bk4442 Výživové programování

Fakulta sportovních studií
jaro 2022
Rozsah
7/13/0. 5 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící)
Garance
Ing. Iva Hrnčiříková, Ph.D.
Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra podpory zdraví – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 18. 2. 9:40–12:10 E34/203 - seminární místnost, Pá 25. 3. 13:50–15:30 B11/235, Pá 13. 5. 17:35–19:15 E34/203 - seminární místnost
  • Rozvrh seminárních/paralelních skupin:
bk4442/LS01: Pá 11. 3. 12:10–14:40 C15/207, Pá 22. 4. 8:00–10:30 C15/207, Pá 29. 4. 13:00–16:20 C15/207, Pá 6. 5. 8:00–10:30 C15/207, T. Hlinský
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je seznámit studenty se základními výživovými doporučeními prováděnými na základě individuální bilance nutričního stavu. Dále seznámit studenty s metodami a hodnocením výživového stavu při různých onemocněních. Absolvent tohoto předmětu bude umět analyzovat výživový stav i vytvořit výživové doporučení pro dospělé i děti z běžné zdravé populace i s onemocněním.
Výstupy z učení
Absolvent tohoto předmětu bude schopen:
- znát výživová doporučení, jejich standardy a modifikace v rámci intervenčních opatření
- rozlišit adekvátní a nevhodné nutriční postupy u jedinců
- navrhnout úpravy ve stravovacím režimu tak, aby odpovídaly individuálním potřebám jedince
- pochopit princip práce s nutričním SW a významné ukazatele antropometrických šetření a metod hodnocení výživového stavu
- rozumět nutriční propedeutice s antropometrickým měřením
- aplikovat terapeutické postupy práce s klientem v poradně pro výživu
Osnova
  • 01. Kvalitativní a kvantitativní poruchy výživy. Malnutrice. Katabolismus, anabolismus
  • 02. Metody hodnocení výživového stavu
  • 03. Antropometrická měření nutričního stavu
  • 04. SW a hodnocení jídelníčku u dospělých i dětí
  • 05. Práce s klientem v poradně pro výživu
  • 06. Poruchy příjmu potravy. Mentální anorexie a bulimie
  • 07. Obezita. Metabolický syndrom. Diabetes mellitus
  • 08. Onkologická onemocnění
  • 09. Vitaminy v etiologii a patogenezi nemocí
  • 10. Minerální látky v etiologii a patogenezi nemocí
  • 11. Alergie, intolerance
  • 12. Alternativní výživové směry
Literatura
    doporučená literatura
  • SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. 2., upr. vyd. Praha: Triton, 2013, 341 s. ISBN 9788073876999. info
  • SVAČINA, Štěpán, Dana MÜLLEROVÁ a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologie : pro lékaře, farmaceuty, zdravotní sestry a nutriční terapeuty. Vyd. 1. Praha: Triton, 2012, 331 s. ISBN 9788073873479. info
  • SVAČINA, Štěpán. Metabolický syndrom : nové postupy. 1. vyd. Praha: Grada, 2011, 72 s. ISBN 9788024740928. info
  • SVAČINA, Štěpán. Poruchy metabolismu a výživy. Praha: Galén, 2010, xxii, 505. ISBN 9788072626762. info
  • SVAČINA, Štěpán a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Dietologický slovník. 1. vyd. V Praze: Triton, 2008, 271 s. ISBN 9788073870621. info
  • SVAČINA, Štěpán. Klinická dietologie. 1. vyd. Praha: Grada, 2008, 381 s. ISBN 9788024722566. info
  • SVAČINA, Štěpán. Metabolický syndrom. 3. rozš. a přeprac. vyd. Praha: Triton, 2006, 282 s. ISBN 8072547828. info
  • KRCH, František David. Poruchy příjmu potravy. 2., aktualiz. a dopl. vyd. Praha: Grada, 2005, 255 s. ISBN 802470840X. info
  • SVAČINA, Štěpán a Alena BRETŠNAJDROVÁ. Cukrovka a obezita. Praha: Maxdorf, 2003, 246 s. ISBN 8085912589. info
  • Obezita a diabetes. Edited by Štěpán Svačina - Alena Bretšnajdrová. 1. vyd. Praha: MAXDORF-JESSENIUS, 2000, 307 s. ISBN 8085800438. info
Výukové metody
přednášky a semináře.
Metody hodnocení
- povinná výuka, max. 2 omluvené neúčasti
- 3 průběžné testy s minimálně 75% úspěšností
- 5 domácích úkolů – nutné odevzdat ve správném znění
- zkouška písemně a ústně: písemné zadání kazuistiky s otázkami a následný pohovor
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2021, jaro 2023, jaro 2024, jaro 2025.