bp2122 Výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2017
Rozsah
1/1. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Út 21. 2. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 28. 2. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 7. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 14. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 21. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 28. 3. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 4. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 11. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 18. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost, Út 25. 4. 9:20–10:20 E34/225 - seminární místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bp2122/01: St 22. 2. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 1. 3. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 8. 3. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 15. 3. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 22. 3. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 29. 3. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 5. 4. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 12. 4. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 19. 4. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, St 26. 4. 10:30–11:30 E34/225 - seminární místnost, M. Kumstát
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Student je po absolvování předmětu schopen orientovat se v problematice sportovní výživy. Dokáže aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín. Na základě nabytých znalostí umí odborně posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců.
Osnova
  • Limitující aspekty sportovní výživy
  • Sportovní výživa rekreačních a vrcholových sportovců, výžiiva před, během a po zatížení
  • Hydratace ve sportu
  • Výživa vytrvalostních sportovců
  • Výživa silových a rychlostně silových disciplín
  • Výživa v kolektivních sportech a koordinačně estetických sportech
  • DoplňkY stravy ve sportu
  • Zdravotní aspekty sportovní výživy; sportovní výživa různých populačních skupin
Literatura
    doporučená literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
Výukové metody
Studenti připravují a na seminářích od druhé poloviny semestru prezentují kasuistiky
Metody hodnocení
10 seminářů/semestr Od 22.3.(5.seminář) kasuistiky (hodnocení A-F) - student zpracovává 2 kasuistiky, vloženy do odevzdávárny Isu v termínech do 22.3 (vložena min 1) a do 12.4. (vložení obou kasuistik) - kasuistiky zpracovány s pomocí programu NUTRIPRO - 1 absence (IS) 29.3. průběžné opakování (hodnocení A-F) Ústní zkouška (hodnocení A-F)
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2015, jaro 2016, jaro 2018, jaro 2019, jaro 2020, jaro 2021.