HIB012b Kulturní dějiny vína

Filozofická fakulta
podzim 2021
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Martin Markel, Ph.D. (přednášející)
Garance
Mgr. Martin Markel, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta
Rozvrh
St 12:00–13:40 D41
Předpoklady
! HIB0442 Kulturní dějiny vína
Standardní požadavky na studenta historie či příbuzných oborů
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.

Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 8/40, pouze zareg.: 0/40
Mateřské obory/plány
předmět má 9 mateřských oborů, zobrazit
Cíle předmětu
Přednáškový kurz seznamuje posluchače s dějinami vína coby kulturního fenoménu.
Výstupy z učení
Student bude:
- umět identifikovat víno nejen dle smyslů, ale bude je umět situovat v místě a čase;
- znát základní trendy ve vývoji vinařství ve světě a obzvláště na Moravě;
- schopen analyzovat enologickou diskuzi;
- chápat termín terroir a rozumět "románské" klasifikaci vín.
Osnova
  • Vymezení „dějin vína“ v rámci historiografie
  • (odvětví kulturních dějin, definice základních pojmů - dějiny vína, dějiny vinařství a vinohradnictví, vztah k hospodářským dějinám, „dějiny vína“ v kontextu odborných zemědělských disciplín resp. „Bodenkultur“, pojem terroir - užší a širší vymezení, fenomén terroir a pozice historiografie mezi vědou a marketingem)
  • Obecné dějiny vína
  • (počátky výroby a pěstování vína, postavení vína v kulturách Přední Asie a antiky, vinařství ve středověké Evropě, obchod vínem aneb klaret, sherry a portské, Bordeaux, Burgundsko a šampaňské jako kulturní fenomén, klasifikace vín a trable 19. století, organizovanost oboru ve 20. st.)
  • Moderní dějiny moravského vinařství v kontextu podunajské oblasti
  • (vymezení pojmu Podunají, moravské vinařství v rámci habsburské monarchii aneb svět rakouských a uherských vín, vinařství za „prvního“ kapitalismu aneb od Josefa II. ke znárodnění, proces zeselštění vinařství v 18. století, vinařství a hospodářské reformy osvícenské éry, počátky a vývoj klasifikace vín a organizace trhu, regionální příklad vývoje na Znojemsku, vinařství jako fenomén sociální reprezentace, 1. světová válka a úpadek vinařství, hospodářské systémy nacionálněsocialistických režimů a postavení vinařství v nich, znárodnění a jeho dopad na kulturu vína)
Literatura
    povinná literatura
  • JOHNSON, Hugh, Příběh vína. Praha 2008
  • FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
  • HEYMANN-LÖWENSTEIN, Reinhard, Terroir. Weinkultur und Weingenuss in einer globalen Welt. Stuttgart 2009.
    doporučená literatura
  • JOHNSON, Hugh – ROBINSON, Jancis, Světový atlas vína. Praha 2002.
  • DOMINÉ, André, Víno. Praha 2005.
  • STEVENSON, Tom, Světová encyklopedie vín. Unikátní průvodce víny celého světa. Praha 1999.
  • KRAUS, Vilém, Vinitorium historicum. Praha 2009.
  • Dějiny vinařství na Moravě. Sborník příspěvků z konference, uspořádané ve dnech 16. – 17. září 2005 ve Slavkově u Brna. Brno 2005.
  • MARKEL, Martin: Počátky klasifikace vín a organizace trhu vínem na Znojemsku v 19. století (aneb k hospodářské politice na Moravě). In: Historik na Moravě, Eds. Ambrožová, H. – Chocholáč, B. – Jan, L. - Pumpr, P. Brno 2009, s. 341-349.
  • HANÁK, Josef, Dějiny vinařství v Bzenci. Kulturně-historický nákres. Uherské Hradiště 1922.
  • ŠTĚPÁNEK, Václav, Tradice pěstování vína. In: Hustopeče: město uprostřed jihomoravských vinic (Eds. Jan, Libor – Nezhodová, Soňa). Hustopeče 2010, s. 673-734.
  • BURKE, Peter, Co je kulturní historie? Praha 2011.
  • KILIÁN, Jan (Eds.), Trpké býti zdá se? : víno a vinařství v českých zemích ve středověku a v raném novověku : sborník příspěvků z konference konané v Mělníce 2.-4. dubna 2008. Mělník 2009.
Výukové metody
Přednášky a diskuse
Metody hodnocení
Kolokvium zaměřené na ověření dovedností studenta spojovat relevantní dílčí znalosti v logické souvislosti.
Informace učitele
dobové tisky:
-SCHAMS, Franz, Der Weinbau des oesterreichischen Kaiserstaates in seinem ganzen Umfange. Bd. 1 Ungarns Weinbau in seinem ganze Umfange, oder, vollständige Bescheibung sämmtlicher berühmten Weingebirge des ungarischen Reichs in statistisch-topographisch-naturhistorischer und ökonomischer Hinsicht. Pesth 1832.
-SCHAMS, Franz, Der Weinbau des oesterreichischen Kaiserstaates in seinem ganzen Umfange. Bd. 2, Ungarns Weinbau in seinem ganze Umfange, oder, vollständige Bescheibung sämmtlicher berühmten Weingebirge des ungarischen Reichs in statistisch-topographisch-naturhistorischer und ökonomischer Hinsicht. Pesth 1833.
-ŠIMÁČEK, Josef, Vinařství v království českém : spis jednající o počátcích, rozvoji a nynějším stavu vinařství = Der Weinbau im Königreiche Böhmen : Schilderung der Anfänge, der Entwicklung und des gegenwärtigen Standes des Weinbaues. Praha 1891.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2019, podzim 2020, podzim 2022, podzim 2023, podzim 2024.