ESF:BKJ_JFJ1 Jazyk - Informace o předmětu
BKJ_JFJ1 Jazyk 1 Francouzština
Ekonomicko-správní fakultajaro 2012
- Rozsah
- 0/0. 16 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Mgr. Marie Červenková, Ph.D. (přednášející)
PhDr. Helena Hušková (přednášející)
Mgr. Kateřina Sedláčková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Alena Světlíková, Ph.D. (přednášející) - Garance
- PhDr. Helena Hušková
Oddělení Centra jazykového vzdělávání na Ekonomicko-správní fakultě – Centrum jazykového vzdělávání
Kontaktní osoba: Mgr. Lenka Skoupá
Dodavatelské pracoviště: Oddělení Centra jazykového vzdělávání na Ekonomicko-správní fakultě – Centrum jazykového vzdělávání - Předpoklady
- (! BKJ_JAZ1 Jazyk )&&(! KJAZ Jazyk )
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- předmět má 8 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- BKJ_JFJ1 Jazyk 1 Francouzština (dříve označen kódem KJAZ a BKJ_JAZ1 )
Předpokladem absolvování kurzu je:
- základní až nižší střední pokročilá znalost obecného jazyka
Hlavním cílem kurzu je:
- získání a prohlubování znalostí gramatických struktur jazyka;
- rozšiřování slovní zásoby se zvláštním zřetelem k odborné ekonomické a obchodní terminologii jako základu úspěšné profesní komunikace;
- osvojení si zásad cizojazyčné obchodní korespondence;
- dosažení výstupní úrovně B2 ERR. - Osnova
- Navázání kontaktů (přijetí v podniku, na letišti, telefon.hovor);
- Diář, pracovní program (domluva, odvolání, odložení schůzky; rozvržení dne; výrazy obchodní korespondence;)
- Cestování (dotaz na cíl cesty, itinerář, přesun ve městě, turismus);
- Hotel ( rezervace, pobyt, reklamace);
- Restaurace (stravování, objednávka jídla, recepty, gastronomie);
- Podnik (rozvržení sektorů, analýza a srovnání výsledků, tendencí a technik prodeje, podniková hierarchie);
- Práce (rozdělení úkolů, vybavení pracoviště, analýza pracovních vztahů, práce v cizině);
- Hledání zaměstnání (pracovní příležitosti, motivační dopis, CV, přijímací pohovor);
- Umění komunikace (projev, proslov, prezentace, aktivní poslech, umění klást otázky, interview);
- Umění diskuse (vyjádření názoru, nesouhlasu, hlediska, srovnání; internetové fórum);
- Literatura
- povinná literatura
- PENFORNIS, Jean-Luc. Français.com : méthode de français professionnel et des affaires. Paris: Cle International, 2002, 167 s. ISBN 2090331712. info
- GRUNEBERG, Anne a Béatrice TAUZIN. Comment vont les affaires? :cours de français professionel pour débutants. Paris: Hachette Livre, 2000, 192 s. ISBN 2-01-155144-7. info
- PRAVDA, Miroslav a Marie PRAVDOVÁ. Francouzština pro samouky. Dotisk 2. vyd. Voznice: LEDA, 1999, 463 s. ISBN 80-85927-07-1. info
- doporučená literatura
- SACHS, Rudolf a Renata POHORSKÁ. Francouzská obchodní korespondence : Correspondance commerciale (Souběž.). 1. vyd. Plzeň: Fraus, 1999, 224 s. ISBN 80-85784-84-X. info
- MAGRANER, Jean-Jacques a Marek ZAJĄC. Obchodní francouzština. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1998, 153 s. ISBN 8302048011. info
- MAGRANER, Jean-Jacques a Marek ZAJĄC. Obchodní francouzština. 1. vyd. Havlíčkův Brod: Fragment, 1998, 153 s. ISBN 8072002503. info
- MILIČKOVÁ, Ladislava. Nejčastější chyby ve francouzštině : chyby, které dělají Češi, když mluví francouzsky. Brno: MC nakladatelství, 1996, 151 s. info
- RADINA, Otomar. Zrádná slova ve francouzštině. 3. vyd. Praha: Státní pedagogické nakladatelství, 1983, 214 s. info
- Výukové metody
- Důraz je kladen na samostudium.
- Metody hodnocení
- Kurz je ukončen zkouškou (písemná a ústní část).
- písemná: 60% úspěšnost podmínkou připuštění k části ústní;
- ústní: porozumění čtenému testováno formou didaktizovaného odborného textu. Následná odborná diskuse rozvíjí téma obsažené v textu. Požadovaná úspěšnost 60%. - Vyučovací jazyk
- Francouzština
- Další komentáře
- Studijní materiály
Nezapisují si studenti, kteří absolvovali předmět BKJ_JAZ1 nebo KJAZ. Zkoušku z jazyka může student absolvovat kdykoli v průběhu studia, nejpozději však do termínu státní závěrečné zkoušky.
- Statistika zápisu (jaro 2012, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/econ/jaro2012/BKJ_JFJ1