CORE052 Kulturní dějiny piva

Filozofická fakulta
jaro 2025
Rozsah
2/0/0. 3 kr. Ukončení: k.
Vyučující
Mgr. Libor Zajíc, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. PhDr. Martin Wihoda, Ph.D.
Historický ústav – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. Hana Ambrožová
Dodavatelské pracoviště: Historický ústav – Filozofická fakulta
Rozvrh
Čt 16:00–17:40 B2.13, kromě Po 21. 4. až Ne 27. 4.
Předpoklady
TYP_STUDIA(BM) && FORMA(P) && !(PROGRAM(B-HI_) || OBOR(FBHIpV))
Předmět je určen studujícím v prezenčním bakalářském a pětiletém magisterském cyklu s výjimkou programu Historie. Je otevřen pro všechny studenty Masarykovy univerzity s tvůrčím přístupem k poznání a životu.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je otevřen studentům libovolného oboru.
Předmět si smí zapsat nejvýše 146 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 143/146, pouze zareg.: 51/146, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/146
Cíle předmětu
Cílem kurzu je představit pivo jako kulturní fenomén, který měl značný význam na formování společenských struktur. Pivní kultura proto bude představena z pohledu různých, zejména humanitních oborů. Přednášky budou profilovány tematicky a budou založeny na původním vědeckém výzkumu. Zároveň bude cyklus reflektovat historii a současnost pivní kultury v obecném, středoevropské rozměry přesahujícím kontextu s důrazem na rozmanitost různých poznávacích přístupů. Součástí kurzu bude diskuse mezi přednášejícími a posluchači.
Výstupy z učení
Absolvent kurzu bude schopen netradičním způsobem uvažovat o hodnotách, které formovaly moderní národy. Bude seznámen s různými metodami výzkumu a získá přehled o proměnách pivní kultury.
Osnova
  • 1, Úvodní hodina. Seznámení s tématem, podobou kurzu, základní literaturou a způsobem ukončení.
  • 2, Technologická stránka výroby piva. RNDr. Lukáš Kučera, Ph.D., Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.
  • 3, Pivní kultura a rozmanitost v současném světě. Přednáška historika. Mgr. Libor Zajíc, Ph.D., Historický ústav, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 4, Možnosti výzkumu a interpretace historického vývoje pivních stylů na příkladu ležáku. Přednáška historiků. Doc. Mgr. Martin Veselý, Ph.D. a Mgr. Michal Horáček, Katedra historie, Filozofická fakulta, Univerzita J. A. Purkyně, Ústí nad Labem.
  • 5, Pivo a hospody v českém prostředí optikou sociologického výzkumu. Přednáška sociologa. PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D., Katedra sociologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
  • 6, "Bez piva zaživa bych umíral" - aneb hospody, pivo a pikolíci v knihách Bohumila Hrabala. Přednáška literárního vědce. Doc. Mgr. Jan Tlustý, Ph.D., Ústav české literatury. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 7, Jenom holbičku pro mou opičku. Pivo a hospoda v kramářských písních. Přednáška bohemistky. Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 8, Pivní právo. Přednáška právního vědce. prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D., Ústáv práva a technologií, Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 9, Vývoj pivovarské architektury v průmyslovém období. Přednáška archeologa a památkáře. Mgr. Petr Holub, Národní památkový ústav. Ing. Milan Starec, Národní muzeum pivovarnictví, Kostelec nad Černými lesy.
  • 10, Pivo a jeho místo ve společnosti. Diskuzní hodina s hosty.
Literatura
  • Orosené dějiny. Edited by Martin Veselý. Vydání první. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2019, 398 stran. ISBN 9788075611680. info
  • The geography of beer : regions, environment, and societies. Edited by Mark Patterson - Nancy Hoalst-Pullen. Dordrecht: Springer, 2014, xiii, 212. ISBN 9789400777866. info
  • Drinking cultures : alcohol and identity. Edited by Thomas M. Wilson. New York: Berg, 2005, xv, 281. ISBN 1859738680. URL info
  • ZÍBRT, Čeněk. Z historie piva. Edited by Klára Pilíková. Vyd. v tomto výboru 1. V Praze: Vyšehrad, 2013, 279 s. ISBN 9788074293399. info
  • Hospody a pivo v české společnosti. Edited by Vladimír Novotný. Vyd. 1. Praha: Academia, 1997, 259 s. ISBN 8020006397. info
  • BASAŘOVÁ, Gabriela a Ivo HLAVÁČEK. České pivo. 1. vydání. V Pacově: Nuga, 1998, 193 stran. ISBN 8085903083. info
  • WILSON, Eli Revelle Yano a Asa B. STONE. Beer and society : how we make beer and beer makes us. Lanham: Lexington Books, 2022, xi, 197. ISBN 9781666904338. info
Výukové metody
Přednášky, diskuze, samostatná četba, exkurze.
Metody hodnocení
Zápočet ve formě písemného testu. Všechny otázky budou reflektovat témata probraná během přednášek.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2023, jaro 2024, jaro 2026.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/phil/jaro2025/CORE052