FSpS:bp902 Výživa v prevenci - Informace o předmětu
bp902 Výživa v prevenci
Fakulta sportovních studiíjaro 2011
- Rozsah
- 0/1. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Lenka Dovrtělová, Ph.D. (pomocník) - Garance
- Ing. Mgr. Jana Juříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- bp902/s1: Po 11:20–12:05 E34/203 - seminární místnost, J. Juříková
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je nabízen i studentům mimo mateřské obory.
Předmět si smí zapsat nejvýše 25 stud.
Momentální stav registrace a zápisu: zapsáno: 0/25, pouze zareg.: 0/25, pouze zareg. s předností (mateřské obory): 0/25 - Mateřské obory/plány
- předmět má 22 mateřských oborů, zobrazit
- Cíle předmětu
- Studenti se seznámí s rolí výživy při zajištění správné funkce organismu.
- Osnova
- 1. Výživové normy - energetická potřeba organismu.
- 2.Metody hodnocení výživy.
- 3. Malnutrice, rozdělení.
- 4. Podvýživa, marasmus, kwashiorkor, marasmický kwashiorkor.
- 5. Specifické deficience: endemická struma, xeroftalmie.
- 6. Nutriční anémie, nutriční osteopénie.
- 7. Beri-beri, nedostatek riboflavinu, pelagra.
- 8. Kurděje a jin příznaky nedostatku vitaminu C.
- 9. Nadměrná výživa, otylost, obezita.
- 10. Výživová doporučení pro obyvatelstvo ČR.
- 11. Metody zjišťování výživového stavu.
- 12. Antropometrická vyšetření - teoreticky.
- 13. Antropometrická vyšetření - prakticky.
- Literatura
- KLEINWÄCHTEROVÁ, Hana a Zuzana BRÁZDOVÁ. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. Vyd. 2., přeprac. Brno: Institut pro další vzdělávání pracovníků ve zdravotnictví v Brně, 2001, 102 s. ISBN 8070133368. info
- Výukové metody
- seminář - praktické cvičení
- Metody hodnocení
- Předmět bude ukončen zápočtem. Pro získání zápočtu je třeba úspěšně napsat zápočtovou písemku.
- Informace učitele
- written test
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2011, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2011/bp902