CORE052 Cultural history of beer

Faculty of Arts
Spring 2026
Extent and Intensity
2/0/0. 3 credit(s). Type of Completion: k (colloquium).
Teacher(s)
Mgr. Libor Zajíc, Ph.D. (lecturer)
Guaranteed by
prof. PhDr. Martin Wihoda, Ph.D.
Department of History – Faculty of Arts
Contact Person: Mgr. Hana Ambrožová
Supplier department: Department of History – Faculty of Arts
Prerequisites
TYP_STUDIA(BM) && FORMA(P) && !(PROGRAM(B-HI_) || OBOR(FBHIpV))
The course is intended for full-time Bachelor's and five-year Master's students, with the exception of the History programme. The course is also open to all Masaryk University students with a creative approach to knowledge and life.
Course Enrolment Limitations
The course is offered to students of any study field.
The capacity limit for the course is 146 student(s).
Current registration and enrolment status: enrolled: 0/146, only registered: 0/146, only registered with preference (fields directly associated with the programme): 0/146
Course objectives
The aim of the course is to present beer as a cultural phenomenon that had a significant impact on the formation of social structures. Therefore, beer culture will be presented from the point of view of various fields, especially humanities. The lectures will be thematically profiled and will be based on original scientific research. At the same time, the cycle will reflect the history and present of beer culture in a general context, with an emphasis on the diversity of different cognitive approaches. The course will include a discussion between the lecturers and the audience.
Learning outcomes
The graduate of the course will be able to think in an unconventional way about the values that shaped modern nations. He will be introduced to various research methods and gain an overview of changes in beer culture.
Syllabus (in Czech)
  • 1, Úvodní hodina. Seznámení s tématem, podobou kurzu, základní literaturou a způsobem ukončení.
  • 2, Technologická stránka výroby piva. RNDr. Lukáš Kučera, Ph.D., Katedra analytické chemie, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého.
  • 3, Pivní kultura a rozmanitost v současném světě. Přednáška historika. Mgr. Libor Zajíc, Ph.D., Historický ústav, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 4, Možnosti výzkumu a interpretace historického vývoje pivních stylů na příkladu ležáku. Přednáška historiků. Doc. Mgr. Martin Veselý, Ph.D. a Mgr. Michal Horáček, Katedra historie, Filozofická fakulta, Univerzita J. A. Purkyně, Ústí nad Labem.
  • 5, Vývoj pivovarské architektury v průmyslovém období. Přednáška archeologa a památkáře. Mgr. Petr Holub, Národní památkový ústav. Ing. Milan Starec, Národní muzeum pivovarnictví, Kostelec nad Černými lesy.
  • 6, Pivo a hospody v českém prostředí optikou sociologického výzkumu. Přednáška sociologa. PhDr. Jiří Vinopal, Ph.D., Katedra sociologie, Filozofická fakulta Univerzity Karlovy.
  • 7, "Bez piva zaživa bych umíral" - aneb hospody, pivo a pikolíci v knihách Bohumila Hrabala. Přednáška literárního vědce. Doc. Mgr. Jan Tlustý, Ph.D., Ústav české literatury. Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 8, Jenom holbičku pro mou opičku. Pivo a hospoda v kramářských písních. Přednáška bohemistky. Mgr. Marie Hanzelková, Ph.D., Ústav české literatury, Filozofická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 9, Pivní právo. Přednáška právního vědce. prof. JUDr. Radim Polčák, Ph.D., Ústáv práva a technologií, Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
  • 10, Pivo a jeho místo ve společnosti. Diskuzní hodina s hosty.
Literature
  • Orosené dějiny. Edited by Martin Veselý. Vydání první. Ústí nad Labem: Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem, 2019, 398 stran. ISBN 9788075611680. info
  • The geography of beer : regions, environment, and societies. Edited by Mark Patterson - Nancy Hoalst-Pullen. Dordrecht: Springer, 2014, xiii, 212. ISBN 9789400777866. info
  • Drinking cultures : alcohol and identity. Edited by Thomas M. Wilson. New York: Berg, 2005, xv, 281. ISBN 1859738680. URL info
  • ZÍBRT, Čeněk. Z historie piva. Edited by Klára Pilíková. Vyd. v tomto výboru 1. V Praze: Vyšehrad, 2013, 279 s. ISBN 9788074293399. info
  • Hospody a pivo v české společnosti. Edited by Vladimír Novotný. Vyd. 1. Praha: Academia, 1997, 259 s. ISBN 8020006397. info
  • BASAŘOVÁ, Gabriela and Ivo HLAVÁČEK. České pivo. 1. vydání. V Pacově: Nuga, 1998, 193 stran. ISBN 8085903083. info
  • WILSON, Eli Revelle Yano and Asa B. STONE. Beer and society : how we make beer and beer makes us. Lanham: Lexington Books, 2022, xi, 197. ISBN 9781666904338. info
Teaching methods
Lectures, discussions, independent reading, excursions.
Assessment methods
Credit in the form of an test. All questions will reflect the topics discussed during the lectures.
Language of instruction
Czech
The course is also listed under the following terms Spring 2023, Spring 2024, Spring 2025.
  • Enrolment Statistics (Spring 2026, recent)
  • Permalink: https://is.muni.cz/course/phil/spring2026/CORE052