Kvalitativní stanovení aminokyselin pomocí ninhydrinu (hydrát cyklického triketonu). Reakce primárních aminů s karbonylovou skupinou.
ninhydrin - Xn (zdraví škodlivý), Xi (dráždivý)
ethanol - F (vysoce hořlavý)
kyselina octová (w = 98 %) - C (žíravá)
glycin (w = 1 %) - není škodlivý
Na papíru zanecháme stopu aminokyseliny - otisky prstů, obrazec z roztoku aminokyseliny apod. Necháme volně uschnout.
Připravíme si roztok ninhydrinu. 0,1 g ninhydrinu rozpustíme v 50 ml ethanolu a 1,5 ml kyseliny octové. Tuto směs přelijeme do rozprašovače a nastříkáme ji na vyschlý papír. Opět necháme volně vyschnout.
Poté papír zahřejeme pomocí horkovzdušné pistole, až se objeví hnědočervená stopa.
Reakce ninhydrinu s aminokyselinou je oxidačně-redukční reakce, jejíž produkt můžeme pozorovat jako hnědé zabarvení. Reakcí s primárními aminy získáváme modrofialový produkt - Ruhemanova violeť (λmax = 570 nm). I když jsme použili glycin, získali jsme získali hnědý produkt, protože jsme přidávali kyselinu octovou (kyselé prostředí).
Oxidačněredukční reakcí ninhydrinu s volnými amino- a iminoskupinami vznikají barevné produkty.