FF:ETBB123 Wine as a cultural phenomenon - Course Information
ETBB123 Wine as a cultural phenomenon
Faculty of ArtsSpring 2019
- Extent and Intensity
- 2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
- Teacher(s)
- Mgr. et Mgr. Eva Chovancová (lecturer)
- Guaranteed by
- doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D.
Department of European Ethnology – Faculty of Arts
Contact Person: Martina Maradová
Supplier department: Department of European Ethnology – Faculty of Arts - Timetable
- each odd Monday 14:00–15:40 J31
- Course Enrolment Limitations
- The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
- fields of study / plans the course is directly associated with
- Course objectives (in Czech)
- Cílem předmětu je seznámit studenty s historií pěstování révy ve světě a na území České republiky. Student bude zároveň srozuměn s pracovním postupem výroby vína s dalšími socio-kultunírmi jevy, které jsou s vinasřtvím spojovány (folklor, lidové stavitelství).
- Learning outcomes (in Czech)
- Student bude schopen se po absolvování předmětu:
-orientovat v literatuře věnující se problematice historie vína
-orientovat v historických pramenech k tématu
-absolvovat terénní výzkum k tématu
-pracovat s oborovým časopisem Vinařský obzor
-popsat historické milníky ve vývoji vinařství
-popsat změny vinařství v průběhu 20. století
-identifikovat tradiční jevy, které josu spojovány s vínem
-porozumět každodennosti vinařů
-popsat celý proces pěstování a výroby vína - Syllabus (in Czech)
- -Základní pojmy a výroba vína
- -Literatura a prameny
- -Dějiny vína
- -Vinařství v českých zemích
- -Vinařské stavby
- -Vinařský folklor
- -Vinařská legislativa
- Literature
- required literature
- JOHNSON, Hugh. Příběh vína. Translated by Vilém Beran. Vyd. 1. [Praha]: Slovart, 2008, 256 s. ISBN 9788073910631. info
- FROLEC, Václav. Tradiční vinařství na Moravě. Vyd. 1. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1974, 256 s. URL info
- SMUTNÁ, Kateřina. K dějinám a současnosti moravského vinařství : výběrová bibliografie z knižních fondů jihomoravských archivů. Brno: Pro Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 130 s. ISBN 8023934600. info
- FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
- not specified
- FROLEC, Václav. Jihomoravské vinohradnictví : [tradice a současnost]. 2. přeprac. vyd. Brno: Blok, 1984, 218 s. info
- POKORNÝ, Pavel. Tradiční vinařství na Moravě. Illustrated by Rostislav Pospíšil. 2., upr. vyd. Mikulov: Regionální muzeum v Mikulově, 2013, 94 s. ISBN 9788085088434. info
- SMUTNÁ, Kateřina. Prameny k dějinám vinařství na Moravě : tematický soupis z archivních fondů Moravského zemského archivu v Brně, Státních okresních archivů Brno-venkov se sídlem v Rajhradě, Břeclav se sídlem v Mikulově, Hodonín, Uherské Hradiště,. Brno: Pro Orionreal, s.r.o., Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 233 s. ISBN 8023935445. info
- Teaching methods (in Czech)
- Přednášky a terénní výzkum.
- Assessment methods (in Czech)
- Aktivní účast, terénní výzkum a tvorba bibliografie.
- Language of instruction
- Czech
- Further comments (probably available only in Czech)
- Study Materials
The course is taught only once.
- Enrolment Statistics (recent)
- Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2019/ETBB123