BZNT031c Nutritional Therapy and Human Nutrition - practice

Faculty of Medicine
autumn 2020
Extent and Intensity
0/1/0. 1 credit(s). Type of Completion: z (credit).
Teacher(s)
Mgr. Martin Krobot (seminar tutor)
Mgr. Liana Greiffeneggová (seminar tutor)
Mgr. Veronika Suchodolová (seminar tutor)
Guaranteed by
MVDr. Halina Matějová
Department of Health Sciences – Departments of Non-medical Branches – Faculty of Medicine
Contact Person: MVDr. Halina Matějová
Supplier department: Department of Public Health – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Timetable
Thu 8. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 15. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 22. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 29. 10. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 5. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 12. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 19. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 26. 11. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 3. 12. 10:30–13:00 F01B1/519, Thu 10. 12. 10:30–13:00 F01B1/519
Prerequisites
BZFY0222p Physiology II - lecture && BZKP021p Clinical Propaedeutics - lec.
Successful completion of the course: BZFY0222p; BZKP021p
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The aim is to provide basic knowledge and skills in the field of nutrition important for determining nutritional needs in health and disease.
Learning outcomes
Student obtains information on the principles of a healthy diet, the recommended daily dose of essential nutrients, vitamins and minerals in health and disease, the adequacy of their food sources.The module is also dietetics and evaluation of energy balance and body options its influence. A partial order is a skill to evaluate nutritional history of the patient within nursing process.
Syllabus
  • Determination of nutrition history, evaluation of the state of nutrition of the patient, solution of deficiencies in the nutrition of the patient, basic types of curative diet - dietetics, artificial nutrition.
Literature
    recommended literature
  • DUBA, Miloš. Bilance tekutin a výživa v neurointenzivní péči. In Teorie a praxe v neurointezivní péči. Cévní onemocnění mozku. 2016. info
  • ZLATOHLÁVEK, Lukáš. Klinická dietologie a výživa. 1. vydání. Praha: Current Media, 2016, 422 stran. ISBN 9788088129035. info
  • KŘÍŽOVÁ, Jarmila. Enterální a parenterální výživa. 2. vyd. Praha: Mladá fronta, 2014, 141 s. ISBN 9788020433268. info
  • KOHOUT, Pavel. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. 1. vyd. v nakl. Forsapi. Praha: Forsapi, 2011, 57 s. ISBN 9788087250129. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 2. rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Grada, 2009, 542 s. ISBN 9788024728445. info
    not specified
  • HAUSCHKA, Rudolf. Člověk a výživa : pozemská a kosmická strava. Hranice: Fabula, 2013, 291 s. ISBN 9788087635155. info
  • FIALA, Jindřich. Výživa a zdraví, zdravá výživa (Nutrition and health, healthy nutrition). první. Praha: FUTURA Praha, 2009, p. 17 - 31. ISBN 978-80-86844-53-4. info
  • URBÁNEK, Libor, Pavla URBÁNKOVÁ, Jan ŽÁK, Jan ROTTENBERG, Petr VLČEK and Jan DOLEŽEL. Klinická výživa v současné praxi (Cliánical nutrition in current use). první. Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2008, 104 pp. ISBN 978-80-7013-473-3. info
  • URBÁNEK, Libor. Kvalitní výživa - základ úspěšné léčby. In Seminář spol. Erudita. 2008. info
  • KOHOUT, Pavel and Eva KOTRLÍKOVÁ. Základy klinické výživy. Vyd. 1. Praha: Krigl, 2005, 113 s. ISBN 8086912086. info
  • HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
  • KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana and Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
Teaching methods
Discussion, practical training of nutrition planning, group work.
Assessment methods
Credit, 100% active participation in teaching.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught annually.
Information on the extent and intensity of the course: 10.
The course is also listed under the following terms Autumn 2013, Autumn 2014, Autumn 2015, Autumn 2016, Autumn 2017, autumn 2018, autumn 2019, autumn 2021, autumn 2022, autumn 2023, autumn 2024.
  • Enrolment Statistics (autumn 2020, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/autumn2020/BZNT031c