LF:BVDP0422 Souv.diet.praxe II - Informace o předmětu
BVDP0422 Souvislá dietologická praxe II
Lékařská fakultajaro 2014
- Rozsah
- 4 týdny. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- MVDr. Halina Matějová
Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Dodavatelské pracoviště: Ústav preventivního lékařství – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVDP0221 Souv. dietol. praxe I && BVLV0422c Léč. výživa II- cv. && BVVL0421p Vnitřní lékařství I && BVPF0422p Patol. fyziologie II-předn.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu na Oddělení klinické nebo léčebné výživy ve zdravotnickém či lázeňském zařízení. Díky aplikaci teoretických vědomostí a dovedností dochází u studenta k prohloubení, upevnění a dalšímu rozvoji odborných znalostí a dovedností. Studenti získávají potřebný celkový přehled o provozních podmínkách jednotlivých pracovišť ve zdravotnických a lázeňských zařízeních a samozřejmě také pacientech a klientech těchto zařízení.
- Osnova
- odborná praxe po 4.semestru – délka trvání 4 týdny 1 týden praxe: organizace práce, zásady ochrany a bezpečnosti při práci, zásady hygienického zabezpečení stravování sestavování jídelních lístků (denních, týdenních, na stanovené období) se zřetelem k zásadám dietního stravování zpracování tiskopisů pro zabezpečení stravování stanovení správných technologických postupů a úpravy jednotlivých základních a vybraných speciálních a dietních pokrmů kontrola přípravy pokrmů, správného výdeje diet, úpravy a podání stravy včetně kultury stolování technologické zpracování speciálních druhů léčebné diety hodnocení celkového stravování z dietetického hlediska a z pohledu hygienického zabezpečení propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů práce s normami, pomocnými tabulkami dávek možnosti využití výpočetní technik 3 týdny praxe - pracoviště: klinická oddělení se zaměřením na dietologii-lůžková oddělení zdravotnických a sociálních zařízení - interní,gerontologická, dětská, onkologická oddělení, metabolické jednotky, JIP/ARO Náplň praxe: Tato souvislá praxe navazuje na teoretické znalosti získané v předmětech dietologie, vnitřního lékařství a léčebné výživy. Studenti si mohou zvolit dvě klinická pracoviště, kde stráví čas s nutričními terapeuty, kteří pracují na oddělení. Tato praxe se prolíná s praxí na oddělení klinické výživy. Zde si mohou ověřovat specifiku jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění. Mohou rozpoznávat rozdíly v nutriční péči o pacienty v těžkých stavech a o pacienty např. s metabolickými nebo psychiatrickými onemocněními. Základním cílem této praxe je získání zkušeností z práce multidisciplinárního týmu v péči o pacienta.
- Literatura
- Výukové metody
- stáž
- Metody hodnocení
- písemné zhodnocení praxe, kazustika, zápočet
- Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2014, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2014/BVDP0422