BSVD021p Nutrition and dietetics - lecture

Faculty of Medicine
spring 2023
Extent and Intensity
2/0/0. 2 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
Teacher(s)
MUDr. Milan Dastych (lecturer)
PhDr. Natália Beharková, Ph.D. (assistant)
Gabriela Rozínková (assistant)
Guaranteed by
MUDr. Milan Dastych
Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine
Supplier department: Department of Internal Gastroenterology – Joint workplaces with the University Hospital Brno - workplaces of the Bohunice and Mater. Hospital – Faculty of Medicine
Timetable
Wed 15. 2. 9:30–11:10 A21/107, Wed 22. 2. 15:00–16:40 F01B1/530, Wed 1. 3. 15:00–16:40 F01B1/528, Wed 8. 3. 15:00–16:40 F01B1/530, Wed 15. 3. 15:00–16:40 F01B1/530, Wed 22. 3. 15:00–16:40 F01B1/530, Wed 29. 3. 15:00–16:40 F01B1/528, Wed 5. 4. 15:00–16:40 F01B1/530, Wed 12. 4. 15:00–16:40 F01B1/530, Wed 19. 4. 15:00–16:40 F01B1/530
Prerequisites (in Czech)
BSBC011p Biochemistry and Hematol lect
Course Enrolment Limitations
The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
Předmětem výuky je seznámení posluchačů s významem výživy člověka ve vztahu ke vniku nemocí, s postavením základních živin v metabolismu, s hodnocením stavu výživy a rozpoznáním jednotlivých typů malnutrice a porozumění biopsychosociálnícm dopadům poruchy výživy na jedince. Ve výuce jsou zahrnuta témata zaměřená na provádění speciálních nutričních intervencí u vybraných onemocnění v rozsahu ošetřovatelské péče. Taktéž jsou probírány charakteristiky racionální výživy a principy jednotlivých dietních opatření u vybraných nemocí.
Learning outcomes
Student bude po absolvování předmětu: - znát principy racionální diety a diet u vybraných nemocí - bude schopen diagnostikovat podvýživu u pacienta - bude znát možnosti nutričních intervencí, indikace a kontraindikace - bude schopen navrhnout základní léčebný nutriční plán dle charakteru nemoci - bude schopen vybrat správnou dietu dle typu pacienta
Syllabus
  • General principles: incidence of malnutrition, clinical impact and relevance Metabolic basics: metabolic pathways of main nutrients, nutrients need, determination of energy need, nitrogen balance Detection of malnutrition, types of malnutrition: marasmus, KW, muscle deficit, medical history, anthropometry, laboratory results, metabolic basis of simple and stress starvation Modality of clinical nutrition: fortification of the diets, sipping, enteral nutrition, parenterl nutition, management of modalities Principles of clinical nutrition in different clinical situations: gastroenterology (IBD, liver diseases, SBS, coeliac disease, pancreatic disease, stomach resection), neurology (stroke, dysphagie), elderly, surgery, acute metabolic stress,DM, food allergy, pregnancy, hospital diet system, vegetarianism.
Literature
    recommended literature
  • Výživa v medicíně a dietetika, Heinrich Kasper, Grada 2015
  • Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 3rd ed. Prague: Galén, 2004, 500 s. ISBN 8072622927. info
  • ZADÁK, Zdeněk. Výživa v intenzivní péči. 1. vyd. Praha: Grada, 2002, 487 s. ISBN 8024703203. info
Teaching methods
lectures, class discussion, analysis of examples.
Assessment methods
Conclusion evaluation - test.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
Information on the extent and intensity of the course: 20.
The course is also listed under the following terms spring 2022, spring 2024, spring 2025.
  • Enrolment Statistics (spring 2023, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/med/spring2023/BSVD021p