LF:BVPR031p Potraviny rostlinné-před. - Informace o předmětu
BVPR031p Potraviny rostlinné - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2015
- Rozsah
- 3/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing Jindřiška Kučerová, PhD (přednášející), MVDr. Halina Matějová (zástupce)
- Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Zdeňka Jochová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 8:00–12:10 N02011
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Výživa člověka (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Dosáhnout u studentů dobrých znalostí o surovinách a potravinách rostlinného původu. Získat přehled o skupinách a druzích potravin z hlediska zbožíznaleckého, o jejich významu ve výživě člověka, o jejich senzorických, kulinárních i technologických vlastnostech. Pochopit biologickou podstatu jejich produkce i základy technologie hlavních potravinářských oborů.
- Osnova
- Zemědělská produkce surovin a potravin rostlinného původu. Přehled zpracovatelských oborů, jejich stručný vývoj a perspektivy. Potraviny údržné a neúdržné. Příčiny neúdržnosti potravin. Nežádoucí změny neúdržných potravin, vlivy mechanické, biochemické a mikrobiologické. Principy konzervace neúdržných potravin. Konzervační metody abiotické a anabiotické. Oxidační změny neúdržných potravin. Zpracování obilovin pro potravinářské účely. Sortiment a hodnocení cereálních potravin. Zpracování olejnin. Sortiment a jakost rostlinných olejů. Brambory jako potravina. Sortiment a hodnocení potravin z brambor. Technologie cukru a škrobu. Sortiment a hodnocení cukru, škrobu a potravinových výrobků z nich. Princip kvasných technologií. Technologie sladu a piva. Sortiment a hodnocení piva. Produkce, sortiment a hodnocení pálenek z ovoce, ovocná vína. Druhy a hodnocení hroznového vína. Ovoce a jeho význam pro výživu člověka. Druhy a odrůdy ovoce našeho i importovaného. Hodnocení jakosti ovoce. Zpracování ovoce na potravinové výrobky. Skladování ovoce pro konzum v syrovém stavu. Zelenina ve výživě člověka. Posklizňová úprava a skladování zeleniny. Sortiment zeleniny a jeho hodnocení. Zpracování zeleniny na zeleninové výrobky. Tzv. bioprodukty.
- Literatura
- povinná literatura
- DOSTÁLOVÁ, Jana a Pavel KADLEC. Potravinářské zbožíznalství : technologie potravin. Vydání: první. Ostrava: Key Publishing, 2014, 425 stran. ISBN 9788074182082. info
- KADLEC, Pavel, Karel MELZOCH a Michal VOLDŘICH. Co byste měli vědět o výrobě potravin? : technologie potravin. Vyd. 1. Ostrava: Key Publishing, 2009, 536 s. ISBN 9788074180514. info
- doporučená literatura
- PRUGAR, Jaroslav. Kvalita rostlinných produktů na prahu 3. tisíciletí. 1. vyd. Praha: Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, 2008, 327 s. ISBN 9788086576282. info
- neurčeno
- Ingr, I. et al. Zpracování zemědělských produktů.Brno :MZLU, 2001
- Ingr, I. Základy konzervace potravin. Brno: MZLU,1999
- Čepička, M. et al. Obecná potravinářská technologie. Praha: VŠCHT,1995
- KOPEC, Karel. Zelenina ve výživě člověka. Vyd. 1. Praha: Grada, 2010, 159 s. ISBN 9788024728452. info
- KOPEC, Karel. Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny. Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 72 s. ISBN 8086153649. info
- Výukové metody
- přednáška
- Metody hodnocení
- zkouška
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (podzim 2015, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2015/BVPR031p