Týden 11: Kritické myšlení a argumentace II (T. Malatincová)
ZADÁNÍ DOMÁCÍHO ÚKOLU 9
Představte si,
že sledujete debatu o tom, jaký vliv má konzumace určité potraviny na zrakovou
unavitelnost. V internetovém magazínu zaměřeném na životní styl si
přečtete, že výzkum ukazuje blahodárný vliv dané potraviny na zrak (snižuje
zrakovou unavitelnost). Ve Wikipedii se ale dočtete, že výzkum efekt dané
potraviny na zrakovou unavitelnost jednoznačně nepotvrdil.
1. Jak
myslíte, že taková situace může nastat?
2. Představte si, že jak daný magazín, tak Wikipedie
citují své primární zdroje (původní výzkum) a můžete je tedy dohledat a prostudovat.
Jak budete postupovat při utváření odborného názoru ohledně toho, jestli daná
potravina má nebo nemá prokazatelně blahodárný vliv na zrak? Na které stránky
výzkumu se zaměříte, jaké otázky si budete pokládat?
Vaši reakci na otázku/otázky vložte nebo vepište přímo do okýnka na odkazu níže. Termín odevzdání pro započtení úkolu je výjimečně pondělí 9. 5. 2022. Prosíme, neposílejte úkoly emailem, nebudou započteny!
V případě technických potíží se okamžitě obraťte emailem na T. Malatincovou, ne však po uplynutí termínu odevzdávání!
Samotný obsah zamyšlení není součástí hodnocení, avšak k uznání musí být Vaše odpověď k věci a musí být zjevné, že jste se nad otázkou skutečně zamyslel/a (jedna-dvě povrchní věty nebudou uznány jako splněný úkol). Není nutné psát souvislý text, lze odpovídat i v bodech, prosíme ale o srozumitelnost a dodržení základních principů spisovného jazyka (diakritika, interpunkce, pravopis).