KSCB715 Anthropology of China - seminar

Filozofická fakulta
jaro 2025

Předmět se v období jaro 2025 nevypisuje.

Rozsah
1/1/0. 5 kr. Ukončení: k.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mag. phil. Ute Wallenböck, Dr. phil. (přednášející)
Garance
Mag. phil. Ute Wallenböck, Dr. phil.
Seminář čínských studií – Centrum asijských studií – Filozofická fakulta
Kontaktní osoba: Mag. phil. Ute Wallenböck, Dr. phil.
Dodavatelské pracoviště: Seminář čínských studií – Centrum asijských studií – Filozofická fakulta
Předpoklady
TYP_STUDIA(N)
KSCA605, prohlubování znalostí získaných v kurzu KSCA605 Kulturní antropologie Číny
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je uvést posluchače / posluchačky do teorie kulturní a sociální antropologie v obecné rovině. Kurz prohlubuje schopnost studentů rozumět čínské tradiční kultuře v různorodých kontextech.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- dobré orientace v antropologickém myšlení Západu
- vyložit jevy čínské kultury a společnosti v daném teoretickém rámci
- interpretovat duchovní a materiální hodnoty čínské společnosti a posoudit jejich (dis)kontinuitu
Osnova
  • Studenti pracují s texty vybranými z následujících oblastí:
  • 1. předmět antropologického bádání
  • 2. kulturní vzorce
  • 3. vývoj antropologického myšlení
  • 4. historická antropologie
  • 5. Narayama
  • 6. potraviny - pohyb obilnin
  • 7. postavení ženy
  • 8. oděv
  • 9. dle zájmu
Literatura
    povinná literatura
  • SOUKUP, Václav. Přehled antropologických teorií kultury. Vydání první. 229 stran. ISBN 8071783285. info
  • Elisbeth Rochat de la Valleé: ESENCE ŽENSTVÍ (Zdraví a plodnost v klasických čínských textech) Nakladatelství Pragma, 2012
  • BENEDICT, Ruth. Kulturní vzorce. Translated by Jitka Fialová. Vydání druhé, upravené,. Praha: Portál, 2019, 270 stran. ISBN 9788026214465. info
  • DUBNIČKA, Ivan. Misa Mäsa. Bratislava: Karpaty-Infopress, 2012, 223 s. ISBN 9788096853397. info
  • MURPHY, Robert Francis. Úvod do kulturní a sociální antropologie. Translated by Hana Červinková. 2. vyd. Praha: Sociologické nakladatelství, 2004, 268 s. ISBN 9788086429250. info
  • DÜLMEN, Richard van. Historická antropologie : vývoj, problémy, úkoly. Translated by Josef Boček. 1. vyd. v čes. jaz. Praha: Dokořán, 2002, 116 s. ISBN 8086569152. info
  • BUDIL, Ivo T. Mýtus, jazyk a kulturní antropologie. 3. vyd. Praha: Triton, 1998, 259 s. ISBN 8072540017. info
    doporučená literatura
  • Lévi-Strauss, Claude. Vařené a syrové. Praha: Argo, 2006. 423 s.
  • FRAZER, James George. Zlatá ratolest. Edited by Erich Herold - Věra Heroldová-Šťovíčková. Vydání v Československém. V Praze: Československý spisovatel, 2012, 815 stran. ISBN 9788074590887. info
  • HEROLDOVÁ, Helena. Čína - země hedvábí : od starověku po současnost. Vyd. 1. Praha: NLN, Nakladatelství Lidové noviny, 2010, 186 s. ISBN 9788074220289. info
  • BUDIL, Ivo T. Za obzor Západu : proměny antropologického myšlení od Isidora ze Sevilly po Franze Boase. Vyd. 2. V Praze: Triton, 2007, 809 s. ISBN 9788072549986. info
  • Náboženství a jídlo. Edited by Tomáš Bubík - Martin Fárek. Vyd. 1. Pardubice: Univerzita Pardubice, 2005, 185 s. ISBN 8071948004. info
  • JACKSON, Eve. Jídlo a proměna : symbolika jídla ve snech, pohádkách a mýtech. Translated by Věra Stavová. Vyd. 1. Brno: Nakladatelství Tomáše Janečka, 2004, 136 s. ISBN 8085880377. info
    neurčeno
  • Jídlo : dějiny chuti. Edited by Paul H. Freedman. 1. české vyd. Praha: Mladá fronta, 2008, 368 s. ISBN 9788020418470. info
Výukové metody
četba a výklad textů, studentské prezentace, diskuse
Metody hodnocení
Povinná docházka, krátký referát a aktivní účast na hodině.
Vyučovací jazyk
Angličtina
Informace učitele
Kurs je založený na četbě a její interpretaci. Aby nebyli posluchači/-čk přetížení, jsou povinné tituly v češtině, z některých budeme číst jen vybrané kapitoly. Obsah bude zprostředkován ve výkladu učitele a v referátech.
Další komentáře
Předmět je vyučován jednou za dva roky.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2018, jaro 2022.