LF:BVDP0422 Souv.diet.praxe II - Informace o předmětu
BVDP0422 Souvislá dietologická praxe II
Lékařská fakultajaro 2021
- Rozsah
- 160. 6 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (cvičící)
Mgr. Kateřina Ondrušová (cvičící), Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D. (zástupce)
Mgr. Veronika Suchodolová (cvičící)
Mgr. Martin Krobot (pomocník)
Mgr. Monika Kunzová, Ph.D. (pomocník)
MVDr. Halina Matějová (pomocník) - Garance
- Mgr. Zlata Kapounová, Ph.D.
Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Monika Kunzová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav veřejného zdraví – Teoretická pracoviště – Lékařská fakulta - Předpoklady
- BVDP0221 Souv. dietol. praxe I && BVLV0422c Léč. výživa II- cv. && BVVL0421p Vnitřní lékařství I && BVPF0422p Patol. fyziologie II-předn.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Nutriční terapeut (program LF, B-SZ)
- Nutriční terapie (program LF, B-NUT)
- Cíle předmětu
- Cílem odborné praxe je ověření a uplatnění teoretických vědomostí a získání praktických dovedností pod odborným vedením nutričních terapeutů způsobilých k výkonu povolání bez odborného dohledu na Oddělení klinické nebo léčebné výživy ve zdravotnickém či lázeňském zařízení.
- Výstupy z učení
- Díky aplikaci teoretických vědomostí a dovedností student:
- prohloubí, upevní a dále rozvíjí odborné znalosti a dovednosti
- získá potřebný celkový přehled o provozních podmínkách jednotlivých pracovišť ve zdravotnických a lázeňských zařízeních a samozřejmě také pacientech a klientech těchto zařízení, do kterých jsou schopni se pracovně zapojit. - Osnova
- Odborná praxe po 4. semestru – délka trvání 4 týdny.
1 týden praxe: - organizace práce, zásady ochrany a bezpečnosti při práci, zásady hygienického zabezpečení stravování
- sestavování jídelních lístků (denních, týdenních, na stanovené období) se zřetelem k zásadám dietního stravování
- zpracování tiskopisů pro zabezpečení stravování
- stanovení správných technologických postupů a úpravy jednotlivých základních a vybraných speciálních a dietních pokrmů
- kontrola přípravy pokrmů, správného výdeje diet, úpravy a podání stravy včetně kultury stolování
- technologické zpracování speciálních druhů léčebné diety
- hodnocení celkového stravování z dietetického hlediska a z pohledu hygienického zabezpečení
- propočty energetické a biologické hodnoty pokrmů
- práce s normami, pomocnými tabulkami dávek
- možnosti využití výpočetní techniky
3 týdny praxe - klinická pracoviště se zaměřením na dietologii, lůžková oddělení zdravotnických a sociálních zařízení (interní, gerontologická, dětská, onkologická oddělení, metabolické jednotky, JIP/ARO): - Tato souvislá praxe navazuje na teoretické znalosti získané v předmětech dietologie, vnitřního lékařství a léčebné výživy. Studenti si mohou zvolit dvě klinická pracoviště, kde stráví čas s nutričními terapeuty, kteří pracují na oddělení. Tato praxe se prolíná s praxí na oddělení klinické výživy. Zde si mohou ověřovat specifika jednotlivých klinických oborů ve vazbě na základní onemocnění. Mohou rozpoznávat rozdíly v nutriční péči o pacienty v těžkých stavech a o pacienty např. s metabolickými nebo psychiatrickými onemocněními. Základním cílem této praxe je získání zkušeností s prací multidisciplinárního týmu v péči o pacienta.
- Odborná praxe po 4. semestru – délka trvání 4 týdny.
- Literatura
- Výukové metody
- stáž
- Metody hodnocení
- písemné zhodnocení praxe, kazuistika, zápočet
- Další komentáře
- Studijní materiály
Výuka probíhá blokově.
Poznámka k četnosti výuky: 4 týdny. - Nachází se v prerekvizitách jiných předmětů
- Statistika zápisu (jaro 2021, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/med/jaro2021/BVDP0422