LF:BVML022 Laboratory Methods of Food Ana - Course Information
BVML022 Laboratory Methods of Food Analysis
Faculty of MedicineSpring 2002
- Extent and Intensity
- 2/2/0. 10 credit(s) (plus extra credits for completion). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- RNDr. Jiří Totušek, CSc. (lecturer)
RNDr. Jiří Totušek, CSc. (seminar tutor) - Guaranteed by
- prof. MUDr. Bc. Zuzana Derflerová Brázdová, DrSc.
Department of Preventive Medicine – Theoretical Departments – Faculty of Medicine
Contact Person: RNDr. Jiří Totušek, CSc. - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 20 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/20, only registered: 0/20 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Human Nutrition (programme LF, B-SZ)
- Course objectives (in Czech)
- Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Syllabus (in Czech)
- Studenti se seznámí s metodami chemické analýzy zejména instrumentálními a s jejich aplikací při stanovení nutričních komponent a cizorodých látek v potravinách.
- Tematické okruhy:
- * základní laboratorní operace
- * odběr a příprava vzorku k analýze
- * volumetrie, gravimetrie
- * extrakční metody
- * chromatografické metody (kapalinová chromatografie, gelová chromatografie, chromatografie na ionexech, plynová chromatografie)
- * elektroforéza
- * refraktometrie, polarimetrie
- * emisní spektrální analýza
- * atomová absorpční spektrometrie
- * molekulová absorpční spektrometrie v oblasti viditelného a uv záření
- * spektrometrie v infračervené oblasti
- * fluorescenční analýza, nefelometrie
- * základy NMR a hmotnostní spektrometrie
- * elektrochemické metody (potenciometrie, polarografie, voltametrie, elektrochemická rozpouštěcí analýza)
- * volumetrie
- * gravimetrie
- * chromatografie
- * atomová absorpční spektrometrie
- * molekulová absorpční spektrometrie ve viditelné oblasti
- * stanovení vody a sušiny
- * stanovení písku a popela
- * metody rozkladu organické hmoty
- * stanovení makro a mikroelementů
- * důkaz a stanovení bílkovin
- * stanovení aminokyselin
- * stanovení jiných dusíkatých látek
- * isolace a stanovení sacharidů
- * isolace a stanovení lipidů (celkové lipidy, dělení frakcí lipidů)
- * stanovení mastných kyselin
- * isolace, dělení a stanovení vitaminů
- * isolace, frakcionace a stanovení těkavých látek
- * dělení a stanovení tříslovin
- * stanovení silic
- * isolace, dělení a stanovení aditivních látek (konservační prostředky, umělá sladidla, antioxidanty,)
- * isolace, dělení a stanovení přírodních a syntetických barviv
- * isolace, dělení a stanovení reziduí pesticidů
- * stanovení antibiotik
- * detekce a stanovení mykotoxinů
- * zpracování a hodnocení výsledků analýzy
- * zákonné předpisy a normy
- * metody rozkladu organické hmoty
- * stanovení Cd a Pb ve vzorku potraviny
- * stanovení Hg ve vzorku vody a ve vzorcích potravin
- * isolace a hydrolýza proteinů ze vzorku potraviny
- * detekce aminokyselin v proteinovém hydrolyzátu
- * exkurze do laboratoří KI ČZPI Brno
- * exkurze do laboratoří SZÚ Praha - CHPŘ Brno
- Language of instruction
- Czech
- Further Comments
- The course is taught annually.
The course is taught: every week.
- Enrolment Statistics (Spring 2002, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2002/BVML022