Bi7044 Virologie potravin a prostředí

Přírodovědecká fakulta
jaro 2025

Předmět se v období jaro 2025 nevypisuje.

Rozsah
2/0/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučováno kontaktně
Vyučující
Mgr. Petra Vašíčková, Ph.D. (přednášející)
prof. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D. (přednášející)
Garance
prof. RNDr. Daniel Růžek, Ph.D.
Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Jiřina Kučerová, Ph.D.
Dodavatelské pracoviště: Ústav experimentální biologie – Biologická sekce – Přírodovědecká fakulta
Předpoklady
Bi5420 Obecná virologie
Přednáška je určena studentům biologických oborů se zájmem o virologii.
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními aspekty bezpečnosti potravin z hlediska kontaminace virovými agens. Absolventi získají znalosti o významných zástupcích virů způsobujících alimentární infekce, o klinických příznacích onemocnění, které jsou tyto viry schopny vyvolat, o způsobu jejich přenosu a roli prostředí při kontaminacích potravin. Budou jim objasněny metody analýz potravin a prostředí jejich produkce, včetně zavedení kontrolních bodů analytických postupů, a základní podmínky týkajících se práce v akreditovaných či klinických laboratořích. Budou obeznámeni se způsoby dosledování a potvrzení zdroje či vehikula kontaminací. Po absolvování kurzu budou schopni interpretovat výsledky analýz různých vzorků pocházejících z potravinových řetězců v širších souvislostech.
Výstupy z učení
Po absolvování kurzu budou studenti schopni popsat a diskutovat téma týkající se oblasti bezpečnosti potravin v souvislosti s možnými cestami kontaminace virovým agens. Získají znalosti o analytických postupech používaných v rámci oblasti bezpečnosti potravin, včetně širších souvislostí v rámci interpretace výsledků analýz.
Osnova
  • Úvod do virologie potravin, základní charakteristiky virů způsobujících onemocnění z potravin, klinické aspekty vyvolaných onemocnění, způsoby přenosu a role prostředí při kontaminaci potravin, perzistence vybraných virových agens v prostředí mimo hostitelský organismus, prevence a kontrola kontaminací, metody detekce virových agens v potravinách a prostředí jejich výroby, stanovení indikátorů kontaminací, strategie odběru vzorků, kontroly kvality analytických postupů, dosledování a potvrzení zdroje či vehikula kontaminace, základy molekulární epidemiologie, aspekty interpretace výsledků, základní podmínky práce v akreditované a klinické laboratoři.
Literatura
    doporučená literatura
  • GOYAL, M.J. a J.L. CANNON. Viruses in Food. 2. vyd. Springer, 2016. ISBN 978-3-319-30723-7. info
  • COOK, N. Viruses in food and water; risks, surveillance and control. 1. vyd. Woodhead Publishing, 2013. ISBN 978-0-85709-887-0. info
  • DE W. BLACKBURN, C. a P.J. MCCLURE. Foodborne pathogens; hazard, risk analysis and control. 2. vyd. Woodhead publishing, 2009. ISBN 978-80-7305-673-5. info
Výukové metody
Výuka probíhá formou přednášky připravené v Microsoft Office PowerPoint a je doprovázená promítáním schémat, ilustrací, fotografií.
Metody hodnocení
Výuka bude uzavřena písemnou zkouškou formou testových otázek.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Výuka probíhá každý týden.
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2026.
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/sci/jaro2025/Bi7044