FF:CORE052 Kulturní dějiny piva - Informace o předmětu
CORE052 Kulturní dějiny piva
Filozofická fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Libor Zajíc, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- prof. PhDr. Martin Wihoda, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta - Předpoklady
- TYP_STUDIA(BM) && FORMA(P) && !(PROGRAM(B-HI_) || OBOR(FBHIpV))
Předmět je určen studujícím v prezenčním bakalářském a pětiletém magisterském cyklu s výjimkou programu Historie. Je otevřen pro všechny studenty Masarykovy univerzity s tvůrčím přístupem k poznání a životu. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 146 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/146, pouze zareg.: 1/146, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/146 - Cíle předmětu
- Cílem kurzu je představit pivo jako kulturní fenomén, který měl značný význam na formování společenských struktur. Pivní kultura proto bude představena z pohledu různých, zejména humanitních oborů. Přednášky budou profilovány tematicky a budou založeny na původním vědeckém výzkumu. Zároveň bude cyklus reflektovat historii a současnost pivní kultury v obecném, středoevropské rozměry přesahujícím kontextu s důrazem na rozmanitost různých poznávacích přístupů. Součástí kurzu bude diskuse mezi přednášejícími a posluchači.
- Výstupy z učení
- Absolvent kurzu bude schopen netradičním způsobem uvažovat o hodnotách, které formovaly moderní národy. Bude seznámen s různými metodami výzkumu a získá přehled o proměnách pivní kultury.
- Osnova
- 1, Úvodní hodina. Seznámení s tématem, podobou kurzu, základní literaturou a způsobem ukončení.
- 2, Pivo, jeho výroba a výzkumné aktivity na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Přednáška mikrobiologa. Ing. Jaromír Fiala, Ph.D., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.
- 3, Pivní kultura a rozmanitost v současném světě. Přednáška historika. Mgr. Libor Zajíc, Historický ústav, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
- 4, Pivo v kontextu nacionalismu a politického extremismu: vybrané aspekty. Přednáška politologa. Prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D., Katedra politologie, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
- 5, Pivní turistika a pivovarské kontakty v přeshraničním kontextu. Přednáška politologa. Doc. Mgr. Lukáš Novotný, M.A., Dr. phil., Katedra politologie, Filozofická fakulta Univerzity J. A. Purkyně.
- 6, Možnosti výzkumu a interpretace historického vývoje pivních stylů na příkladu ležáku. Přednáška historiků. Doc. Mgr. Martin Veselý, Ph.D. a Mgr. Michal Horáček, Katedra historie, Filozofická fakulta, Univerzita J. A. Purkyně, Ústí nad Labem.
- 7, Pivo v českém filmu: formální analýza. Přednáška filmových vědkyň. Doc. PhDr. Kateřina Svatoňová, Ph.D., Katedra filmových studií, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a doc. Mgr. Libuše Heczková, Ph.D., Ústav české literatury a komparatistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
- 8, Pivo a hospody v českém prostředí optikou sociologického výzkumu. Přednáška sociologa. PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D., Katedra sociologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
- 9, Od Pivního hrnce k Vožralýmu rybníku. Pivo v soustavě zeměpisných jmen v Čechách. Přednáška onomatistky. PhDr. Martina Ptáčníková, Ph.D., Ústav pro jazyk český, Akademie věd České republiky.
- 10, Jenom holbičku pro mou opičku. Pivo a hospoda v kramářských písních. Přednáška bohemistky. Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
- 11, Pivo a jeho místo ve společnosti. Diskuzní hodina s hosty.
- Literatura
- Orosené dějiny. Edited by Martin Veselý. Vydání první. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2019, 398 stran. ISBN 9788075611680. info
- The geography of beer : regions, environment, and societies. Edited by Mark Patterson - Nancy Hoalst-Pullen. Dordrecht: Springer, 2014, xiii, 212. ISBN 9789400777866. info
- Drinking cultures : alcohol and identity. Edited by Thomas M. Wilson. New York: Berg, 2005, xv, 281. ISBN 1859738680. URL info
- ZÍBRT, Čeněk. Z historie piva. Edited by Klára Pilíková. Vyd. v tomto výboru 1. V Praze: Vyšehrad, 2013, 279 s. ISBN 9788074293399. info
- Hospody a pivo v české společnosti. Edited by Vladimír Novotný. Vyd. 1. Praha: Academia, 1997, 259 s. ISBN 8020006397. info
- BASAŘOVÁ, Gabriela a Ivo HLAVÁČEK. České pivo. 1. vydání. V Pacově: Nuga, 1998, 193 stran. ISBN 8085903083. info
- WILSON, Eli Revelle Yano a Asa B. STONE. Beer and society : how we make beer and beer makes us. Lanham: Lexington Books, 2022, xi, 197. ISBN 9781666904338. info
- Výukové metody
- Přednášky, diskuze, samostatná četba, exkurze.
- Metody hodnocení
- Zápočet ve formě písemného testu. Všechny otázky budou reflektovat témata probraná během přednášek.
- Statistika zápisu (jaro 2025, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2025/CORE052