FSpS:bp2304 Aplikovaná výživa ve sportu - Informace o předmětu
bp2304 Aplikovaná výživa ve sportu
Fakulta sportovních studiíjaro 2016
- Rozsah
- 1/1. 4 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Po 12:10–12:55 E34/225 - seminární místnost
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV) (2)
- Tělesná výchova a sport (program FSpS, B-TV, směr Trenérství) (2)
- Cíle předmětu
- Cílem je vysvětlit základní pojmy. Studenti kurzu získají základní informace a dokáží aplikovat vztahy mezi výživou a cvičením.
- Osnova
- 1.Základní pojmy ve výživě. Základní živiny. 2. Energetická bilance. 3. Vitaminy a jejich funkce 4. Minerální látky a pitný režim 5. Doplňky stravy - legislativa. 6. Doplňky stravy - základní rozdělení 7. Doplňky stravy - rozdělení, stimulancia 8. Nutriční timing 9. Výživa v jednotlivých sportovních odvětvích - vytrvalostní sporty 10. Výživa v jednotlivých sportovních odvětvích - silové sporty 11. Výživa v jednotlivých sportovních odvětvích - rychlsotně vytrvalostní 12. Výživa sportujících dětí 13. Sestavení jídelníčku
- Literatura
- GROPPER, Sareen Annora Stepnick, Jack L. SMITH a James L. GROFF. Advanced nutrition and human metabolism. 5th ed. Australia: Wadsworth/Cengage Learning, 2009, xvii, 600. ISBN 9780495116578. info
- MCARDLE, William D., Frank I. KATCH a Victor L. KATCH. Exercise physiology : energy, nutrition, and human performance. 6th ed. Philadelphia: Lippincott Williams & Wilkins, 2007, xxi, 1068. ISBN 9780781749909. info
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
- BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2006, x, 341. ISBN 0736059415. info
- CLARK, Nancy. Nancy Clark's sports nutrition guidebook. 3rd ed. Champaign, IL: Human Kinetics, 2003, viii, 406. ISBN 073604602X. info
- EBERLE, Suzanne Girard. Endurance sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2000, viii, 287. ISBN 0736001433. info
- BENARDOT, Dan. Nutrition for serious athletes :[an advanced guide to foods, fluids, and supplemants for training and performace]. Champaign: Human Kinetics, 2000, xiv, 337 s. ISBN 0-88011-833-4. info
- MANORE, Melinda a Janice THOMPSON. Sport nutrition for health and performance. Champaign: Human Kinetics, 2000, xxii, 514. ISBN 0873229398. info
- Foods, nutrition and sports performance. Edited by Clyde Williams - John T. Devlin. 1st ed. London: E & FN SPON, 1992, x, 194 s. ISBN 0-419-17890-2. info
- Výukové metody
- Na přednáškách se studenti dozví teoretické informace, na seminářích je ověří v praxi.
- Metody hodnocení
- docházka - maximálně 2 omluvené absence 3 dílčí testy v průběhu semestru - průměr testů min 70% 2 úkoly - akceptované vyučujícícm, případně obhájené pokud student splní výše uvedené předpoklady, bude připuštěn k ústní zkoušce. pokud nesplní min.1 z výše uvedených, bude psát připouštěcí test - 80 otázek - úspěšnost alespoň na 65% po úspěšném absolvování bude student připuštěn ke zkoušce, při neúspěšném absolvování bude student předmět opakovat
- Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2016, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2016/bp2304