FF:CORE052 Kulturní dějiny piva - Informace o předmětu
CORE052 Kulturní dějiny piva
Filozofická fakultajaro 2023
- Rozsah
- 2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
- Vyučující
- Mgr. Libor Zajíc, Ph.D. (přednášející)
- Garance
- prof. PhDr. Martin Wihoda, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta - Rozvrh
- Út 12:00–13:40 Scala
- Předpoklady
- Kurz je otevřen pro všechny studenty Masarykovy univerzity s tvůrčím přístupem k poznání a životu.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 520 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 268/520, pouze zareg.: 1/520, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/520 - Cíle předmětu
- Cílem kurzu je představit pivo jako kulturní fenomén, který měl značný význam na formování společenských struktur. Pivní kultura proto bude představena z pohledu různých, zejména humanitních oborů. Přednášky budou profilovány tematicky a budou založeny na původním vědeckém výzkumu. Zároveň bude cyklus reflektovat historii a současnost pivní kultury v obecném, středoevropské rozměry přesahujícím kontextu s důrazem na rozmanitost různých poznávacích přístupů. Součástí kurzu bude diskuse mezi přednášejícími a posluchači.
- Výstupy z učení
- Absolvent kurzu bude schopen netradičním způsobem uvažovat o hodnotách, které formovaly moderní národy. Bude seznámen s různými metodami výzkumu a získá přehled o proměnách pivní kultury.
- Osnova
- 1, Úvodní hodina. Seznámení s tématem, podobou kurzu, základní literaturou a způsobem ukončení.
- 2, Pivo a jeho místo ve společnosti. Diskuzní hodina. Sládek Aleš Dvořák, majitel pivnic Lukáš Provazník, filozof Radim Brázda, historik Libor Zajíc a biotechnolog Jaromír Fiala.
- 3, Tematizace piva ve starší literatuře. Přednáška bohemistky. Prof. PhDr. Michaela Soleiman pour Hashemi, CSc., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
- 4, Jenom holbičku pro mou opičku. Pivo a hospoda v kramářských písních. Přenáška bohemistky. Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
- 5, Pivo v českém filmu: formální analýza. Přednáška filmových vědkyň. Doc. PhDr. Kateřina Svatoňová, Ph.D., Katedra filmových studií, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy a doc. Mgr. Libuše Heczková, Ph.D., Ústav české literatury a komparatistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
- 6, Hostinská zařízení očima etnologa. Přednáška etnologa. PhDr. Karel Altman, CSc., Etnologický ústav Akademie věd.
- 7, Pití piva za hranicemi Evropy? Společná konzumace potravin a nápojů v kulturních a náboženských kontextech Asie. Přednáška religionistky a kulturní antropoložky. Mgr. Jana Valtrová, Ph.D., Ústav religionistiky, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
- 8, Výzkumné aktivity na Výzkumném ústavu pivovarském a sladařském. Přednáška biotechnoložky. RNDr. Dagmar Matoulková, PhD., Výzkumný ústav pivovarský a sladařský.
- 9, Pivo v kontextu nacionalismu a politického extremismu: vybrané aspekty. Přednáška politologa. Prof. JUDr. PhDr. Miroslav Mareš, Ph.D., Katedra politologie, Fakulta sociálních studií Masarykovy univerzity.
- 10, Pivo jako objekt přeshraniční spolupráce na příkladu Česka a Německa. Přednáška politologa. Doc. Mgr. Lukáš Novotný, M.A., Dr. phil., Katedra politologie, Filozofická fakulta Univerzity J. A. Purkyně.
- 11, Pivo a hospody v českém prostředí optikou sociologického výzkumu. Přednáška sociologa. PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D., Katedra sociologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
- 12, Pivo ve stravovacím systému českých zemí 1945-1970. Přednáška historika. Doc. PhDr. Martin Franc, Ph.D., Masarykův ústav a archiv AV ČR.
- 13, Pivní kultura a rozmanitost v současném světě. Přednáška historika. Mgr. Libor Zajíc, Historický ústav, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
- Literatura
- Orosené dějiny. Edited by Martin Veselý. Vydání první. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2019, 398 stran. ISBN 9788075611680. info
- The geography of beer : regions, environment, and societies. Edited by Mark Patterson - Nancy Hoalst-Pullen. Dordrecht: Springer, 2014, xiii, 212. ISBN 9789400777866. info
- Drinking cultures : alcohol and identity. Edited by Thomas M. Wilson. New York: Berg, 2005, xv, 281. ISBN 1859738680. URL info
- ZÍBRT, Čeněk. Z historie piva. Edited by Klára Pilíková. Vyd. v tomto výboru 1. V Praze: Vyšehrad, 2013, 279 s. ISBN 9788074293399. info
- Beer and brewing in medieval culture and contemporary medievalism. Edited by John A. Geck - Rosemary O’Neill - Noelle Phillips. Cham, Switzerland: Palgrave Macmillan, 2022, xvii, 407. ISBN 9783030946197. info
- Výukové metody
- Přednášky, diskuze, samostatná četba, exkurze.
- Metody hodnocení
- Zápočet ve formě online testu. Všechny otázky budou reflektovat témata probraná během přednášek.
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2023, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2023/CORE052