bk2304 Aplikovaná výživa ve sportu

Fakulta sportovních studií
jaro 2020
Rozsah
7/7/0. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 14. 2. 9:40–11:20 B11/235, Pá 21. 2. 8:00–9:40 B11/235, Pá 17. 4. 14:40–17:10 B11/235
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk2304/01: Pá 21. 2. 15:30–18:00 B11/236, Pá 27. 3. 16:45–18:25 B11/206, Pá 15. 5. 17:35–19:15 B11/206, T. Hlinský
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem je vysvětlit základní koncepty oboru výživa. Studenti tohoto kursu získají základní informace a porozumí vztahům mezi výživou a pohybovou aktivitou.
Výstupy z učení
Student po absolvování předmětu bude schopen:
- rozlišit význam makroživin, mikroživin a vody ve výživě člověka
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro běžnou populaci
- orientovat se a správně interpretovat základní výživová doporučení pro sportovce v podpoře regenerace, adaptace a sportovního výkonu
- posoudit energetickou bilanci sportovce a doporučit optimální energetický příjem s ohledem na míru sportovního zatížení
- identifikovat základní rizika nedostatečné výživy sportovce
- orientovat se v problematice doplňků stravy
Osnova
  • 01. Základní pojmy o výživě
  • 02. Energetická bilance
  • 03. Sacharidy
  • 04. Proteiny
  • 05. Tuky
  • 06. Vitaminy
  • 07. Minerální látky
  • 08. Voda, tekutinová bilance
  • 09. Sportovní výživa
  • 10. Suplementy
  • 11. Výživa před, během a po výkonu
  • 12. Výživa a cvičení speciálních skupin
  • 13. Výživa v silových a vytrvalostních sportech
Literatura
    povinná literatura
  • MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1.vyd. Brno: MU, 2007, 72 s. 4492/FSpS-1/07-17/99. ISBN 978-80-210-4281-0. info
    doporučená literatura
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
  • Výživa ve sportu : příručka pro sportovní medicínu. Edited by Ron J. Maughan - Louise Burke, Translated by Zuzana Zafarová. 1. české vyd. Praha: Galén, 2006, 311 s. ISBN 8072623184. info
    neurčeno
  • BENARDOT, Dan. Advanced sports nutrition. 2nd ed. Champaign, Ill.: Human Kinetics, 2012, xii, 411. ISBN 9781450401616. info
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. 4th ed. Sydney: McGraw-Hill Companies, 2010, xix, 715. ISBN 9780070277205. info
  • BURKE, Louise. Practical sports nutrition. Champaign: Human Kinetics, 2007, xi, 531. ISBN 9780736046954. info
Výukové metody
Teoretické znalosti studenti získají na přednášce. Poznatky aplikují v rámci praktických úkolů na seminářích.
Metody hodnocení
- docházka na seminářích (povolena 1 omluvená neúčast)
- zápočtový test na posledním semináři (k postupu ke ZK úspěšnost – 50 %), 1 opravný termín ve ZK období
- dva odevzdané domácí úkoly
- ústní zkouška
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2014, jaro 2015, jaro 2016, jaro 2017, jaro 2018, jaro 2019.
  • Statistika zápisu (nejnovější)
  • Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2020/bk2304