Výživa pacientů (enterální, parenterální, specifická dietní doporučení v intenzivní a resuscitační péči)
Čtvrtý modul e-learningové podpory je věnovaný výživě pacientů. V úvodu jsou uvedené základní anamnestické údaje, kterým je nutné věnovat pozornost při spolupráci s lékaři, nutričními terapeuty a dalšími členy multidisciplinárního týmu pečujícího o hospitalizované pacienty na pracovištích intenzivní a resuscitační péče. Komplexní přístup v hodnocení stavu nutrice je u pacientů v intenzivní a resuscitační péči nezbytný, neboť vlivem celkového stavu organismu (systémová zánětlivá odpověď organismu atd.) může docházet ke změnám v jednotlivých hodnocených oblastech. Dále je rozebraná problematika indikací a kontraindikací parenterální a enterální výživy a specifických dietních doporučení u vybraných onemocnění. V samostatných podkapitolách jsou popsány možnosti aplikace parenterální a enterální výživy, příprava pacienta, pomůcek a samotný postup aplikace jednotlivých přípravků určených k parenterální a enterální výživě.
Cíle:
Po prostudování materiálů v tomto modulu budete schopni:
I. Slovník pojmů využívaný v klinické praxi v souvislosti s výživou pacientů v intenzivní a resuscitační péči
Dieta – soubor výživových opatření, který zlepší kompenzaci onemocnění či umožní diagnostický postup. Patří sem nutriční specifikace i technologické postupy a rozbor vhodných surovin (Křemen a kol., 2009, s. 22).
Dietní systém – dokument využívaný ve všech zdravotnických zařízeních na jehož zpracovávání se podílí nutriční terapeuti, dietologové aj. členové multidisciplinárního týmu. Znalost nejčastěji používaných diet je součástí pregraduálního vzdělávání sester, proto doporučujeme zopakovat si základní učivo týkající se stravování nemocných.
Karence – nedostatek některých látek v organismu (vitamínů, stopových prvků).
Kachexie – pokročilé stádium poruch způsobených nedostatkem bílkovin a energie.
Kwashiorkový typ malnutrice– je způsoben především nedostatkem a rychlým odbouráváním bílkovin (zejména svalové hmoty), přičemž je zachována velká část tukových zásob. Příčinou je deficit proteinů, katabolické stavy organismu aj. Mezi klinické projevy tohoto typu malnutrice můžeme zařadit otoky.
Malnutrice – stav výživy, kdy deficit nebo přebytek nebo nerovnováha energie, proteinů a ostatních nutrietů způsobuje měřitelné vedlejší účinky na tkáně či formu těla, jeho funkce a výsledný klinický stav (Křemen a kol., 2009, s. 14).
Marantický typ malnutrice (proteino-kalorická malnutrice) – je způsoben nedostatkem energie (prosté hladovění, energetická malnutrice). Dochází k postupnému symetrickému úbytku tělesné hmotnosti, které může vyústit v kachexii. Tento typ malnutrice může přejít v kwashiorkový typ.
Marasmus – nejvyšší stupeň kachexie (Zadák, 2008, s. 191).
Nutriční podpora – je podpora zlepšující nutriční stav pacientů. Lze ji dle Křemena a kol. (2009, s. 23) rozdělit na fortifikovanou stravu (normální strava obohacená o energii nebo specifické mikro- a makronutrienty), enterální výživu (všechny formy nutriční podpory označené jako potraviny pro zvláštní lékařské účely, nezávisle na cestě podávání – sondová výživa, perorální nutriční podpora – sipping) a parenterální výživu.
