BKR_EACR Ekonomické přínosy cestovního ruchu

Ekonomicko-správní fakulta
podzim 2022
Rozsah
tutorial 8 hodin. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Martin Šauer, Ph.D. (přednášející)
Garance
Ing. Martin Šauer, Ph.D.
Katedra regionální ekonomie – Ekonomicko-správní fakulta
Kontaktní osoba: Ing. Iveta Suchomelová Vašíčková
Dodavatelské pracoviště: Katedra regionální ekonomie – Ekonomicko-správní fakulta
Rozvrh
So 17. 9. 12:00–15:50 P302a, So 8. 10. 16:00–19:50 P403
Předpoklady
FORMA(K)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je rozvíjet znalosti a dovednosti studentů v oblasti měření a hodnocení ekonomických přínosů cestovního ruchu.
Výstupy z učení
Na konci tohoto kurzu bude student schopen:
vymezit cestovní ruch jako segment národního hospodářství;
využít různých nástrojů měření ekonomických přínosů cestovního ruchu;
interpretovat výsledky ze Satelitního účtu cestovního ruchu;
popsat faktory, které ovlivňují poptávku cestovního ruchu;
posoudit a interpretovat nabídkové trendy v cestovním ruchu;
diskutovat roli cestovního ruchu jako faktoru regionálního rozvoje;
vyhodnotit ekonomické dopady cestovního ruchu.
Osnova
  • Ekonomické aspekty cestovního ruchu;
  • Satelitní účet cestovního ruchu;
  • Šetření a průzkumy v cestovním ruchu;
  • Poptávky cestovního ruchu - ekonomické, sociální a psychologické faktory;
  • Nabídkové a poptávkové trendy v cestovním ruchu;
  • AirBnB ve sdílené ekonomice;
  • Konkurenceschopnost destinací cestovního ruchu - modely a faktory;
  • Hodnotové řetězce v cestovním ruchu
  • Cestovní ruch a regionální rozvoj;
  • Dopady a přínosy cestovního ruchu na lokální a regionální ekonomiku;
  • Metody měření ekonomických dopadů cestovního ruchu;
  • Ekonomický význam cestovního ruchu v ČR
Literatura
    povinná literatura
  • ŠAUER, Martin, Jiří VYSTOUPIL, Andrea HOLEŠINSKÁ, Monika PALATKOVÁ, Martina PÁSKOVÁ, Josef ZELENKA, Dana FIALOVÁ, Jiří VÁGNER, Petr HALÁMEK, Ondřej REPÍK a Ondřej PETR. Cestovní ruch. Učební text. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2015, 477 s. info
  • VANHOVE, Norbert. The economics of tourism destinations : theory and practice. Third edition. London: Routledge, Taylor & Francis Group, 2018, xix, 363. ISBN 9781138578760. info
  • PALATKOVÁ, Monika a Jitka ZICHOVÁ. Ekonomika turismu : turismus České republiky : vymezení a fungování trhu turismu, přístupy k hodnocení významu a vlivu turismu, konkurenceschopnost destinací turismu, produkt a partnerství v turismu. 2., aktualiz a rozš. vyd. Praha: Grada Publishing, 2014, 262 s. ISBN 9788024736433. URL info
    doporučená literatura
  • Competitiveness and tourism. Edited by Geoffrey I. Crouch - J. R. Brent Ritchie. Cheltenham, UK: Elgar research collection, 2012, xx, 497. ISBN 9781849809276. info
  • Competitiveness and tourism. Edited by Geoffrey I. Crouch - J. R. Brent Ritchie. Cheltenham, UK: Elgar research collection, 2012, xi, 565. ISBN 9781849809276. info
Výukové metody
tutoriály (osobní setkání se studenty); samostudium; POT a kontrolní test
Metody hodnocení
Předmět je ukončen písemnou zkouškou (pro úspěšné ukončení předmětu je požadováno dosažení 60 % bodů). Součástí hodnocení je vypracovaný POT na zadané téma. Váha písemné zkoušky je 60 % a POTu 40 %.
Informace učitele
Dopustí-li se student u zkoušky nedovoleného jednání (tj. držení taháku, opisování z taháku/od spolužáka, napovídání apod.) bude jeho zkouška ukončena a podle závažnosti přestupku ohodnocena známkou F, nebo FF, případně i FFF. „Jakékoli opisování, zaznamenávání nebo vynášení testů, používání nedovolených pomůcek jakož i komunikačních prostředků nebo jiné narušování objektivity zkoušky (zápočtu) bude považováno za nesplnění podmínek k ukončení předmětu a za hrubé porušení studijních předpisů. Následkem toho uzavře vyučující zkoušku (zápočet) hodnocením v ISu známkou "F" a děkan zahájí disciplinární řízení, jehož výsledkem může být až ukončení studia.“
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2021, podzim 2023.