PdF:FC6205 Metrologie - Informace o předmětu
FC6205 Metrologie
Pedagogická fakultapodzim 2019
- Rozsah
- 0/2/0. 8 hodin. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- JUDr. Mgr. Ing. Kateřina Šmejkalová, PhD. (přednášející)
- Garance
- doc. RNDr. Petr Sládek, CSc.
Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta
Kontaktní osoba: Jana Jachymiáková
Dodavatelské pracoviště: Katedra fyziky, chemie a odborného vzdělávání – Pedagogická fakulta - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- FC6205/Kombi01: So 21. 9. 16:00–17:50 učebna 11, So 9. 11. 8:00–9:50 učebna 12, So 23. 11. 12:00–13:50 učebna 2, So 7. 12. 8:00–9:50 učebna 12, K. Šmejkalová
FC6205/Prez01: St 18:00–19:50 učebna 12, K. Šmejkalová - Předpoklady
- FC6200 Úvod do studia - Technické obory
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je získání přehledných vědomostí o tématu metrologie na vysokoškolské úrovni. Důraz je kladen na logickou stavbu této vědní disciplíny a na získání znalostí a dovedností, potřebných pro výuku odborného výcviku a odborných předmětů na střední škole. Z těchto důvodů je do konzultací zařazeno větší množství praktických ukázek, diskusních otázek a zdůrazněn vztah probírané látky k praxi, technickým aplikacím, přírodě apod.
Cíle: Vědomosti: Ucelený přehled vědomostí o tématech předmětu metrologie s dŧrazem na vztah probírané látky k praxi, technické vyuţitelnosti, řízení lidských zdrojŧ, efektivity práce apod. Dovednosti: Dokázat charakterizovat jednotlivé pravidla při řízení a zlepšování jakosti. Popsat a vysvětlit postup při řízení kvality v předvýrobních etapách, ve vztahu s dodavateli a ve výrobě. Orientovat se v jednotlivých úsecích řízení kvality v rámci jednoho podniku. Postoje: Osvojit si hodnoty objektivity. Prohlubovat si hodnoty související s etikou práce. Upevňovat si smysl pro přesnost. Prohlubovat si hodnoty v souvislosti s bezpečností a hygienou práce, ochranou zdraví a ţivotního prostředí. - Výstupy z učení
- Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět:
- Základní pojmy a zásady, principy pro řízení a zlepšování jakosti.
- Popsat jednotlivé kroky řízení a zlepšování jakosti.
- Orientovat se v jednotlivých úsecích řízení kvality v rámci jednoho podniku.
- Vysvětlit na základě znalosti témat I. a II. konzultací, systém řízení kvality dílčího procesu. - Osnova
- Sylabus konzultací (po týdnech či blocích): I. Principy pro řízení a zlepšování jakosti. 1. Základní pojmy. Zásady a principy pro řízení a zlepšování jakosti. 2. Koncepce metrologického systému v ČR. II. Metrologie, jako součást řízení kvality. 1. Kvalita výrobku, sluţby a procesu. 2. Koncepce managementu kvality (koncepce podnikových standardŧ, koncepce norem ISO, koncepce TQM). 3. EFQM Model excelence. 4. Management kvality. Přínosy zavedení systému managementu kvality pro zainteresované strany. 5. Dokumentace v systémech managementu kvality. 6. Vrcholový management v systému managementu kvality (…, lidské zdroje v systému managementu kvality, výchova zaměstnancŧ, týmová práce). 7. Ekonomika kvality. 8. Kvalita v předvýrobních etapách. Kvalita vztahŧ s dodavateli. Kvalita ve výrobě. 9. Neustálé zlepšování – princip neustálého zlepšování. 10. Audit. Vybrané pojmy podle normy ČSN EN ISO 19011. Typy audit;.
- Literatura
- povinná literatura
- BLECHARZ, P. Kvalita a zákazník. 1. vydání. Praha: Ekopress, 2015. ISBN 978-80-87865-20-0
- doporučená literatura
- BECKOVÁ, M. Revize ISO 9001:2015: jak aktualizovat stávající systém managementu kvality?. Praha: Verlag Dashöfer, 2016. ISBN 978-80-87963-22-7.
- DVOŘÁČKOVÁ, Š., KARÁSEK, J. Strojírenská metrologie I. Vyd. 1. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2014. ISBN 978-80-7494-129-0.
- ČASTORÁL, Z. Management kvality a výkonnosti. 1. vyd. Praha: Univerzita Jana Amose Komenského, 2015. ISBN 978-80-7452-101-0.
- DVOŘÁČKOVÁ, Š., KARÁSEK, J. Strojírenská metrologie II. Liberec: Technická univerzita v Liberci, 2014. ISBN 978-80-7494-130-6.
- Výukové metody
- Přednáška, cvičení;
- Metody hodnocení
- Po absolvování předmětu by měl student vědět a umět:
Základní pojmy a zásady, principy pro řízení a zlepšování jakosti.
Popsat jednotlivé kroky řízení a zlepšování jakosti.
Orientovat se v jednotlivých úsecích řízení kvality v rámci jednoho podniku.
Vysvětlit na základě znalosti témat I. a II. konzultací, systém řízení kvality dílčího procesu.
Prezentace konkrétního dílčího systému procesu řízení kvality v souvislosti s technickou a pedagogickou praxí. - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Určeno pro zaměření - Technické obory.
- Statistika zápisu (podzim 2019, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/ped/podzim2019/FC6205