II. Hodnocení stavu výživy u pacientů v intenzivní a resuscitační péči
1. výživová anamnéza
Anamnestické údaje týkající se výživy pacientů jsou významné nejen při plánování způsobu aplikace výživy, ale i při volbě konkrétních přípravků či stravy. Anamnézu v nejlepším případě získáváme o samotného pacienta, pokud to není možné, pak využíváme jako zdroj informací např. rodinné příslušníky. Z hlediska dietní anamnézy se zaměřujeme např. na úbytek tělesné hmotnosti, dlouhodobá dietní omezení, preferenci některých typů potravin, příjem tekutin/výdej tekutin a vyprazdňování stolice. Na pracovištích intenzivní a resuscitační medicíny, kde je využíván koncept bazální stimulace, získáváme informace o pacientovi pomocí tzv. autobiografické anamnézy pacienta, která mimo jiné zahrnuje i složku výživy. Dalšími zdroji využívanými k hodnocení stavu výživy jsou některé součásti zdravotnické dokumentace, jako např. výsledky laboratorních výsledků, záznamy s uvedenými výsledky fyzikálního vyšetření lékařem, zprávy ze specializovaných ambulancí apod. V rámci zdravotnických zařízení probíhá na různých pracovištích tzv. nutriční screening, na kterém participují všeobecné sestry, nutriční terapeuti a lékaři. Prostřednictvím dlouhodobého sledování můžeme reagovat na aktuální změny, provádět různá vyšetření, informovat lékaře o nově zjištěných problémech. Výhodou je sledování stavu výživy u pacientů v dlouhodobém časovém horizontu (rehospitalizace, interní překlady v rámci zdravotnických zařízení apod.). Křemen a Brodská (2009, s. 17) uvádí, že prostřednictvím sceeningového dotazníku hodnotíme současný stav výživy, dynamiku jeho změny, schopnost samostatného příjmu potravy a závažnost celkového stavu nemocného.
2. hodnocení stavu výživy
a) antropometrické parametry
tělesná hmotnost – nutné uvést skutečnou tělesnou hmotnost, nikoliv pacientem uvedenou (zvážení, využití lůžek s možností měření tělesné hmotnosti apod.).
BMI – body mass index
hmotnost (kg) děleno/výška2 (m2)
Kožní řasa nad bicepsem či tricepsem – Zadák (2008, s. 196) uvádí, že tukové zásoby mohou být odhadovány stiskem kožní řasy nad bicepsem či tricepsem mezi palcem a ukazovákem vyšetřujícího. Pokud cítíme pouze kůži, je tuková zásoba menší než 10% tělesné hmotnosti. K objektivizaci tohoto měření lze využít kaliperu a vyjádření normální hodnoty procentem standardu.
Obvod svalové hmoty paže (Zadák a kol., 2007, s. 134) – vypočítaná hodnota se uvádí v centimetrech. K výpočtu se využívá vzorce: OSP = OP – 0,314 x TKŘ
OSP – obvod svaloviny paže v cm OP – obvod paže měřený páskovou mírou v poloviční vzdálenosti mezi akromion a olekranon TKŘ – tloušťka kožní řasy v mm v stejném místě, jako byl naměřen obvod paže
Kreatin-výškový index (KVI) – s využívá ke stanovení svalové hmoty. Hodnota 90-100 % odpovídá normální svalové hmotě. Méně než 80 % se pokládá za snížení svalové hmoty, 60-80 % středně velký deficit svalové hmoty a méně než 60 % je těžký deficit svalové hmoty s výraznými funkčními poruchami (Zadák, 2008, s. 206).
KVI = KN (mg/24 h) : KT (mg/24 h) x 100
KN – naměřená hodnota odpadu kreatininu do moči za 24 hodin
KT – kreatinin odečtený z tabulek pro zdravého jedince stejné výšky
b) laboratorní vyšetření
sérové proteiny (albumin, prealbumin, transferin) - koncentrace sérových proteinů jsou ovlivněny systémovou zánětlivou odpovědí organismu. Zadák (2008, s. 201) uvádí, že hypoalbuminemie se vyskytuje přibližně u 25 % hospitalizovaných pacientů v důsledku nedostatečného příjmu proteinů, ze zvýšených ztrát, změnou hydratace nemocného atd.
Mezi další laboratorní ukazatelé využívané k diagnostice, sledování účinnosti terapie základního onemocnění a stavu výživy lze zařadit:
CRP, PCT, feritin, urea, kreatinin, cholesterol, lipoproteidy, hormony štítné žlázy fibrinogen, krevní obraz (anemie, lymfopenie), imunoglobuliny, Protein vázající retinol (RBP), Fibronektin, Somatomedin C, 3-metyl-histidin v moči aj.
c) klinické známky
Sestra provádí orientační vyšetření stavu výživy (normální stav výživy, obezita, kachexie atd.), sleduje varovné příznaky malnutrice, které vznikají v důsledku nedostatku základních živin, vitamínů a stopových prvků (stav kůže, otoky dolních končetin, ascites, fluidotorax, hypalbuminemie, vypadávání vlasů, suchá kůže, krvácení z dásní, hematomy, popraskání rtů, atd.); podrobněji viz Pokorná, 2012, s. 37.
