FF:ETB_48 Hostinská zařízení - Informace o předmětu
ETB_48 Hostinská zařízení v proměnách času
Filozofická fakultapodzim 2017
- Rozsah
- 2/0. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- PhDr. Karel Altman, CSc. (přednášející)
- Garance
- prof. PhDr. Richard Jeřábek, DrSc.
Ústav evropské etnologie – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Martina Maradová - Rozvrh
- Po 7:30–9:05 J31
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Cíle předmětu
- Historie a každodenní život hostinských podniků v českých zemích, jejich vývoj od středověku do současnosti. Podstata a funkce hostinských zařízení různých typů - středověkých šenků, cechovních hospod, herberků, zájezdních hospod, pivovarských pivnic, výletních hostinců, kaváren atd. Význam hostinců a hospod v každodenním životě obyvatel města a vesnice. Krčmářství a hostinství jako významná profese ve městě i na venkově. Hostince a hospody jako místa občerstvení, ale i společenské komunikace, trávení volného času, zábavy a hry, kulturní vyžití i rozvíjení českého národního hnutí.
- Informace učitele
- Doporučená literatura:
K. Altman: Krčemné Brno. Brno 1993.
K. Altman: Podíl působení hostinců na rozvoji české národní společnosti v Brně od poloviny 19. století. Český lid 81, 1994, s. 295-305.
Hospody a pivo v české společnosti. Praha 1997.
Z. Winter: Kulturní obraz českých měst I. a II. Praha 1890 a 1892. - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován jednorázově.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/podzim2017/ETB_48