LF:MNKO0921p Komunikace I - př. - Informace o předmětu
MNKO0921p Komunikace a edukace ve výživě I - přednáška
Lékařská fakultapodzim 2020
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 0 kr. Ukončení: -.
- Vyučující
- Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Kamila Jančeková, Ph.D. (přednášející)
Ing. Veronika Išová (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- PhDr. Mgr. Leona Mužíková, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Pá 7:30–10:00 A21/107
- Předpoklady
- MPKD071 Komunikační dovednosti && MNKV0822c Komunitní výživa II - cv.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Předmět studenty seznamuje s problematikou komunikace ve výživě tak, aby si osvojili základní dovednosti správného šíření informací o výživě pro jednotlivce či populační skupinu. Důraz je kladen na specifika komunikace a edukace jednotlivých skupin - dětí, dospělých, seniorů, cizinců a zvláštních skupin nemocných. Součástí předmětu je teoretický základ publikační činnosti nejen pro odbornou, ale i pro laickou veřejnost a nácvik předávání informací o výživě v různých médiích.
- Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu student/ka: -navrhne vhodnou edukaci dle cílové skupiny -vytvoří vlastní edukační materiál -zvolí vhodné formy komunikace v nutriční poradně -připraví adekvátní prezentaci z výživové problematiky -zvolené téma vhodně představí laické i odborné veřejnosti
- Osnova
- 1.Základy komunikace a edukace ve výživě, předpoklady úspěšné komunikace a edukace. 2.Výživové vzdělávání ve školním prostředí (kurikulární dokumenty, edukační materiály, legislativa). 3.Metody a možnosti výchovy ke správné výživě v předškolním vzdělávání, v prostředí základní školy, v gymnaziálním a středním odborném vzdělávání a ve speciálním vzdělávání. 4.Edukace v prostředí vysoké školy. Prezentace výživového tématu pro studenty, praktická aplikace a reflexe. 5.Pregraduální i postgraduální vzdělávání pedagogů, spolupráce se školou. 6.Projekty podpory zdraví a příprava metodiky z oblasti správné výživy pro školní prostředí. 7.Komunikace v poradně I. (specifika komunikace s dětmi, dospívajícími, dospělými, těhotnými a kojícími, seniory). 8.Komunikace v poradně II. (problematika sdělování informací při konkrétním omezení výživových zvyklostí z důvodu léčebné výživy). 9.Komunikace v médiích (televize, rozhlas, internet, sociální sítě). 10.Prezentace výživové problematiky pro laickou i odbornou veřejnost.
- Literatura
- HOLLI, Betsy B. Communication and education skills for dietetics professionals. Edited by Betsy B. Holli. 5th ed. Philadelphia: Wolters Kluwer Health/Lippincott Williams & Wilkins, 2009, xiv, 396. ISBN 9780781774345. info
- LINHARTOVÁ, Věra. Praktická komunikace v medicíně. Praha: Grada, 2007, 152 s. ISBN 978-80-247-1784. info
- HAVLÍNOVÁ, Miluše. Program podpory zdraví ve škole : rukověť projektu Zdravá škola. 2., rozš. vyd. Praha: Portál, 2006, 311 s. ISBN 8073670593. info
- MACHOVÁ, Jitka a Dagmar KUBÁTOVÁ. Výchova ke zdraví pro učitele. Vyd. 1. V Ústí nad Labem: Univerzita J.E. Purkyně v Ústí nad Labem, 2006, 250 s. ISBN 8070447680. info
- MAREŠ, Jiří a Jaro KŘIVOHLAVÝ. Komunikace ve škole. Vydání první. Brno: Masarykova univerzita, 1995, 210 stran. ISBN 8021010703. info
- HAVLÍNOVÁ, Miluše. Zdravá mateřská škola. 1. vyd. Praha: Portál, 1995, 141 s. ISBN 80-7178-048-0. info
- Výukové metody
- přednášky
- Metody hodnocení
- kolokvium, závěrečný projekt Kolokvium po absolvování přednášek. Je nutná účast na 90% vyučovacích hodin, aktivní účast na výuce i diskusi.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (podzim 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/podzim2020/MNKO0921p