III. Srovnání výhod/nevýhod enterální a parenterální výživy
V klinické praxi se každodenně se setkáváme s enterální i parenterální výživou, někdy kombinací obou zmíněných typů. Typy přípravků, charakter, přesné složení, způsob dávkování atd. jsou podrobně zpracovány v různých publikacích, které se věnují výživě nemocných. Křemen a kol. (2009, s. 43) uvádí následující tabulku (ponecháno v přesném znění):
Výživa | Výhody | Nevýhody |
Enterální |
|
|
Parenterální |
|
|
IV. Enterální výživa
Vzhledem k výhodám plynoucím z podávání výživy (farmaceuticky vyráběných přípravků určených výživě, v tomto textu dále nazváno jako výživa) enterální cestou se způsobem aplikace výživy lze setkat nejen na pracovištích intenzivní a resuscitační péče. V tomto modulu bude podrobně probrána níže uvedená problematika včetně praktického nácviku ve cvičeních v průběhu výuky.
Způsoby podávání enterální výživy
Enterální výživu lze rozdělit na gastrickou a na enterální, kdy je výživa aplikována za tzv. Treitzovu řasu do tenké nasojejunální sondy, jejunostomie nebo sondou zavedenou do jejuna přes gastrostomii. Sortiment jednotlivých sond určených k enterálnímu podávání je v současné době poměrně veliký. V klinické praxi se můžeme setkat s různými typy sond, které jsou vyráběné tak, aby co nejméně traumatizovaly pacienty při zavádění i při dlouhodobém ponechání sondy v organismu. Současně je možné vybrat sondy různé délky (od 80 cm dlouhé gastrické sondy až 130 cm enterální sondy) a průměru (1 French = 0,33 mm). Většina sond je vyráběna ze silikonové pryže nebo polyuretanu.
Podávání enterální výživy:
- bolusově
- kontinuálně
- kontinuálně s noční pauzou
Dělení enterální výživy:
- polymerní
- oligomerní
- modifikované enterální přípravky
Enterální výživa podávaná do žaludku
Nasogastrická sonda je nejčastějším typem využívaným u pacientů všech věkových kategorií. Podávání výživy tímto způsobem je vhodné z časového hlediska pro krátkodobé zajištění adekvátního stavu nutrice nebo při výživě tzv. doplňkové. Dlouhodobé použití je omezeno rizikem vzniku dekubitů a horší snášenlivostí. Gastrické sondy nejsou vhodné u pacientů v bezvědomí s nezajištěnými dýchacími cestami. Při bolusovém podávání výživy se doporučuje ukládat pacienty do polohy se zvýšenou horní polovinou těla a před každou aplikací odsát žaludeční obsah (dle zvyklosti pracoviště nebo doporučených postupů – ESPEN). Při kontinuálním podávání se doporučuje zavádět tenkou sondu (8-10 F). V případě specifických indikací (stp. traumatech v oblasti obličeje aj.) lze sondu zavést skrze dutinu ústní (orogastricky). Kontraindikací tohoto typu sondy jsou stavy spojené se zvýšeným rizikem aspirace (gastroesofageální reflux apod.).
Perkutánní endoskopická gastrostomie (PEG) je indikována při předpokládaném podávání výživy delším než 4 – 6 týdnů a dále v případech, kdy vzhledem k technickým a mechanickým překážkám není možné zavést sondu jiným způsobem.
Chirurgická gastrostomie (12 F) je indikována v případech, kdy není možné zavést perkutánní endoskopickou gastrostomii.
Enterální výživa podávaná do střeva
Při aplikaci enterální výživy do střeva je nutné podávat pouze farmakologicky vyrobené přípravky určené k enterálnímu podávání. V případě, že je nemocný ohrožený rizikem aspirace žaludečního obsahu je doporučováno zavádět sondy nasoduodenální a nasojejunální. Vzhledem k tomu, že obcházíme žaludek, vyhýbáme se přirozené ochraně organismu působením kyselých žaludečních šťáv. Výživa podávána tímto způsobem vyžaduje pouze kontinuální aplikaci menšího množství přípravku, abychom předešli distenzi střeva a možným subjektivním (bolesti) i objektivním (zvracení, průjmy) obtížím pacientů. K enterálnímu podávání výživy do střeva se využívají sondy o malém vnitřním průměru (5-8 F). Enterální sondy jsou rentgen kontrastní, což umožňuje kontrolovat správnost jejich uložení a eventuálně poskytnout informaci o možné dislokaci katétru.
