LF:BVVP0321c Výž. v ochr. a p. veř. zdr.I-c - Informace o předmětu
BVVP0321c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví I - cvičení
Lékařská fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 0/2/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (přednášející)
Mgr. Bc. Tomáš Pruša (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Marie Šubrtová (přednášející), Mgr. Veronika Suchodolová (zástupce)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (cvičící) - Garance
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- St 14:00–17:20 A21/112
- Předpoklady
- BVCP0222p Potr. chemie II - p. && BVCP0222c Potr. chemie II - cv. && BKFY0222p Fyziologie II - přednáška && BVBC0221p Biochemie I-předn. && BKUV011 Úvod do výživy
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět je zaměřen na problematiku výživy populace a populačních skupin zdravých jedinců (s ohledem na specifika těhotných žen, dětí a adolescentů, seniorů), výživu ve sportu, alternativní způsoby stravování a výživové poradenství. Dále je zaměřen na vztah výživy a zdraví, výživy v etiologii a prevenci neinfekčních nemocí s hromadným výskytem, zahrnuje rovněž nutriční epidemiologii a problematiku ochrany spotřebitele. Například seznámit studenty se základními poznatky legislativy na úseku ochrany spotřebitele v EU a ČR a s fungováním systémů rychlé výstrahy jak celosvětovými, tak se systémy EU. Dále seznámit s fungováním státního dozoru jak preventivního, tak běžného na úseku ochrany veřejného zdraví. Měl by obsahovat témata zaměřená na aktivní přístup člověka k ochraně vlastního zdraví i svého okolí. . Po ukončení předmětu bude student schopen podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva), využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím,vytvořit preventivní výživový programy.
- Výstupy z učení
- Po ukončení předmětu bude student schopen:
- podporovat výběr zdravých potravin, definovat úlohu výživy a zdraví na komunitní úrovní (škola, regionální politika, rizikové skupiny obyvatelstva,)
- využít deskriptivních a analytických studií k výzkumu vztahu mezi výživou a zdravím, vytvořit preventivní výživový programy. - Osnova
- Cvičení: Výživová spotřeba. 24 – hod. recall. Potravinové skupiny, WHO skóre vlastního jídelníčku. Metoda výživových zvyklostí (FFQ), výživová anamnéza vlastní jídelníček. Globální spotřeba. Databáze nutričních hodnot potravin a jejich využití ve výživě.Tabulky výživových hodnot potravin ( jak nakoupeno, jedlý podíl, jak snědeno). Software pro 24 – hod. recall. Výpočet 24 hod. spotřeby v živinách a energii. Výživový stav. Hodnocení výživového stavu, antropometrické metody, vlastní měření. Hodnocení výživového stavu – biochemické metody, cholesterol, HDL, TG. Různé podoby výživových doporučení. Kojení – kazuistiky. Osteoporóza – výpočet příjmu vápníku. Obezita metody snižování nadváhy. Kognitivně behaviorální přístup. Projekt epidemiologické studie. Příprava modelového projektu. Příprava modelového projektu – správná výživa školních dětí. Příprava modelového projektu – prevence kolorektálního karcinomu.Tvorba modelového intervenčního projektu na vybrané téma, jeho hodnocení a prezentace. Záznam jídelníčků společného stravování: jesle, MŠ, ZŠ, SŠ, domov dětí, domov důchodců. Hodnocení získaných jídelníčků společného stravování. Návrh intervenčních materiálů a edukačních materiálů. Hodnocení připravených intervenčních materiálů. Aktuální otázky ve výživě – funkční potraviny, náhražky tuků a cukru,, alkohol ve výživě, doplňky výživy – možnosti a omezení, geneticky modifikované organismy, rizika alternativního způsobu stravování. Kritické čtení literatury - hodnocení vybraných titulů a článků, pořadů s tématikou výživy, populárních diet.
- Literatura
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- Krause's food & nutrition therapy. Edited by L. Kathleen Mahan - Sylvia Escott-Stump. 12th ed. St. Louis, Mo.: Saunders, 2008, xxiv, 1352. ISBN 9781416034018. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2001, 63 s. ISBN 8070711949. info
- KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1999, 55 s. ISBN 8070711353. info
- Manuál prevence v lékařské praxi. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek - Hana Provazníková. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1998, 140 s. ISBN 8070711086. info
- PROVAZNÍK, Kamil. Manuál prevence v lékařské praxi : souborné vydání. 1. vyd. Praha: Fortuna, 1998, 622 s. ISBN 8070710802. info
- Prevence v primární péči : doporučené postupy WHO. Edited by Kamil Provazník - Lumír Komárek. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 1997, 135 s. ISBN 8070711078. info
- OSHAUG, Arne. Plánování a management práce v komunitní výživě : manuál pro pracovníky v komunitní výživě : Targets for health for all (Orig.). Translated by Zuzana Brázdová - Dagmar Schneiderová. [1. vyd.]. [S.l.]: [s.n.], 1992, 85 s. info
- Výukové metody
- Jako metoda jsou použita cvičení.
- Metody hodnocení
- výuka je povinná, závěrečný zápočtový test - úspěšnost při 80% zvládnutí testu, zápočet
- Navazující předměty
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVMV041p Metodologie vědeckého výzkumu - přednáška
BVVT021c && BVVP0321c&&BVLV0321c - BVST041c Statistika - cvičení
BVVP0321c - BVST041p Statistika - přednáška
BVVP0321c - BVVP0422c Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - cvičení
BVVP0321p&&BVVP0321c - BVVP0422p Výživa v ochraně a podpoře veřejného zdraví II - přednáška
BVVP0321p&&BVVP0321c
- BVMV041c Metodologie vědeckého výzkumu - cvičení
- Statistika zápisu (podzim 2017, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2017/BVVP0321c