PdF:DT3MK_VHP Nutrition and food hygiene - Course Information
DT3MK_VHP Nutrition and food hygiene
Faculty of EducationAutumn 2009
- Extent and Intensity
- 0/0/10. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
- Teacher(s)
- PhDr. Mgr. Lenka Adámková, Ph.D. (lecturer)
Mgr. Veronika Suchodolová (lecturer) - Guaranteed by
- doc. MUDr. Marie Havelková, CSc.
Department of Health Education – Faculty of Education
Contact Person: Miluše Čánská - Course Enrolment Limitations
- The course is only offered to the students of the study fields the course is directly associated with.
The capacity limit for the course is 70 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/70, only registered: 0/70 - fields of study / plans the course is directly associated with
- Course objectives
- Main propose of this subject is obtaining basic knowledge of human nutrition section. During studies is accent put on understanding of basic nourishing recommendation assumed of physiological needs of human organism. Nutrition is envisaged as a very important factor of external environment, which is used not only in creation but also in prevention of disease.
- Syllabus
- Food, individual components of food - a description of. The main principles of good, rational nutrition. The conversion of materials and energy in the human body. Biological and energy value of food. Intolerance (intolerance) of food, allergies to food. Foreign matter in foods and their influence on the body. Food for special diet, differentiated food - diet. The minimum daily intake of food and nutrients for humans, statistical data on food consumption in different countries and continents. The basic rules of hygiene, health plan. Types of hygiene, personal hygiene. Sanitation, sanitation program. Destruction of germs. Alimentary disease.
- Literature
- KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa a hubnutí : v otázkách a odpovědích. Vyd. 1. Praha: Grada, 2005, 125 s. ISBN 8024710501. info
- KOMPRDA, Tomáš. Obecná hygiena potravin. 1. vyd. Brno: Mendlova zemědělská a lesnická univerzita, 2004, 145 s. ISBN 807157757X. info
- TUREK, Bohumil. Výživový stav populace a nutriční rizika. 1. vyd. Praha: Státní zdravotní ústav, 2004, 32 s. ISBN 8070712430. info
- KUNOVÁ, Václava. Zdravá výživa. Vyd. 1. Praha: Grada, 2004, 136 s. ISBN 8024707365. info
- MÜLLEROVÁ, Dana. Zdravá výživa a prevence civilizačních nemocí ve schématech. Vyd. 1. V Praze: Triton, 2003, 99 s. ISBN 8072544217. info
- PÁNEK, Jan. Základy výživy. 1.vyd. Praha: Svoboda servis, 2002. ISBN 80-86320-23-5. info
- HANREICH, Ingeborg. Jídlo a pití malých dětí : co je vlastně zdravá výživa? : podrobně o jednotlivých složkách potravy a o nápojích : co dělat když--? : odpovědi na otázky týkající se výživy vašich dětí. Vyd. 1. Praha: Grada, 2001, 106 s. ISBN 8024701006. info
- FOŘT, Petr. Zdravá výživa nejen pro ženy. Praha: Pragma, 1999, 394 s. ISBN 8072057227. info
- KODL, Jiří and Bohumil TUREK. Přídatné a aromatické látky, kontaminanty a potravní doplňky v nové potravinářské legislativě : (rukověť pro potravinářský průmysl ČR). Vyd. 1. Praha: Ústav zemědělských a potravinářských informací, 1998, 64 s. ISBN 8086153673. info
- HRUBÝ, Stanislav and Bohumil TUREK. Mikrobiologická problematika ve výživě. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1996, 145 s. ISBN 8070132329. info
- Nutriční toxikologie. Edited by Bohumil Turek - Milena Černá - Stanislav Hrubý. 1. vyd. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví, 1994, 123 s. ISBN 80-7013-177-2. info
- Assessment methods
- Final written aptitude test.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Study Materials
The course is taught annually.
The course is taught: in blocks.
Information on the extent and intensity of the course: 10.
- Enrolment Statistics (Autumn 2009, recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/ped/autumn2009/DT3MK_VHP