Nasoduodenální sonda je využívána přednostně u pacientů po operaci v horní části trávicího traktu, u nemocných s onemocněním horní části trávicího traktu, u nemocných s pankreatitidou, u nemocných s pomalým vyprazdňováním žaludku, při dlouhodobém podávání výživy aj. Při aplikaci výživy za tzv. Treitzovu řasu dochází ke snížení rizika refluxu nebo dilatace žaludku s následným potenciálním rizikem aspirace.
Perkutánní endoskopická jejunostomie (PEJ) je využívaná v případech, kdy není možné podávat výživu do žaludku. Výživa aplikována tímto způsobem je podávána kontinuálně přes výživovou pumpu. Při podávání výživy tímto způsobem je nutné dodržovat aseptické postupy. Velikost sondy je 6 F.
Chirurgická jejunostomie je indikována v případech, kdy není možné provést perkutánní endoskopickou jejunostomii nebo v případech, kdy je u pacientů prováděn elektivní operační výkon např. na slinivce břišní a předpokládá se nutnost dlouhodobého podávání výživy do střeva.
Zásady podávání enterální výživy
Způsob aplikace, typ enterálního přípravku, množství a rychlost aplikace ordinuje lékař na základě důkladného kompletního zhodnocení celkového stavu pacienta. Samotnou aplikaci výživy provádí sestra, která současně sleduje a hodnotí toleranci podávané výživy a celkový stav pacienta. Současně sestry provádí pravidelné kontroly zavedené sondy. Důležité je sledovat funkčnost fixace sond, délku zavedené sondy, průchodnost, provádět pravidelné proplachy a vše zaznamenávat do dokumentace v pravidelných intervalech (dle zvyklosti pracoviště).
Kontrola správnosti zavedení sond se provádí skiaskopicky, poslechem rychle infundovaného vzduchu do sondy se současným poslechem zvukové vlny fonendoskopem a především odběrem sekrece ze sondy se současným změřením pH (kyselé pH svědčí o zavedení do žaludku, neutrální až alkalické pH může svědčit o umístění sondy v duodenu nebo jejunu). K enterálnímu podávání výživy se využívají různé typy výživy, které se liší svým složením (specifické pro diabetiky, s vyšším obsahem vlákniny, s vyšším obsahem bílkovin apod.) a množstvím (různé velikosti sklenic, vaků např. 500 ml, 1000 ml apod.). V případě, že aplikujeme výživu do žaludku bolusovým způsobem, je nutné vždy uložit pacienta do adekvátní polohy (v polosedě), informovat pacienta o výkonu, odtáhnout žaludeční obsah (v případě návratu vyššího než 200 ml je nutné informovat lékaře, neboť může dojít ke změně ordinace), změřit pH odebraného sekretu, aplikovat výživu prostřednictvím Janettovy stříkačky (při aplikaci je nutné sledovat toleranci aplikovaného přípravku pacientem a postupovat při samotné aplikaci pomalu), propláchnout sondu dostatečným množstvím tekutiny (dle zvyklosti pracoviště), poté uzavřít sondu a ponechat pacienta ve zvýšené poloze. Množství výživy a časové intervaly, ve kterých se aplikuje výživa vychází z aktuálního stavu pacientů a dle zvyklostí (standardů, doporučených postupů apod.) na konkrétních pracovištích. V případě, že je výživa podávána kontinuálně prostřednictvím enterálních pump, je nutné zvolit správnou enterální soupravu (enterální set). Při manipulaci s přípravky určenými k enterálnímu podávání do střeva je nutné postupovat asepticky a proplachy sondy provádět sterilními roztoky (doporučuje většina autorů). V závislosti na celkovém stavu pacienta, individuálních odlišnostech a zvyklostech pracovišť se v klinické praxi můžeme setkat i tzv. noční pauzou, kdy se výživa na určitý čas vypíná a ponechává se pro organismus fyziologická pauza. Opakem, především u pacientů v domácím prostředí (u pac. s nespecifickými střevními záněty apod.), je podávání výživy přes noc tak, aby byl zajištěn vyšší sociální komfort pacientů, kteří jsou např. nadále v pracovním poměru. I v průběhu kontinuálního podávání výživy je nutné provádět pravidelné proplachy sond, dle doporučení výrobce (jak sond, tak přípravku určených pro enterální výživu), event. lékařů. Výhodou některých nových enterálních pump jsou přídatné vaky (které lze naplnit sterilními roztoky) a prostřednictvím rozdvojené enterální soupravy je možné nastavit na enterální pumpě, požadované množství i čas, kdy se má vřadit proplach. Tato varianta je optimální, neboť není nutné narušovat či rozpojovat celý systém a dále je výhodou i nízké časové zatížení pro sestry. Obrázek Klokan Enterální sety se doporučují vyměňovat po 24 hodinách (Zadák, 2008, s. 303) a dále jsou tyto výměny prováděné dle zvyklosti pracoviště (standardů oš. péče) a dle doporučení výrobců.
