Optimální hmotnostní a energetický poměr hlavních živin je stále diskutovaným problémem. V současné době se ustaluje většina názorů přibližně na těchto hodnotách:
Kjaer M. a kol. 2003 |
Běžná populace % celkové energie |
Sportovci % celkové energie |
g/kg za 1 den |
---|---|---|---|
Cukry |
55–60 |
60–65 |
8 |
Tuky |
Max. 30 |
20–25 |
— |
Bílkoviny |
10–15 |
10–15 |
1,2–1,7 |
Energetická hodnota jednotlivých živin je následující:
Živiny (1 g) | Energie (kJ) |
---|---|
Cukry |
17 |
Tuky |
37 |
Bílkoviny |
17 |
Základní živiny i další složky potravy – vitamíny a stopové prvky – by měl sportovec přijímat prostřednictvím velmi pestré stravy, která obsahuje dostatek zeleniny, ovoce, ryb atd. V takovém případě by nebylo potřeba dalších zvláštních doplňků. Zvláštní pozornost je třeba věnovat doplňování vody a minerálů, které se ztrácejí potem. Doporučené spektrum potravin bývá znázorňováno jako „potravinová pyramida“.
V posledních asi 2 letech je však k dispozici také velmi zajímavá pomůcka – „potravinová lod“. Plochy jednotlivých dílů lodi (plachty, trup atd.) odpovídají jednotlivým dílům potravy.
V případě správných poměrů dílů je loď vyvážená a může plout po vodě – nejcennější tekutině. Alkohol je brzda.
Sami si můžete zobrazit svoji „potravinovou loď“ na webové stránce francouzské agentury zdravotní ochrany potravin AGENCE FRANÇAISE DE SÉCURITÉ SANITAIRE DES ALIMENTS www.afssa.fr.
Technické řešení této výukové pomůcky je spolufinancováno Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.