FSpS:np4420 Výživa v prevenci a nemoci - Informace o předmětu
np4420 Výživa v prevenci a nemoci
Fakulta sportovních studiíjaro 2020
- Rozsah
- 2/1/0. 5 kr. Ukončení: zk.
- Vyučující
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
MUDr. Michal Šenkyřík (přednášející)
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící) - Garance
- Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií - Rozvrh
- Čt 20. 2. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 5. 3. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 19. 3. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 2. 4. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 16. 4. 15:30–18:50 IGEK N15190, Čt 30. 4. 15:30–18:50 IGEK N15190
- Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Aplikovaná kineziologie (program FSpS, N-KTAK) (2)
- Cíle předmětu
- V rámci předmětu studenti získají nejnovější poznatky o výživě a její úloze v prevenci civilizačních nemocí, úloze jednotlivých nutrientů, doporučených dávkách dle věkových skupin, zatížení a onemocnění, úloze vitaminů, minerálních látek, antioxidantů, fytochemických látek, vlákniny. Dále získají poznatky o úloze výživy v rámci léčby nemocí, se kterými se mohou jako absolventi ve své praxi nejčastěji potkat (vybrané civilizační choroby, metabolický syndrom, obezita, diabetes mellitus, dále malnutrice – celiakie, Crohnova choroba, osteoporóza, anemie, jaterní choroby, žlučníkové diety). Absolvent bude schopen srovnat doporučení alternativní výživy s obecně platnými základními lékařskými doporučeními. Na základě získaných poznatků bude schopen vytvářet výživová doporučení pro vybrané jedince ve vztahu k danému onemocnění. Výuka bude prakticky probíhat na interním oddělení nemocnice.
- Výstupy z učení
- Student bude:
1. znát výživová doporučení ve zdraví, prevenci nemocí i při léčbě onemocnění
2. rozumět úloze výživy v rámci léčby vybraných onemocnění
3. umět aplikovat doporučení v praxi
4. umět navrhnout doporučení ve výživě pro pacienty s onemocněním
5. umět porovnat a analyzovat výživové směry a diety, které jsou alternativní
6. umět vyhodnotit a kriticky smýšlet o alternativních výživových směrech - Osnova
- Přednášky:
- Výživa ve zdraví a prevenci chorob
- Výživa při kardiovaskulárních chorobách, metabolický syndrom
- Výživa při obezitě, obezitě dětí
- Výživa diabetiků
- Výživa při celiakii, Crohnově chorobě
- Výživa při jaterních chorobách. Diety
- Výživa při osteoporoze
- Výživa při malabsoprčním syndromu
- Poruchy příjmu potravy
- Výživa onkologických pacientů
- Alternativní výživové směry
- Alternativní výživové směry – diety
- V rámci seminářů budou studenti prakticky rozšiřovat svoje znalosti formou kritického čtení, analýzy odborných článků a vypracováním konkrétních výživových plánů pro pacienty.
- Literatura
- doporučená literatura
- Disability, obesity and ageing :popular media indentifications. Edited by Debbie Rodan - Katie Ellis - Pia Lebeck. 1 online r. ISBN 9781472403810. info
- Practical manual of clinical obesity. Edited by Robert F. Kushner - Victor Lawrence - Sudhesh Kumar. Chichester, West Sussex: John Wiley & Sons, 2013, viii, 195. ISBN 9781118643563. info
- Obesity : prevention and treatment. Edited by Theodore J. Angelopoulos - James M. Rippe. Boca Raton, Fla.: CRC Press, 2012, xviii, 417. ISBN 9781439836712. info
- Basics in clinical nutrition. Edited by Luboš Sobotka - S. P. Allison. 4th ed. Praha: Galén, 2011, xxxii, 723. ISBN 9788072628216. info
- A practical manual of diabetes in pregnancy. Edited by David R. McCance - Michael Maresh - David A. Sacks. Hoboken, NJ: Wiley-Blackwell, 2010, xi, 268 p. ISBN 9781405179041. info
- Clinical nutrition in practice. Edited by Nicholas Katsilambros. Chichester, West Sussex, U.K.: Wiley-Blackwell, 2010, vi, 222 p. ISBN 9781444325003. info
- Obesity and pregnancy. Edited by Volker Briese - Manfred Voigt - Sebastian Straube. New York: Nova Biomedical Books, 2010, vi, 184 p. ISBN 9781614704676. info
- Obesity and cancer research. Edited by Pauline R. Ramonde - Eva H. Fochas. New York: Nova Science Publishers, 2009, xi, 187 p. ISBN 9781614704669. info
- Obesity and cardiovascular disease. Edited by Gianluca Iacobellis. 1st ed. New York: Oxford University Press, 2009, xv, 272 p. ISBN 9780199549320. info
- Obesity and diabetes. Edited by A. H. Barnett - Sudhesh Kumar. 2nd ed. Hoboken, N.J.: Wiley-Blackwell, 2009, xv, 328 p. ISBN 9780470519813. info
- ROLFES, Sharon Rady, Kathryn PINNA a Eleanor Noss WHITNEY. Understanding normal and clinical nutrition. 8th ed. Belmont: Wadsworth., 2009, xxiii, 925. ISBN 9780495556565. info
- Obesity and metabolism. Edited by Márta Korbonits. Basel: Karger, 2008, x, 294. ISBN 9783805584302. info
- Children, obesity and exercise : prevention, treatment and management of childhood and adolescent obesity. Edited by Andrew P. Hills - Neil A. King - Nuala M. Byrne. London: Routledge, 2007, viii, 172. ISBN 9780415408837. info
- Pediatric obesity FAQs. Edited by William J. Cochran. Hamilton, Ontario: BC Decker, 2007, vi, 58 p. ISBN 1550093436. info
- Health and treatment strategies in obesity. Edited by Varsha Vaidya. New York: Karger, 2006, viii, 97 p. ISBN 3805580282. info
- Food, diet and obesity. Edited by David J. Mela. Cambridge, England: Woodhead Pub., 2005, xxii, 521. ISBN 0849334403. info
- Obesity and binge eating disorder. Edited by Simone Munsch - C. Beglinger. New York: Karger, 2005, ix, 222 p. ISBN 3805578326. info
- Obesity in childhood and adolescence. Edited by W. Kiess - Claude Marcus - Martin Wabitsch. Basel: Karger, 2004, x, 269 p. ISBN 3805577303. info
- Obesity and weight management in primary care. Edited by Colin Waine. Malden, MA: Blackwell Science, 2002, x, 118 p. ISBN 9780632065141. info
- Obesity : preventing and managing the global epidemic : report of a WHO consultation. 1st ed. Geneva: World Health Organization, 2000, xii, 253. ISBN 9241208945. info
- New strategies in clinical nutrition :International ESPEN Satellite Symposium, Vienna, September 1992. Edited by P. Fürst. München: W. Zuckschwerdt Verlag, 1993, 85 s. ISBN 3-88603-462-3. info
- Výukové metody
- přednášky a semináře.
- Metody hodnocení
- Je nutná povinná účast na výuce (mluvené max. 2 neúčasti).
Pro úspěšné absolvování je třeba splnit:
- test – 3x během semestru, 10 otázek, maximální počet bodů 30, minimální počet bodů 22
- domácí úkol – kazuisitky, 3x
- zápočtová písemka s testem, 30 otázek, maximální počet bodů 50 (pro úspěšné připuštění ke zkoušce minimálně 38 bodů)
Předmět bude zakončen ústní zkouškou. - Další komentáře
- Studijní materiály
- Statistika zápisu (jaro 2020, nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2020/np4420