Komplikace enterální výživy
Mezi mechanické komplikace lze zařadit neschopnost/nemožnost zavedení sondy v důsledku celkového stavu pacienta (traumata, stp. operacích, úrazech v oblasti obličeje, horní části trávícího traktu, vrozené vývojové anomálie, nespolupráce pacientů atd.). Dále do této kategorie lze zařadit i nesprávné zavedení sondy (do dýchacích cest) s následnou hrozící asfyxií. Další oblastí možných komplikací jsou komplikace technické, kdy může dojít k selhání materiálu, nadměrnému ucpávání sondy, dislokaci sond apod. V oblasti punkčních a chirurgicky provedených stomií se můžeme setkat s rozvojem peritonitidy, krvácení, s infekcí v místě zavedení, dislokací sondy apod. Mezi klinické projevy komplikací patří např. bolesti břicha, nauzea, zvracení, průjmy, aspirace, malnutrice, iontová dysbalance atd.
Specifickou komplikací související s perkutánní endoskopickou gastrostomiií je tzv. Buried bumper syndrom (syndrom zanořeného disku), tento stav je indikací k úplnému odstranění zavedené stomie. Buried bumper syndrom se klinicky projevuje bolestmi břicha, únikem stravy nebo tekutin do okolí stomie, nemožností aplikace stravy, ucpání stomie aj.
V. Parenterální výživa
Parenterální výživa zajišťuje podávání živin přímo do cévního systému. Je indikována u pacientů, kde je riziko, že enterální cestou nebude možné trvale pokrýt alespoň 80 % nutričních potřeb (Zadák a kol., 2007, s. 136). Dále je parenterální výživa indikována u pacientů se závažným ohrožením peristaltiky, žaludeční atonii a včasném období po operaci ve spinokraniální a orofaciální oblasti.
Základní složky parenterální výživy
a) aminokyseliny
- potřeba aminokyselin je 0,7 – 1,2 g za den
- potřeba aminokyselin u pacientů v těžkěm proteinovém katabolismu je až 2 g za den
- maximální rychlost podání vyrovnaného aminokyselinového roztoku je 0,15 g/kg/hod.
b) cukry
- minimální dávka glukózy je 100 – 150 g ( 1 g glukózy odpovídá 3,5 kcal)
- maximální rychlost podání glukózy u stabilizovaného pacienta je do 0,5 g/kg/ hod. ( nestabilních pac. je tato dávka poloviční).
c) lipidy
- maximální denní dávka je 2 g tuku/ 1kg
- maximální rychlost 0,1 g /kg/1hod.
d) stopové prvky
e) vitamíny
Dělení parenterální výživy dle formy
- Multi-bottle systém – jednotlivé složky výživy jsou podávány odděleně
- All-in-one systém – jednotlivé složky výživy jsou smíchány v jednom vaku
Možnosti podávání parenterální výživy
- centrální cestou (centrální žilní katétry, venózní porty, tunelizované katétry (Broviacův a Hickmanův katétr).
- periferní cestou – je vhodné pouze u krátkodobého podávání. Je nutné respektovat doporučení výrobců jednotlivých výrobků týkající se rychlosti podávání a dalších významných atributů, které mohou poškodit periferní žilní systém.
Dělení parenterální výživy dle složení
- totální parenterální výživa – indikací k podávání jsou stavy, kdy je nutné dodávat organismu kompletní výživu i.v.
- doplňková parenterální výživa – je využívána v okamžiku, kdy je nutné substituovat jen část denní energetické spotřeby organismu (při zatěžování pacientů normální stravou, kdy nejsou schopni sníst dostatečné množství apod.)
