ETBB123 Wine as a cultural phenomenon

Faculty of Arts
Spring 2019
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
Mgr. et Mgr. Eva Chovancová (lecturer)
Guaranteed by
doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D.
Department of European Ethnology – Faculty of Arts
Contact Person: Martina Maradová
Supplier department: Department of European Ethnology – Faculty of Arts
Timetable
each odd Monday 14:00–15:40 J31
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives (in Czech)
Cílem předmětu je seznámit studenty s historií pěstování révy ve světě a na území České republiky. Student bude zároveň srozuměn s pracovním postupem výroby vína s dalšími socio-kultunírmi jevy, které jsou s vinasřtvím spojovány (folklor, lidové stavitelství).
Learning outcomes (in Czech)
Student bude schopen se po absolvování předmětu:
-orientovat v literatuře věnující se problematice historie vína
-orientovat v historických pramenech k tématu
-absolvovat terénní výzkum k tématu
-pracovat s oborovým časopisem Vinařský obzor
-popsat historické milníky ve vývoji vinařství
-popsat změny vinařství v průběhu 20. století
-identifikovat tradiční jevy, které josu spojovány s vínem
-porozumět každodennosti vinařů
-popsat celý proces pěstování a výroby vína
Syllabus (in Czech)
  • -Základní pojmy a výroba vína
  • -Literatura a prameny
  • -Dějiny vína
  • -Vinařství v českých zemích
  • -Vinařské stavby
  • -Vinařský folklor
  • -Vinařská legislativa
Literature
    required literature
  • JOHNSON, Hugh. Příběh vína. Translated by Vilém Beran. Vyd. 1. [Praha]: Slovart, 2008, 256 s. ISBN 9788073910631. info
  • FROLEC, Václav. Tradiční vinařství na Moravě. Vyd. 1. V Brně: Universita J.E. Purkyně, 1974, 256 s. URL info
  • SMUTNÁ, Kateřina. K dějinám a současnosti moravského vinařství : výběrová bibliografie z knižních fondů jihomoravských archivů. Brno: Pro Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 130 s. ISBN 8023934600. info
  • FROLEC, Václav. Vinohradnictví : kapitoly z dějinného vývoje od minulosti do současnosti na Moravě a v Čechách. Vyd. 1. V Brně: Blok, 1973, 297 s. URL info
    not specified
  • FROLEC, Václav. Jihomoravské vinohradnictví : [tradice a současnost]. 2. přeprac. vyd. Brno: Blok, 1984, 218 s. info
  • POKORNÝ, Pavel. Tradiční vinařství na Moravě. Illustrated by Rostislav Pospíšil. 2., upr. vyd. Mikulov: Regionální muzeum v Mikulově, 2013, 94 s. ISBN 9788085088434. info
  • SMUTNÁ, Kateřina. Prameny k dějinám vinařství na Moravě : tematický soupis z archivních fondů Moravského zemského archivu v Brně, Státních okresních archivů Brno-venkov se sídlem v Rajhradě, Břeclav se sídlem v Mikulově, Hodonín, Uherské Hradiště,. Brno: Pro Orionreal, s.r.o., Moravskou banku vín za přispění Vinařského fondu vydala Agentura Bravissimo Znojmo, 2004, 233 s. ISBN 8023935445. info
Teaching methods (in Czech)
Přednášky a terénní výzkum.
Assessment methods (in Czech)
Aktivní účast, terénní výzkum a tvorba bibliografie.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
Study Materials
The course is taught only once.

  • Enrolment Statistics (recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2019/ETBB123