bk519 Základy výživy ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2009
Rozsah
16/8. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Olga Korvasová (pomocník)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh seminárních/paralelních skupin
bk519/mcr_zvs_p: St 11. 2. 15:40–17:40 K205, Čt 12. 2. 10:30–12:30 U217, Pá 27. 2. 18:00–20:00 K205, So 14. 3. 15:45–17:45 K205, Pá 27. 3. 16:00–18:00 K205, Pá 15. 5. 18:00–20:00 U5, I. Hrnčiříková
bk519/mcr_zvs_s: Pá 13. 3. 17:00–19:00 K113, Pá 15. 5. 14:40–16:00 U209, I. Hrnčiříková
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
Osnova
  • 1. Základní nutriní pojmy 2. Energetická bilance 3. Sacharidy 4. Bílkoviny 5. Tuky 6. Vitaminy 7. Minerální látky 8. Voda, vodní bilance, příjem tekutin 9. Speciální sportovní potraviny 10.Doplňky stravy 11. Výživa před, během a po tréninku 12. Výživa, cvičení a speciální skupiny obvatel
Literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
Metody hodnocení
3 písemné testy, domácí úkoly, , docházka,ústní zkouška
Předmět je zařazen také v obdobích podzim 2006, jaro 2008, jaro 2010.