- orgánově specifická parenterální výživa má vedle substitučních účinků i účinky terapeuticko – farmakologické (glutamin, omega 3 mastné kyseliny apod.)
Podávání parenterální výživy
- cyklicky
- kontinuálně
Zásady podávání parenterální výživy
Typ parenterálních přípravků, způsob podání a rychlost podání indikuje lékař na základě kompletního zhodnocení pacienta. V současné době je více používán systém all-in-one, který je výhodný jak pro pacienta (lepší asimilace živin, snížení rizika metabolických a infekčních komplikací apod.), tak i pro personál (snížení časové náročnosti). V určených indikacích, kdy je cestou podávání periferní cévní řečiště, je nutné využívat přípravky určené pouze k této aplikaci. Při aplikaci parenterální výživy do periferního žilního katétru je nutné striktně dodržovat množství podané tekutiny, taky abychom zabránili rozvoji lokálního poškození žilního systému. Dále je nutné také poučit soběstačné pacienty o nutnosti spolupráce v průběhu aplikace parenterální výživy tak, aby k rozpojování infúzní soustavy docházelo co nejméně často (snížení rizika infekce).
Příprava roztoků k parenterálnímu podávání
Systém all-in-one dodávaný na klinické pracoviště může být připravovaný v lékárnách na základě lékařem vydaného doporučení (tento způsob se využívá ve specifických indikacích, kdy jednotlivé vaky vychází ze skutečných a aktuálních potřeb pacientů) a nebo jsou přípravky připravovány farmaceutickými firmami. V případě farmaceuticky dodávaných přípravků určených pro parenterální podávání se můžeme setkat s vícekomorovými vaky (viz obrázek…), které se bezprostředně před podáním promísí.
V průběhu přípravy je nutné po celou dobu dodržovat přísně aseptický postup s využitím ochranných pomůcek (rukavice, ústenka, plášť). K samotné aplikaci parenterálních přípravků je vhodné využít samostatný vstup (lumen), v případě aplikace léků je nutné před a po aplikaci propláchnout kanylu (lumen) dostatečným množstvím fyziologického roztoku, abychom předešli možným komplikacím plynoucím z inkompatibilit.
K podávání parenterální výživy se využívají infúzní pumpy. (viz obrázek…)
Příprava pacientů před podáváním parenterální výživy
Předpokladem k podávání parenterální výživy je zajištění periferního nebo centrálního žilního vstupu. Dále se zjišťuje alergie/intolerance pacienta k některým složkám výživy. Dále je nutné edukovat pacienty o parenterální výživě a způsobu podávání. V případě aplikace do periferního žilního katétru informujeme pacienty o možných lokálních komplikacích, které mohou nastat a zajistíme signalizaci na dosah pacienta.
Ukončení podávání
Při podávání parenterální výživy systémem multi-bottle i all-in-one je nutné respektovat doporučené dávkování výrobcem. Stabilita jednotlivých složek výživy je po promíchání nebo po otevření jednotlivých přípravků různá. Sestra aplikující parenterální výživu musí striktně dodržovat doporučení stanovená výrobcem, aby zajistila bezpečné podávání. Některé vysokoobjemové parenterální přípravky nejsou na základě ordinace spotřebovány ve výrobcem doporučeném časovém období, proto je nutné provádět pravidelné výměny vaků.
Komplikace parenterální výživy
Mezi komplikace parenterální výživy lze zařadit: nemožnost zavedení katétrů (centrálních, periferních), vznik žilní trombózy, ucpání katétrů, infekční komplikace, paravenózní aplikace roztoků, iontové dysbalance, alergické reakce, rozvoj malnutrice, přetížení organismu v důsledku rychlejšího podávání aj.
VI. Výživa a specifická dietní doporučení u vybraných chorob a stavů
V klinické praxi se můžeme setkat s celou řadou onemocnění či akutně vzniklých stavů, kdy dochází k poruchám příjmu potravy, trávení a vstřebávání. Specifickými dietními doporučeními se v současné době zabývá mnoho předních českých i zahraničních odborníků. Vzhledem k důkladné propracovanosti této problematiky v odborné literatuře, která je uvedena v seznamu použitých zdrojů doporučujeme další informace čerpat odtud. S těmito materiály budeme nadále pracovat společně v průběhu praktických cvičení v odborné literatuře ve vztahu ke kasuistikám.
