PřF:Bi7044 Virologie potravin a prostředí - Informace o předmětu
Bi7044 Virologie potravin a prostředí
Přírodovědecká fakultajaro 2025
- Rozsah
- 2/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně - Vyučující
- Mgr. Petra Vašíčková, Ph.D. (přednášející)
prof. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D. (přednášející) - Garance
- prof. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Mgr. et Mgr. Michal Dvořák
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta - Předpoklady
- Bi5420 Obecná virologie
Přednáška je určena studentům biologických oborů se zájmem o virologii. - Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
- Mateřské obory/plány
- Virologie (program PřF, N-VIR)
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty se základními aspekty bezpečnosti potravin z hlediska kontaminace virovými agens. Absolventi získají znalosti o významných zástupcích virů způsobujících alimentární infekce, o klinických příznacích onemocnění, které jsou tyto viry schopny vyvolat, o způsobu jejich přenosu a roli prostředí při kontaminacích potravin. Budou jim objasněny metody analýz potravin a prostředí jejich produkce, včetně zavedení kontrolních bodů analytických postupů, a základní podmínky týkajících se práce v akreditovaných či klinických laboratořích. Budou obeznámeni se způsoby dosledování a potvrzení zdroje či vehikula kontaminací. Po absolvování kurzu budou schopni interpretovat výsledky analýz různých vzorků pocházejících z potravinových řetězců v širších souvislostech.
- Výstupy z učení
- Po absolvování kurzu budou studenti schopni popsat a diskutovat téma týkající se oblasti bezpečnosti potravin v souvislosti s možnými cestami kontaminace virovým agens. Získají znalosti o analytických postupech používaných v rámci oblasti bezpečnosti potravin, včetně širších souvislostí v rámci interpretace výsledků analýz.
- Osnova
- Úvod do virologie potravin, základní charakteristiky virů způsobujících onemocnění z potravin, klinické aspekty vyvolaných onemocnění, způsoby přenosu a role prostředí při kontaminaci potravin, perzistence vybraných virových agens v prostředí mimo hostitelský organismus, prevence a kontrola kontaminací, metody detekce virových agens v potravinách a prostředí jejich výroby, stanovení indikátorů kontaminací, strategie odběru vzorků, kontroly kvality analytických postupů, dosledování a potvrzení zdroje či vehikula kontaminace, základy molekulární epidemiologie, aspekty interpretace výsledků, základní podmínky práce v akreditované a klinické laboratoři.
- Literatura
- doporučená literatura
- GOYAL, M.J. a J.L. CANNON. Viruses in Food. 2. vyd. Springer, 2016. ISBN 978-3-319-30723-7. info
- COOK, N. Viruses in food and water; risks, surveillance and control. 1. vyd. Woodhead Publishing, 2013. ISBN 978-0-85709-887-0. info
- DE W. BLACKBURN, C. a P.J. MCCLURE. Foodborne pathogens; hazard, risk analysis and control. 2. vyd. Woodhead publishing, 2009. ISBN 978-80-7305-673-5. info
- Výukové metody
- Výuka probíhá formou přednášky připravené v Microsoft Office PowerPoint a je doprovázená promítáním schémat, ilustrací, fotografií.
- Metody hodnocení
- Výuka bude uzavřena písemnou zkouškou formou testových otázek.
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2025/Bi7044