BPVD031p Výživa a dietetika- přednáška

Lékařská fakulta
podzim 2023
Rozsah
1.5/0/0. 15. 1 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martin Krobot (přednášející)
Mgr. Eliška Lagová (přednášející)
Ing. Mgr. Veronika Pourová (přednášející)
Mgr. Veronika Suchodolová (přednášející)
Mgr. Veronika Zelenková (přednášející)
Ing. Kateřina Novohradská (pomocník)
Garance
MVDr. Halina Matějová
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Rozvrh
Po 18. 9. 11:00–13:30 A21/107, Po 25. 9. 11:00–13:30 A21/107, Po 2. 10. 11:00–13:30 A21/107, Po 9. 10. 11:00–13:30 A21/107, Po 16. 10. 11:00–13:30 A21/107, Po 23. 10. 11:00–13:30 A21/107, Po 30. 10. 11:00–13:30 A21/107, Po 6. 11. 11:00–13:30 A21/107, Po 13. 11. 11:00–13:30 A21/107, Po 20. 11. 11:00–13:30 A21/107
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty s různými aspekty výživy člověka, které budou moci jednak využít ve své profesi, jednak patří k základnímu teoretickému přehledu zdravotnického pracovníka. Předmět je zaměřen především na výživu zdravých osob, dotkne se však také léčebné výživy, a to jak v populárních tématech, tak v tématech oborově specifických.
Výstupy z učení
Na konci kurzu bude student schopen:
- orientovat se v základní problematice výživy všech věkových skupin
- vysvětlit zásady správné výživy člověka
- popsat rizika některých alternativních způsobů stravování
- uplatnit základy léčebné výživy v běžných životních situacích
- porozumět nutričním intervencím v rámci léčebné výživy v oblasti své odbornosti
Osnova
  • energie, základní makronutrienty, voda
  • výživová doporučení, jednotlivé potravinové skupiny
  • výživa v průběhu životního cyklu
  • alternativní způsoby stravování
  • celiakie, potravinové alergie
  • léčebná výživa v porodní asistenci
  • výživa těhotných a kojících
Literatura
    doporučená literatura
  • Nutrition at a glance. Edited by Sangita Sharma - Tony Sheehy - Fariba Kolahdooz - Mary Barasi. Second edition. Chichester: Wiley-Blackwell, 2016, xi, 180. ISBN 9781118661017. info
  • HRONEK, Miloslav a Hana BAREŠOVÁ. Strava těhotných a kojících. 1. vyd. Praha: Forsapi, 2012, 151 s. ISBN 9788087250204. info
  • POKORNÁ, Jitka, Veronika BŘEZKOVÁ a Tomáš PRUŠA. Výživa a léky v těhotenství a při kojení. 1. vyd. Brno: ERA, 2008, 132 s. Zdravá rodina. ISBN 978-80-7366-136-6. info
  • BLATTNÁ, Jarmila. Výživa na začátku 21. století, aneb, O výživě aktuálně a se zárukou. Praha: Nadace NutriVIT, 2005, 79 s. ISBN 8023962027. info
Výukové metody
přednáška, diskuze, práce ve skupině
Metody hodnocení
Zkouška je zaměřena na edukaci hypotetické pacientky s jednou z vylosovaných diagnóz či stavů.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je dovoleno ukončit i mimo zkouškové období.
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2022, podzim 2024.