FSpS:v2062 Výživa v podpoře zdraví a spor - Informace o předmětu
v2062 Výživa v podpoře zdraví a sportovní výkonnosti
Fakulta sportovních studiípodzim 2024
- Rozsah
- 1/0/0. 2 kr. Ukončení: z.
Vyučováno asynchronně - Vyučující
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Michaela Beníčková (cvičící)
Mgr. Adam Wagner (cvičící) - Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií - Předpoklady
- Předmět je primárně vypsán pro studenty mimo Fakultu sportovních studií.
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 40 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 40/40, pouze zareg.: 28/40, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 21/40
Jiné omezení: Minimální počet studentů přihlášených do seminární skupiny je 12. - Mateřské obory/plány
- předmět má 65 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Cílem předmětu je seznámit studenty s výživovými doporučeními pro běžnou zdravou populaci i pro populaci se zvýšeným fyzickým zatížením, seznámit je se základními složkami výživy člověka, ukázat jejich význam, zdroje, dávky i fyziologické účinky. Studenti se seznámi s problematikou sportovní výživy, doplňků stravy a pokusíme se vyvrátit některé mýty v oblasti výživy. Studující pochopí úlohu vody a pitného režimu ve výživě člověka.
- Výstupy z učení
- Student po absolvování tohoto předmětu bude schopen:
- rozumět základnímu pojmosloví ve výživě
- identifikovat rozdíly v doporučeních pro běžnou populaci a sportovce
- vysvětlit význam výživy pro lidský organismus
- identifikovat problémy způsobené nedostatečnou nebo nevhodnou výživou
- orientovat se v problematice doplňků stravy
- rozlišit vhodná a nevhodná výživová doporučení
- pochopit rizika nesprávné výživy - Osnova
- 1. Úvod do problematiky
- 2. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR
- 3. Výživové denní dávky
- 4. Význam prevence - výživa a pohyb dětí a seniorů
- 5. Výživa sportovců “olympioniků”
- 6. Zlepší výživa sportovní výkon?
- 7. Jak balancovat příjem energie při sportování?
- 8. Vitamíny a minerální látky pro sportovce?
- 9. Pít musíme, ale kolik a co?
- 10. Vaření jako prostředek podpory sportovní výkonnosti?
- 11. Výživové mýty současnosti
- 12. Je libo doplňky stravy?
- 13. Výzkumné střípky ze světa sportovní výživy
- Literatura
- doporučená literatura
- KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 156 s. ISBN 978-80-210-9162-7. E-kniha (Flipbook) info
- KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019. ISBN 978-80-210-9456-7. info
- Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
- WILLIAMS, Melvin H., Dawn E. ANDERSON a Eric S. RAWSON. Nutrition for health, fitness & sport. 10th ed. New York: Mc Graw- Hill, 2013, xix, 666. ISBN 9780071318167. info
- Výukové metody
- Asynchronní výuka plně online v rámci interaktivní osnovy předmětu. Témata osnovy odpovídají semestrálním týdnům, kde každý týden se zpřístupní jedna příslusná oblast výuky s textovou oporou a dílčími úkoly.
- Metody hodnocení
- Zápočet je udělován na základě splnění předpokladů níže: Aktivní zapojení do činností v interaktivní osnově a dodržení stanoveného harmonogramu (plnění praktických domácích cvičení a odpovědníků). Aktivní zapojení je hodnoceno kladně na základě splnění alespoň 85 % dílčích činností (kompletní výstupy v počtu 11 ze 13 tematických okruhů). Zpracování předmětových projektů dle zadání v interaktivní osnově (celkem 3) a jejich odevzdání (např. formou příspěvku v diskusním fóru či jinak dle zadání) ve stanoveném termínu.
- Studijní opora
- https://is.muni.cz/auth/el/fsps/podzim2024/v2062/index.qwarp
- Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každý semestr.
- Statistika zápisu (podzim 2024, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/podzim2024/v2062