Výživa při akutním onemocnění ledvin
Akutní renální insuficience se v intenzivní péči vyskytuje u 5 – 25 % pacientů. Vzniká v souvislosti s nefrotoxickým účinkem některých léků (ATB, cytostatika) a dále u pacientů s rozsáhlými úrazy, s popáleninami, s komplikovanými interními a chirurgickými onemocněními a často jako důsledek šokových stavů apod. Poškození ledvin může být doprovázeno ztrátou dusíku (až 30 g/den) s redukcí netukové tělesné hmoty. Vlivem negativní dusíkové bilance dochází ke katabolismu proteinů, jejímž výsledkem je vznik velkého množství dusíkatých katabolitů. U pacientů s akutní renální insuficiencí dochází k hyperkatabolismu, který je často spojený se sníženým přívodem živin. Podávání výživy včetně korekce vodní a elektrolytové rovnováhy souvisí s příčinou onemocnění a s individuálním stavem pacientů (výsledky kompletního nutričního vyšetření) a způsobem léčby (eliminační metody apod.). U pacientů, jejichž stav nevyžaduje provedení dialýzy, je doporučená dávka proteinů 0,5-1,0 g/kg/den. U pacientů, u kterých je prováděna akutní hemodialýza, je doporučená dávka bílkovin 1,2 – 1,4 g/kg/den (Zadák a kol., 2008, s.335). Významným aspektem léčby je substituce vitamínů (K, B6, C) a minerálů.
Výživa při akutní onemocnění jater
Příčinou akutního selhání jater mohou být např. intoxikace, drogy, sepse, virové infekce a ischémie. Poškození jaterních funkcí se projevuje hypoglykemií, metabolickou acidózou, hypoxií, poruchou koagulačních schopností organismu, jaterní encefalopatií atd. Možnou léčbou v akutních stavech spojených s onemocněním trávícího traktu je podávání parenterální výživy po dobu nezbytně nutnou, poté se přechází na výživu enterální. V akutní fázi se snižuje příjem bílkovin, převážně aromatických aminokyselin. Základním zdrojem energie je glukóza, která však vyžaduje monitorování stavu glykémie, neboť vlivem poškození jaterních funkcí může docházet k poruchám metabolismu inzulínu (větší citlivost na inzulin). V metabolismu lipidů dochází také k častým poruchám štěpení lipidů, esenciálních mastných aminokyselin a esenciálních fosfolipidů. V léčbě se předchází rozvoji katabolických dějů (především svalstva). Minimální dodávka bílkovin je 1,1 g/kg/den. Při enterálním podávání výživy by měl být zajištěný příjem energie 30 – 35 kcal/kg/den. Pokud pacienti netolerují, nebo pokud je enterální výživa kontraindikovaná, je pacientům podávána výživa parenterální.
Výživa při akutním onemocnění dýchacího ústrojí
Celkový stav organismu úzce souvisí s nutričním stavem pacientů. Akutní onemocnění dýchacího ústrojí je spojeno se zvýšenými energetickými nároky organismu a s nástupem katabolických dějů, které významným způsobem ovlivňují funkci dýchacích svalů. V oblasti parenterální i enterální výživy je nutné tedy zajistit dostatečný přívod bílkovin a aminokyselin, který by měl být přibližně 1,0 – 1,5 g proteinů/kg/den. Součástí podávání aminokyselin v průběhu léčby akutních plicních onemocnění je i sledování krevních plynů a ventilačních parametrů. V případě podávání glukózy musíme brát na zřetel i riziko růstu pCO2, proto v závislosti na celkové stavu a primárním onemocnění lékaři korigují přívod glukózy a jako hlavní zdroj energie využívají tuky. V enterálním podávání se doporučuje aplikovat stravu do jejuna, tak abychom zabránili aspiraci.
