FSpS:bp4860 Základy sportovní výživy - Informace o předmětu
bp4860 Základy sportovní výživy
Fakulta sportovních studiíjaro 2024
- Rozsah
- 0/1/0. 1 kr. Ukončení: z.
- Vyučující
- Mgr. Tomáš Hlinský, Ph.D. (cvičící)
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (cvičící) - Garance
- doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií - Rozvrh seminárních/paralelních skupin
- bp4860/01: Út 20. 2. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 27. 2. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 5. 3. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 12. 3. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 19. 3. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 26. 3. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 2. 4. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 9. 4. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 16. 4. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, Út 23. 4. 12:00–13:00 E34/207 – seminární místnost, T. Hlinský
- Omezení zápisu do předmětu
- Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
- Mateřské obory/plány
- Fyzioterapie (program FSpS, B-F) (2)
- Cíle předmětu
- Obor fyzioterapie je v kontextu kinantropologie multidisciplinárním oborem, kdy znalosti z oblasti výživy mohou pomoci dotvořit komplexní terapeutický přístup ke klientovi a navýšit tak úroveň kvality terapeuta. Cílem předmětu je proto rozšířit obecné znalosti studenta v oblasti výživy v kontextu biochemie a fyziologie člověka s cílem podpory jeho zdravotního stavu. Aplikace poznatků do sportovní přípravy, tréninku či závodního zatížení s ohledem na optimalizaci regenerace a tréninkové adaptace.
- Výstupy z učení
- Student bude po absolvování předmětu:
- schopen základního zhodnocení nutričního stavu jedince v kontextu fyzioterapeutické praxe;
- mít základní znalosti obecné, racionální a sportovní výživy, které bude schopen aplikovat v praxi;
- schopen orientace na trhu potravin a trhu s doplňky stravy, v označování potravin a bude mít k dispozici teoretické základy úpravy potravin;
- závěrečnou aplikací poznatků bude rozlišení rozdílných potřeb specifických skupin populace (seniorská populace, děti atd.) či specifického prostředí (chladné vs teplé prostředí atp.). - Osnova
- 01. Úvod do problematiky výživy.
- 02. Antropometrické vyšetření a metody zjišťování nutričního stavu.
- 03. Makroživiny – sacharidy, bílkoviny a tuky.
- 04. Mikroživiny – vitaminy a minerální látky.
- 05. Tekutiny a pitný režim.
- 06. Racionální přístup k výživě, úprava potravin a orientace na trhu potravin.
- 07. Aplikovaná sportovní výživa – před, během a po zatížení.
- 08. Aplikovaná sportovní výživa – vytrvalostní silově-rychlostní zatížení.
- 09. Doplňky stravy.
- 10. Výživa specifických skupin populace a prostředí.
- Literatura
- povinná literatura
- BERNACIKOVÁ, Martina, Jan CACEK, Lenka DOVRTĚLOVÁ, Iva HRNČIŘÍKOVÁ, Tomáš HLINSKÝ, Kateřina KAPOUNKOVÁ, Jitka KOPŘIVOVÁ, Michal KUMSTÁT, Dagmar MOC KRÁLOVÁ, Jan NOVOTNÝ, Petr POSPÍŠIL, Jana ŘEZANINOVÁ, Michal ŠAFÁŘ a Ivan STRUHÁR. Regenerace a výživa ve sportu. 3., doplněné vydání. Brno: Masarykova univerzita, 2020, 262 s. ISBN 978-80-210-9725-4. Munishop info
- KUMSTÁT, Michal a Tomáš HLINSKÝ. Sportovní výživa v tréninkové a závodní praxi. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2019, 114 s. ISBN 978-80-210-9456-7. info
- doporučená literatura
- KUMSTÁT, Michal. Sportovní výživa jako vědecká disciplína. Online. 1., elektronické vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2018, 154 s. ISBN 978-80-210-9163-4. Čítárna Munispace info
- HOLEČEK, Milan. Regulace metabolismu základních živin u člověka. Druhé, upravené vydání,. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2016, 251 stran. ISBN 9788024629766. info
- WILLIAMS, Melvin H., Dawn E. ANDERSON a Eric S. RAWSON. Nutrition for health, fitness & sport. 10th ed. New York: Mc Graw- Hill, 2013, xix, 666. ISBN 9780071318167. info
- MANDELOVÁ, Lucie a Iva HRNČIŘÍKOVÁ. Základy výživy ve sportu. 1. vyd. Brno: Masarykova univerzita, 2007, 71 s. ISBN 9788021042810. info
- Výukové metody
- Seminární výuka kombinující teoretický výklad a projektové učení formou práce s nutričními příklady, kazuistikami a nutričním software.
- Metody hodnocení
- Docházka na semináře (povoleny jsou 2 absence), spolupráce při výuce, plnění domácích cvičení, dva průběžné testy (student musí splnit průměr testů ≥70 %).
Závěrečným hodnocením předmětu je udělení zápočtu na základě splnění podmínek výše. - Další komentáře
- Studijní materiály
Předmět je vyučován každoročně.
- Statistika zápisu (nejnovější)
- Permalink: https://is.muni.cz/predmet/fsps/jaro2024/bp4860