ETBA138 Material culture of the traditional countryside II

Faculty of Arts
Spring 2025
Extent and Intensity
2/0/0. 4 credit(s). Type of Completion: zk (examination).
In-person direct teaching
Teacher(s)
doc. PhDr. Daniel Drápala, Ph.D. (lecturer)
PhDr. Roman Doušek, Ph.D. (lecturer)
prof. PhDr. Alena Křížová, Ph.D. (lecturer)
Mgr. et Mgr. Marie Novotná (assistant)
Guaranteed by
PhDr. Roman Doušek, Ph.D.
Department of European Ethnology – Faculty of Arts
Contact Person: Martina Maradová
Supplier department: Department of European Ethnology – Faculty of Arts
Course Enrolment Limitations
The course is also offered to the students of the fields other than those the course is directly associated with.
fields of study / plans the course is directly associated with
Course objectives
The course introduces students to another selection of material manifestations of traditional culture of the Central European countryside through the study of traditional handicraft production, transport and food.
Learning outcomes
At the end of this course, the student will be able to describe the basic realities of traditional handicraft production, historical forms of transport and traditional diet, will be oriented in the systematics of traditional forms of livelihood and its main production areas.
Syllabus
  • Traditional handicrafts-classification Traditional handicrafts-wood Traditional handicrafts-knitting Traditional handicrafts-ceramics Traditional handicraft-textile production Traditional handicraft-other complementary materials Traditional forms of trade Traditional transport Traditional food
Literature
    required literature
  • Ethnographischer atlas (Souběž.) : Etnografický atlas. 1. info
  • SMRČKA, Aleš. Tradiční horský transport : Krkonoše, Šumava, Západní Beskydy a Javorníky (Traditional Transport in the Mountains : Giant Mountains, Bohemian Forest, Western Beskids, and Javorníky Mountains). Brno: Masarykova univerzita, Etnologický ústav AV ČR, 2021, 255 pp. Etnologické studie 25. ISBN 978-80-210-9929-6. URL info
  • VÁLKA, Miroslav. Homo faber : tradiční zemědělství a lidová výroba. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2014, 153 s. ISBN 9788021071124. URL info
  • DRÁPALA, Daniel. Přínos dopisovatelů Národopisné společnosti pro dokumentaci tradiční rukodělné výroby (Contribution correspondents Ethnologic Society for documentation of traditional handicraft production). In Drápala, Daniel. Tradiční rukodělná výroba. Vyd. 1. Praha: Česká národopisná společnost, 2013, p. 5-10. Lidová kultura v pracích dopisovatelů České národopisné společnosti ; sv. 1. ISBN 978-80-905273-1-7. info
  • ŠTIKA, Jaroslav. Lidová strava na Valašsku. 2., dopl. vyd. Praha: Kneifl, 1997, 212 s. ISBN 8086052060. info
  • JANČÁŘ, Josef. Lidová rukodělná výroba na Moravě. Ve Strážnici: Ústav lidového umění, 1988, 119 s. URL info
  • ÚLEHLOVÁ-TILSCHOVÁ, Marie. Česká strava lidová. V Praze: Družstevní práce, 1945, 631 s. info
Teaching methods
Lectures, readings.
Assessment methods
Exam.
Language of instruction
Czech
Further comments (probably available only in Czech)
The course is taught once in two years.
The course is taught: every week.
General note: Přednáška se vztahuje pouze na studenty přijaté od září 2021.

  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2025/ETBA138