vitamínů a stopových prvků v parenterální výživě. Firemní přípravky mikronutrientů a minerálních látek pro parenterální podání. 24) Speciální substráty v parenterální výživě. Neglukózové sacharidy, glutamin, dipeptidy, MCT tuky, strukturované tuky, n-3 nenasycené mastné kyseliny. Směsný tuk pro parenterální výživu (SMOF). 25) Způsoby parenterální výživy. Klasický mnohalahvový systém (multibottle). Dvoukomorové a tříkomorové firemní vaky. Příprava výživy typu all in one v nemocniční lékárně. Kompatibilita roztoků all in one. Způsoby podávání parenterální výživy (kontinuální, intermitentní). 26) Rozpis parenterální výživy v klinické praxi. Záznam o předepsané výživě do dokumentace pacienta. Označení vaků s parenterální výživou. Vedení protokolu o parenterální výživě. 27) Monitorování metabolického stavu při parenterální výživě. Monitorování efektu parenterální výživy. Monitorování glykemie a potřeba insulinu při parenterální výživě. 28) Komplikace parenterální výživy. Mechanické komplikace nitrožilního přístupu. Infekční a trombotické komplikace. Metabolické komplikace: hyperglykemie a hypoglykemie, hypertriglyceridemie, iontové dysbalance. Komplikace jaterní, plicní, renální, imunologické a hematologické. Rozpis parenterální výživy v klinické praxi. 29) Zvláštnosti výživy v těhotenství a laktaci. Hodnocení nutričního stavu v graviditě. Cíle nutriční podpory v graviditě. Hyperemesis gravidarum. Přístup k výživě u těhotné diabetičky. Anemie v těhotenství. 30) Proteino-energetická malnutrice u seniorů. Změny tělesného složení ve stáří. Nutriční podpora seniorů. 31) Nutriční podpora u obézních nemocných s rozvíjející se podvýživou. Kalkulace potřeby energie a bílkovin u obézního pacienta s umělou výživou. 32) Nutriční podpora v pediatrii. Nutriční podpora novorozenců. 33) Nutriční podpora u akutní a chronické pankreatitidy. Obstrukční ikterus. Nutriční podpora u akutního a chronického jaterního selhání. Cirhóza jater. Jaterní encephalopathie. 34) Nutriční podpora při chronickém zánětlivém onemocnění střeva. Crohnova choroba. Malabsoprční syndrom. Celiakie. 35) Nutriční podpora po operacích na zažívacím systému. Stav po gastrektomii. Syndrom krátkého střeva. 36) Nutriční podpora při chronickém onemocnění plic. Cystická fibróza. Nutriční podpora při chronickém srdečním selhávání. Nutriční podpora při endokarditidě. 37) Nutriční podpora při akutním selhání ledvin. Akutní hemodialýza a kontinuální renální eliminační technika. Nutriční podpora při chronickém selhání ledvin. Léčba malnutrice při chronické hemodialýze. 38) Nutriční podpora u kriticky nemocného pacienta. Hodnocení rizika malnutrice na JIP. Výživa nemocných v intenzívní péči. 39) Perioperační nutriční podpora. Předoperační nutriční příprava. Časná pooperační nutriční podpora. Nutriční podpora nemocných s komplikovaným chirurgickým onemocněním. 40) Nutriční podpora onkologických nemocných. Nádorová malnutrice. Primární a sekundární malnutrice.
Literatura
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ a Jaroslava MARKOVÁ. Klinická výživa v současné praxi. druhé. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2010, 97 s. ISBN 978-80-7013-525-9. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • NIX, Staci. Williams' basic nutrition and diet therapy. 12th ed. St. Louis: Elsevier Mosby, 2005, xxii, 454. ISBN 0323026028. info
  • CATALDO, Corrine Balog, Linda K. DEBRUYNE a Eleanor Noss WHITNEY. Nutrition and diet therapy : principles and practice. 6th ed. Belmont: Thomson, 2003, xvii, 732. ISBN 0534576915. URL info
  • MUSIL, Dalibor. Klinická výživa a intenzivní metabolická péče. 1. vyd. Olomouc: Univerzita Palackého, 2002, 109 s. ISBN 8024405660. info
  • NAVRÁTILOVÁ, Miroslava, Eva ČEŠKOVÁ a Ladislav SOBOTKA. Klinická výživa v psychiatrii. Praha: Maxdorf-Jesenius, 2000, 270 s. ISBN 80-85912-33-3. info
Výukové metody
přednáška
Metody hodnocení
zápočet
Další komentáře
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2008, podzim 2009, podzim 2010, podzim 2011, podzim 2012, podzim 2013, podzim 2015, podzim 2016, podzim 2017, podzim 2018, podzim 2019, podzim 2020, podzim 2021, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.