LF:MNHV0822p Hygiena výživy II - př. - Informace o předmětu
MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška
Lékařská fakultajaro 2020
- Rozsah
- 1/0/0. 15. 2 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Aleš Peřina, Ph.D. (přednášející)
RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D. (přednášející)
doc. MUDr. Jan Šimůnek, CSc. (přednášející)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- RNDr. Danuše Lefnerová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: MVDr. Halina Matějová
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Rozvrh
- Út 9:00–10:40 A21/107, Út 9:00–10:40 A21/211
- Předpoklady
- MNHV0721p Hygiena výživy I - př.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční specialista (program LF, N-SZ)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je orientace v moderních vyšetřovacích metodách v potravinářské mikrobiologii, v mikrobiologické problematice společného stravování, vybraných speciálních mikrobiologických vyšetřeních, seznámení se s vybranými patogeny v potravinách.
- Výstupy z učení
- Na konci tohoto kurzu student vysvětlí pojmy a věcnou náplň potravinového práva ČR a EU ve vztahu ke stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Rozlišuje pojem nebezpečí a riziko. Umí popsat a posoudit různé typy nebezpečí z potravin a pokrmů. Vysvětlí principy zavádění a udržování systému HACCP v zařízeních stravovacích služeb se zaměřením na stravování osob v rámci zdravotních a sociálních služeb. Vysvětlí základní požadavky na předměty pro styk s potravinami.
- Osnova
- Laboratorní metody v mikrobiologii potravin
- Legislativní a normativní předpisy v oblasti mikrobiologie potravin
- Mikrobiologie syrového, tepelně ošetřeného mléka a mléčných výrobků
- Mikrobiologie poživatin rostlinného původu
- Mikrobiologie majonéz, kečupů a lahůdkových salátů
- Mikrobiologie chleba, pekárenských a těstovinových produktů
- Mikrobiologie masa a masných výrobků
- Mikrobiologie sušených poživatin
- Literatura
- ADAMS, Martin M. a M. O. MOSS. Food microbiology. 3rd ed. Cambridge: RSC Publishing, 2008, xiv, 463. ISBN 9780854042845. info
- GÖRNER, Fridrich a Ľubomír VALÍK. Aplikovaná mikrobiológia požívatín : principy mikrobiológie požívatín, potravinársky významné mikroorganizmy a ich skupiny, mikrobiológia potravinárskych výrob, ochorenia mikrobiálneho pôvodu, ktorých zárodky sú prenášené požívat. 1. vyd. Bratislava: Malé centrum, 2004, 528 s. ISBN 8096706497. info
- Záložky
- https://is.muni.cz/ln/tag/LF:MNHV0822p!
- Výukové metody
- přednášky - povinná účast
- Metody hodnocení
- Ústní zkouška. Skládá se ze dvou podotázek, které vycházejí z osnovy předmětu MNHV0721p Hygiena výživy I - přednáška a MNHV0822p Hygiena výživy II - přednáška.
- Informace učitele
- Termíny přednášek a jejich náplň se zveřejňují v předmětové složce Organizační pokyny a také v písemné podobě na nástěnce ústavu.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2020/MNHV0822p