BVKL061c Kvalitologie - cvičení

Lékařská fakulta
jaro 2002
Rozsah
0/1/0. 4 kr. Ukončení: z.
Vyučující
Prof Ing Karel Kopec, DrSc, prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc. (zástupce)
Garance
prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Jiřina Ježová
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Osnova
  • 1. Obecně
  • Stručný vývoj péče o jakost - problematika zvyšování jakosti - definice jakosti - jakost potravin - trendy vývoje jakosti potravin - praktické uplatnění řízení jakosti v potravinářství
  • 2. Potravinářská legislativa
  • Potravinový kodex - zákon o potravinách - mezinárodní orgány jakosti - státní dozor nad jakostí - podniková kontrola a řízení jakosti - spotřebitelská kontrola jakosti
  • 3. Ekonomika jakosti
  • Úroveň jakosti - odpovědnost za jakost - od množství ke kvalitě - optimální jakosti - návrh kvality - motivace kvality
  • 4. Normy jakosti
  • Mezinárodní aspekty standardizace a normalizace - normotvorná činnost - hlavní zásady tvorby norem - závaznost norem - značení norem - normy jakosti potravinových skupin - obsah norem jakosti
  • 5. Názvosloví v řízení jakosti
  • Zákazník a dodavatel- proces - definice položek - definice znaků jakosti - definice kontroly
  • 6. Systém komplexního řízení jakosti
  • Normy komplexního řízení jakosti ČSN ISO řady 9000 - význam systému TQM - komplexní management jakosti - politika jakosti - management jakosti - plánování jakosti - kruh jakosti - spirála jakosti - operativní řízení jakosti - složky systému jakosti - plán jakosti - záznam o jakosti - sledovatelnost - dokumentace systémů jakosti
  • 7. Příručka jakosti
  • Příprava příručky jakosti - schvalování, vydávání a řízení příručky jakosti - obsah a členění příručky jakosti - záznamy o realizaci zásad příručky TQM
  • 8. Nástroje pro řízení a zdokonalování jakosti
  • Variabilita údajů o jakosti - náhodné vlivy - systematické vlivy - kontrolní formuláře a záznamy - histogramy - proudový (postupový, vývojový, blokový) diagram - diagram příčin a následků - Paretův diagram - bodový diagram a stochastická závislost - statistická přejímka - regulační diagramy
  • 9. Systém kontroly v kritických bodech
  • HACCP - základní pojmy systému HACCP - odpovědnost za systém HACCP - zdravotní nebezpečí - kritický kontrolní (ochranný) bod - kritéria a jejich hodnoty - kontrolní metody k měření hodnot - nápravná opatření - monitoring a dokumentace HACCP
  • 10.Implementace systému HACCP
  • Aplikace systému jakosti a HACCP do praxe - certifikace systému TQM - aplikace systému TQM - příklady aplikace systému TQM - příklad zpracování kontrolních bodů v blokovém diagramu
  • 11. Hodnocení jakosti
  • Zásady statistické přejímky - výběrové šetření a vzorkování - statistické a grafické zpracování - systémy kontroly jakosti - žádná nebo náhodná výstupní kontrola - stoprocentní výstupní kontrola - výběrová výstupní kontrola - výběrová průběžná kontrola - metody posuzování jakosti
  • 12. Charakteristiky a hodnocení dílčích znaků jakosti
  • Mechanické a fyzikální znaky (rozměr, tvar, hmotnost, textura, jiné) - chemické znaky jakosti - antikvalitativní složky - senzorické znaky - biologické znaky - hygienická a toxikologická jakost - mikrobiální kontaminace - Přístrojové metody hodnocení jakosti - Senzorické hodnocení jakosti - jeho postavení v systému TQM
  • 13. Požadavky na jakost potravin
  • Spotřebitelská hlediska a požadavky trhu - průzkum preferencí - nutriční kritéria jakosti - zpracovatelská vhodnost - nároky na suroviny
  • 14. Zbožíznalství vybraných potravinových skupin
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2003.