nk4128 Výživa ve sportu a doping

Fakulta sportovních studií
jaro 2024
Rozsah
7/0/0. 7 hodin celkem blokově. 4 kr. Ukončení: zk.
Vyučující
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D. (přednášející)
Mgr. Dominik Puda (přednášející)
Garance
doc. Mgr. Michal Kumstát, Ph.D.
Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Dodavatelské pracoviště: Katedra sportovního výkonu a diagnostiky – Fakulta sportovních studií
Rozvrh
Pá 22. 3. 9:40–12:10 B11/206, Pá 5. 4. 11:20–13:00 B11/206, Pá 3. 5. 16:45–18:25 B11/206
Předpoklady
BOZP_OK(bozp_po_stud) && BOZP_OK(bozp_po_stud_fsps)
Omezení zápisu do předmětu
Předmět je určen pouze studentům mateřských oborů.
Mateřské obory/plány
Cíle předmětu
Cílem předmětu je představit principy sportovní výživy v kontextu specifik realizovaného sportovního odvětví, a to ve snaze podpořit tréninkovou adaptaci, regeneraci a sportovní výkon.
Výstupy z učení
Student bude po absolvování předmětu schopen:
- charakterizovat specifika sportovní výživy
- orientovat se v aktuálních platných výživových doporučeních pro sportovce v podpoře regenerace a sportovního výkonu
- aplikovat základní poznatky z výživy do prostředí různých sportovních disciplín
- posoudit a korigovat nutriční potřeby sportovců vyplývající z náročnosrti tréninkového procesu
- vyhledávat a syntetizovat informace o sportovní výživě v recentní odborné literatuře
- aplikovat specifické nutriční strategie optimalizující sportovní výkon
- analyzovat výživový stav sportovce
- identifikovat zdravotní rizika vyplývající z náročnosti tréninkového procesu a umět doporučit vhodná nutriční opatření eliminující rizika
- definovat doping, kategorizovat zakázané látky a metody a identifikovat rizika spojená s porušováním dopingových pravidel
- individualizovat výživový plán sportovce s ohledem na specifické potřeby sportovce vyplývající z fáze ročního tréninkového cyklu (redukce hmotnosti, udržení či zvýšení hmotnosti, příprava na soutěž)
- doporučit používání doplňků stravy a sportovních potravin na základě současných poznatků
Osnova
  • Témata přednášek:
  • 01. Limitující aspekty sportovní výživy
  • 02. Doping; definice a kategorizace zakázaných látek a metod
  • 03. Hodnocení výživového stavu sportovce (nástroje zjišťování výživového stavu sportovce, tréninková a nutriční anamnéza, antropometrická měření se vztahem k výživovému stavu, tělesná kompozice, analýza potřeb energie a živin, energetická dostupnost)
  • 04. Výživa před, během a po zatížení (specifika a odlišnosti tréninkové a závodní výživy, specifika sportovní výživy vytrvalostních a silových disciplín, kolektivních sportů a koordinačně estetických sportů)
  • 05. Hydratace ve sportu – strategie příjmu tekutin, autonomní vs. preskribovaný příjem
  • 06. Doplňky stravy ve sportu (kategorizace, legislativa, praktické použití ve sportu – ergogenní doplňky stravy, regenerační a zdravotně preventivní role doplňků stravy)
  • 07. Zdravotní aspekty sportovní výživy (alternativní výživové směry, výživa sportujících dětí a seniorů, potravinové intolerance, výživa v čase rekonvalescence, ženská atletická triáda, GIT problémy, hyponatremie, přetrénování)
  • 08. Environmentální podmínky a sportovní výživa – výživa cestujícího sportovce
  • 09. Sportovní výživa jako vědecká disciplína (práce s odbornými texty, zpracování rešerší, orientace v odborné literatuře se zaměřením na sportovní výživu)
  • 10. Specifika výživy: běh, cyklistika, plavání, zimní sporty, týmové sporty, rychlostní a silové disciplíny, sporty s hmotnostními kategoriemi
Literatura
    doporučená literatura
  • BURKE, Louise a Vicki DEAKIN. Clinical Sports Nutrition. Fifth edition. New York: McGraw-Hill Education, 2015, xx, 828. ISBN 9781743073681. info
  • VILIKUS, Zdeněk. Výživa sportovců a sportovní výkon. 2. vydání. Praha: Univerzita Karlova v Praze, nakladatelství Karolinum, 2015, 177 stran. ISBN 9788024631523. info
  • CLARK, Nancy. Sportovní výživa. 3., dopl. vyd. Praha: Grada, 2014, 392 s. ISBN 9788024746555. info
  • Sports nutrition. Edited by Ron J. Maughan. Chichester: Wiley-Blackwell, 2014, xiv, 666. ISBN 9781118275764. info
Výukové metody
Výuka je vedena formou přednášek.
Metody hodnocení
absolvování open book testu; zkouška ústní.
Další komentáře
Studijní materiály
Předmět je zařazen také v obdobích jaro 2022, jaro 2023, jaro 2025.