Výživa při akutním onemocnění střev
Mezi akutní onemocnění střev lze zařadit celou řadu zánětlivých (nespecifické a specifické střevní záněty) a onkologických onemocnění (překážky v pasáži, krvácení, bolesti) spojených s chirurgickou či nechirurgickou léčbou. Obdobně i náhlé příhody břišní různé etiologie mohou vést k rozvoji malnutrice. Nutriční léčba v tomto případě vychází z celkového stavu organismu, tolerance stravy, dietních doporučení nutričních specialistů – gastroentreologů a dalších specialistů. Sestry pečující o takto nemocné pacienty musí pravidelně provádět zhodnocení nutričního stavu, sledovat toleranci podávané stravy, informovat pacienty o způsobu výživy a o specifických doporučeních. Snahou celého multidisciplinárního týmu je zahájit enterální výživu co nejdříve jakmile to stav pacienta umožní. Vzhledem k možným komplikacím s pasáží, trávením a střebáváním živin apod. je nutné zahájit podávání výživy postupně. V akutních fázích onemocnění je enterální výživa často doplňována výživou parenterální.
Výživa při akutním onemocnění slinivky břišní
Akutní zánět slinivky břišní je život ohrožujícím stavem, který je léčen na pracovištích intenzivní a resuscitační péče. Léčba tohoto onemocnění se odvíjí od etiopatogeneze onemocnění. Součástí léčby je i zajištění dostatečného přívodu energie. V případě akutní pankreatitidy se v prvních fázích začíná podávání výživy parenterální cestou, přičemž hlavním zdrojem energie jsou cukry (2 – 3,0 mg/kg/min), aminokyseliny (1,2 – 1,5 g/kg/den) a tuky (0,7– 2,0 g/kg/den). Součástí léčby je i léčba poruch vnitřního prostředí s objemovou resuscitací. Jakmile je celkový stav stabilizovaný, přechází se z parenterálního podávání výživy na enterální. Důležité je aplikovat stravu až za Treitzovu řasu, tedy do jejuna. U pacientů s onemocněním slinivky břišní se někdy zavádí nasogasrická sonda, která má v tomto případě účel derivační.
Výživa kriticky nemocných pacientů
Celková léčba kriticky nemocných pacientů vč. zajištění dostatečného přívodu energie organismu vychází z příčiny stavů, celkového stavu organismu, z aktuálních hodnot laboratorních a dalších nutričních vyšetření z primárních i sekundárních onemocnění. U nemocných v kritickém stavu se vyskytuje malnutrice až v 65 % případů (Zadák, 2008, s. 191). V akutních fázích se často zahajuje výživou parenterální, nicméně jakmile to celkový stav organismu umožní, přechází se na stravu enterální. V případě hrazení energetických požadavků organismu se využívá glukóza (2 – 3 mg/kg/min), podávání glukózy doprovází sledování a korekce stavu glykémie. Roztoky aminokyselin musí být vyvážené a podávané předepsanou rychlostí. Denní dávka je 0,10 – ,25 g dusíku/kg/den, podávání roztoků aminokyselin doprovází sledování hladiny urey v séru. Na základě celkového stavu organismu (vč. rychlosti podání) se volí tukové emulze podávané pacientům v kritickém stavu. Součástí péče o kriticky nemocné pacienty je i sledování vodního a elektrolytového hospodářství včetně následného podávání infúzních roztoků za účelem úpravy vnitřního prostředí.
KŘEMEN, J., KARLÍKOVÁ, E., SVAČINA, Š. Enterální a parenterální výživa. Praha: Nakladatelství Mladá fronta a.s., 2009. ISBN 978-80-204-2070-1
POKORNÁ, A., MRÁZOVÁ, R. Kompendium hojení ran pro sestry. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2012. ISBN-13: 978-80-247-3371-5
ZADÁK, Z., HAVEL, E. A KOL. Intenzivní medicína na principech vnitřního lékařství. 1. vyd. Praha: Grada publishing, 2007. ISBN-13: 978-80-247-2099-9
ZADÁK, Z. Výživa v intenzivní péči. 2. vyd. Praha: Grada Publishing, 2008. ISBN 978-80-247-2844-5
Další doporučená literatura
BRODANOVÁ, M., ANDĚL, M. Infuzní terapie, parenterální a enterální výživa. Praha: Grada Publishing, 1996. ISBN 80-85623-60-9
GROFOVÁ, Z. Nutriční podpora – praktický rádce pro sestry. Praha: Grada Publishing. 2007. ISBN 978-80-247-1868-2
ŠEVČÍK, P., ČERNÝ, V., VÍTOVEC, P. Intenzivní medicína. 1. vyd., Praha: Galén, 2000. ISBN 80-246-010
TRACHTOVÁ, E. A KOL. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. 2. vyd. – dotisk, Brno: Národní centrum ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů, 2004. 186 s., ISBN 80-7013-324-4 7-9