Přechod na menu, Přechod na obsah, Přechod na patičku
     

Výživa


Složení stravy

Optimální hmotnostní a energetický poměr hlavních živin je stále diskutovaným problémem. V současné době se ustaluje většina názorů přibližně na těchto hodnotách:

Kjaer M. a kol. 2003 Běžná populace
% celkové energie
Sportovci
% celkové energie
g/kg za 1 den
Cukry

55–60

60–65

8

Tuky

Max. 30

20–25

Bílkoviny

10–15

10–15

1,2–1,7

Energetická hodnota jednotlivých živin je následující:

Živiny (1 g) Energie (kJ)
Cukry

17

Tuky

37

Bílkoviny

17

Základní živiny i další složky potravy – vitamíny a stopové prvky – by měl sportovec přijímat prostřednictvím velmi pestré stravy, která obsahuje dostatek zeleniny, ovoce, ryb atd. V takovém případě by nebylo potřeba dalších zvláštních doplňků. Zvláštní pozornost je třeba věnovat doplňování vody a minerálů, které se ztrácejí potem. Doporučené spektrum potravin bývá znázorňováno jako „potravinová pyramida“.

Potravinová pyramida
Obr. 16.02–01: Potravinová pyramida – doporučené podíly jednotlivých složek potravy.

V posledních asi 2 letech je však k dispozici také velmi zajímavá pomůcka – „potravinová lod“. Plochy jednotlivých dílů lodi (plachty, trup atd.) odpovídají jednotlivým dílům potravy.

V případě správných poměrů dílů je loď vyvážená a může plout po vodě – nejcennější tekutině. Alkohol je brzda.

Sami si můžete zobrazit svoji „potravinovou loď“ na webové stránce francouzské agentury zdravotní ochrany potravin AGENCE FRANÇAISE DE SÉCURITÉ SANITAIRE DES ALIMENTS www.afssa.fr.

Potravinová loď
Obr. 16.02–02: Potravinová loď – doporučený podíl jednotlivých složek stravy.
doc. MUDr. Jan Novotný, CSc.kolektiv |
Fakulta sportovních studií, Masarykova univerzita |
Návrat na úvodní stránku webu, přístupnost |
Stránky Fakulty sportovních studií MU
| Technická spolupráce:
| Servisní středisko pro e-learning na MU
| Fakulta informatiky Masarykovy univerzity, 2009

Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.